A könyökünkön jönnek már ki a karácsonyi popslágerek, élükön valószínűleg a Last Christmasszel. Az ember olyan sokat hallja őket, hogy észre sem veszi, hogy bár közvetve van éppen közük a karácsonyhoz, ezek a dalok igazából egyáltalán nem arról szólnak, ami az ünnep eredeti témája.

A Last Christmas például egy rosszul végződött affért énekel meg, az All I Want For Christmas Is You pedig egy szerelmes dal, a Do They Know It's Christmas? az Afrikában szenvedők sorsát ecseteli, a rengetegszer feldolgozott Hallelujah-nak pedig végképp semmi köze nincs a karácsonyhoz, igazából a szexről szól.

Ehhez az összeállításhoz olyan számokat kerestünk, amikben nemcsak fenyőfa meg csengettyűk meg havon sikló szánok vannak, hanem az ünnep eredeti apropójára is van utalás: Jézus születésére. És persze kritérium volt valamilyen mértékű siker/ismertség is a modern könnyűzenében. Nem találtunk sokat, de hetet nagy nehezen összekapartunk. Magyar is van!

1. Boney M – Mary's Boy Child / Oh My Lord

1978-ban a Boney M, a diszkóőrületet meglovagolva éppen karrierje csúcsán volt zseniálisan primitív és ellenállhatatlanul ritmusos meg fülbemászó számaival. 1978-ban egyik legnagyobb slágerük Raszputyinról szólt, a másik meg az Ószövetség 137. zsoltárját zenésítette meg By the Rivers of Babilon címmel. A bibliadiszkó sikerén felbuzdulva abban az évben egy karácsonyi albumot is összeraktak, és ekkor sem riadtak vissza a vallásos téma megdiszkósításától, így született meg a Mary's Boy Child című dal táncos verziója. A zene ugyan egy táncklubba való, de a szöveget a templomból vették: arról van szó benne, hogyan szülte meg Szűz Mária Jézust Betlehemben.

2. David Bowie & Bing Crosby – Peace on Earth/Little Drummer Boy

A Frank Sinatra elődjének is betudható Bing Crosby 1977-ben halt meg, és a halála előtt egy hónappal felvettek vele egy karácsonyi tévéműsort. (Alert, Bing Crosby többek között a White Christmas énekese, nem azonos azzal a színésszel, akinek nagyon hasonló a neve és borzalmas dolgokkal vádolják újabban.) Szóval ebben a karácsonyi műsorban a meglepetésvendég David Bowie volt, akinek a Little Drummer Boy című szám nem tetszett, úgyhogy az ő kérésére nem csak azt énekelték, hanem a Peace on Earth című szerzeményt is. A felvételből valamiért csak 1982-ben lett kislemez, de akkor is nagy sikert aratott. A számban nem hangzik el Jézus vagy Mária neve, de az eredetileg 1941-ben keletkezett, Little Drummer Boy című dal mégiscsak arról szól, hogy megszületett a leendő király, ami egyértelmű utalás Jézus születésére. Már csak azért is kihagyhatatlan ez a dal, mert tényleg egy különleges pillanatot rögzít a popzene történelméből, szerintünk hallgassa meg!

3. Cliff Richard – Saviour's Day

A karácsonyi számok általában kínosak. A vallásos témájú számok szintén. Milyen lehet akkor egy vallásos témájú karácsonyi szám? Hát kínos. Próbáltunk ebbe az összeállításba a hallgathatóbb darabokat találni, de Cliff Richard 1990-es slágere egyszerűen nem maradhat ki, pedig a Saviour's Dayt jópárszor választották be a legirritálóbbak közé. Ennek ellenére 24 éve karácsonykor ez a dal vezette a brit slágerlistát, ami hatalmas sikernek tudható be (a Last Christmas se volt első soha például), főleg annak fényében, hogy a brit azért nem egy különösebben vallásos nép. Ezt a dalt annak idején nagyon sokan nagyon szerették.

4. Vanessa Williams – Go Tell It on the Mountain / Mary Had a Baby

A '90-es évek elején még úgy tűnt, hogy Vanessa Williamsből főállású énekesnő lesz, ebből az időszakból származik a fenti videó. Williams aztán sorozatszínésznőként lett a legsikeresebb, benne volt a Betty, a csúnya lányban és a Született feleségekben is, amik után különösen furcsa őt nézni és hallgatni, amint ebben a sprituáléfeldolgozásban arról énekel, hogy a hegytetőkről kürtöljük világgá, hogy megszületett Jézus Krisztus. Ha az első pár sor után uncsinak tűnik a szám, akkor érdemes előretekerni 3:30-hoz, mert ott jön egy eszméletlenül népes kórus, előkerülnek az ütőshangszerek és elszabadul... a menny.

5. Twisted Sister – Oh Come All Ye Faithful

A hét szám közé becsúszott egy heavy metal paródia is, a '80-as években legendássá vált, ízlésellenes Twisted Sister révén. Ők újra összeálltak az ezredforduló után, és a XXI. században a legnagyobb dobásuk valószínűleg az volt, hogy 2006-ban egy karácsonyi albumot csináltak, és azon rajta volt az Oh Come All Ye Faithful című karácsonyi vallásos dal metálparódiája. Ha önt a változatosság gyönyörködteti, klikkeljen a fenti videóra, de ha nem szeretné tönkre tenni az ünnepi hangulatát, inkább az ének eredeti változatát ajánljuk.

6. Taylor Swift – Christmas Must Be Something More

Taylor Swift az idei év egyik legnagyobb nyertese volt, úgyhogy ebbe a listába hadd kerüljön be ő is annak ellenére, hogy az ő karácsonyi száma távolról sem lett gigasláger. Igaz, 2007-ben jelent meg az énekesnő karácsonyi country-EP-jén, amikor Swiftet még nem sokan ismerték, de a szám pont arról szól, hogy az ünnepnek mégiscsak többről kell szólnia ajándékoknál és díszeknél. „Úgyhogy koccintsuk a szülinapos kisfiúra, aki megmentette mindannyiunk életét” – kb. így lehetne lefordítani a refrén legfontosabb sorát.

7. Bonanza Banzai – A megváltó

Hogy egy magyar példát is hozzunk, álljon itt ez a szám a Bonanza Banzaitól. A megváltó című szám nem volt rajta a (Kovács) Ákost popsztárrá tevő együttes egyik rendes stúdióalbumán se, valószínűleg mert egy egyszálgitárnál alig bonyolultabb kis énekről van szó, ami túlságosan elütött a Bonanza Banzai által egyébként vitt szintipopos vonaltól és búskomor hangulattól. Azért a koncertekről általában nem hiányzott ez a szám a '80-as és '90-es években, viszont különösebben nagy sláger nem lett belőle, pedig ahhoz képest, hogy Ákosé és karácsonyi, nem is olyan irritáló.