Észrevette már, hogy mennyire sok, mennyire kemény János szerepel az egyetemes emberi kultúrtörténetben? Nem? Pedig így van!

Minden János közül talán Keresztelő Szent János a legismertebb figura, aki többek között nem mást keresztelt meg, mint Jézust. Mivel ő nem fiktív, hanem létező figura, ezért ebből az összeállításból kimarad, de így sem lesz hiány kemény Jánosokban!

Minden Jánosnak boldog János napot kívánunk, most pedig kezdődjön a szavazás! Minél magasabb pontszámot ad, annál keményebbnek tartja az adott Jánost!

János vitéz

Talán a leghíresebb magyar János, aki nem klasszikusan kemény csávó, de azért nem lehet puhánynak nevezni senkit, aki képes a földi és a mesebeli poklot is megjárni egy nőért, zsiványokat győz le, háborúkat él túl, hogy aztán végül a szerelme nélkül maradjon, majd úgy dönt, hogy a világ végére is elmegy a kedvese után, és sárkányokat és óriásokat győz le. Kell ennél több? A Hobbit 9 órájában fele ennyi dolog sem történik.

John Connor

Te vagy az emberiség jövőjének megmentője, miközben a múltadba folyton gyilkológépek térnek vissza, hogy jól megöljenek, de te végig állod a sarat, kell ennél több? John Connor több terminátor támadását élte túl, mint bárki a filmtörténetben, ráadásul az emberiséget is megmenti végül. Lehet nem kemény valaki, akinek egy T-101-es a haverja?

John Kimble

Arnold Schwarzenegger a karrierje során két merőben eltérő, de iszonyú kemény Johnt is alakított. John Matrix az ismertebb a Commandóból, de nem szabad megfeledkezni John Kimble-ről sem, aki az Ovizsaruban szerepelt. Mi a keményebb, kinyírni a rosszfiúkat, vagy elbánni egy csapat ovissal?

John Matrix

Ha valaki nem sejtette volna, az 1985-ben végleg megtanulhatta, hogy mennyire nagy hülyeség egy egykori kommandóssal packázni úgy, hogy kinyírjuk a társait, valamint elraboljuk a lányát. John Matrix kevesebb mint egy nap alatt akkora pusztítást visz végbe, hogy az akciófilmtörténelem azóta sem igazán tért magához.

John McClane

John McClane a Die Hard minden részében megmutatta, jó, az utolsóban már kevésbé, hogy nem érdemes szívózni egy kemény csávóval, különösen akkor nem, ha egyébként is szar napja van. Keménysége csúcsán egyértelműen az első három részben volt, ezekkel örökre beírta magát a keményfiúk történelmébe.

John Rambo

Listánk egyik leghíresebb Jánosa, számos filmben bizonyította, hogy keménységben nagyon kevesen veszik fel vele a versenyt. John Rambo az igazi egyszemélyes hadsereg, aki mindig megvívja a maga harcát. Nehéz róla rosszat mondani, gyakorlatilag a XX. századi Little John.

John Spartan

Nemcsak Arnold Schwarzenegger, de Sylvester Stallone is két nagyon kemény Jánost alakított a karrierje során. Sőt, ha lehet Stallone ősszesítése még erősebb, hiszen John Spartan iszonyú kemény figura volt az 1993-as A pusztítóban. Időutazás, kőkemény ellenfél Wesley Snipes személyében, dagadó izmok, mi kell még?

John Watson

Nem tudjuk, hogy Sherlock Holmes mire menne Watson nélkül, mert az értelmezésektől függően változik Watson szerepe, de az kétségtelen, hogy minden idők legnagyszerűbb nyomozójának jobb keze, aki talán a bajtársi szeretetnél is mélyebb érzelmi viszonyban van vele, és nem fél elvállalni a piszkos munkát. A maga módján ő is lángelme, de tény, hogy nehéz Sherlock Holmes mellett csillogni.

Little John

A Robin Hood-történetekből Robin Hood mellett talán a legismertebb alak Little John, aki a nevével ellentétben sokminden, csak nem kicsi. Mindent tud, amit Robin Hood, de mégsem ő lett a sztár, mert egy dolog hiányzik belőle, az a fajta cinkos karizma, ami Robin Hoodot körüllengi. Little John a tisztes iparos a bandában, de nála nagyobbat talán senki sem tud ütni egy hosszú bottal.

Paprika Jancsi

Nem összetévesztendő Kukorica Jánossal, annak ellenére, hogy mindketten zöldségekről kapták a nevüket, és mindketten rendszeresen csatáznak alvilági alakokkal. Paprika Jancsi János vitézzel ellentétben olyan könnyedséggel intézi ezeket a csatákat, hogy olyat talán csak a Bud Spencer-Terence Hill-filmekben láthattunk később. Paprika Jancsiban az a legérdekesebb, hogy igazából nem is János, legalábbis Magyarországon nem, nálunk ugyanis Kemény Henrik nagyszerű bábelőadásainak köszönhetően Vitéz László néven híresült el.

Szelényi János

Szelényi János mindenkinek csak simán János. A filmtörténet legkeményebb erdésze, egyfajta korabeli Bolygó kapitánya. Erdőt úgy még senki sem védett, mint ő, ráadásul a női szívek meghódításában is jeleskedett. Legbelül egy kicsit mindannyian Jánosok vagyunk a Szomszédokból, modernkori lovagok, bajusszal vagy anélkül.