Nem egy mai kutatás, de az eredményei még mindig érdekesek. Az észak-karolinai Wake Forest egyetem munkatársai azt tanulmányoztak, melyik oldalról nézve tűnik valaki szebbnek, és arra jutottak, hogy a bal profil egyértelműen vonzóbb. Az eredményeket az Experimental Brain Research nevű szaklapban jelentették meg még 2012-ben. Pontos százalékokat nem írnak, de azt írják, hogy jelentős különbség van a bal profil javára.

Érdekességek a vörös szőnyegekről

A képek kigyűjtése közben néhány megfigyelést mi is tettünk. Egyrészt azt, hogy a hírességek felmérések és évszázados festészeti tradíciók ellenére jellemzően a jobb arcfelüket mutatják a kameráknak. Kivéve persze, ha szemből néznek, ami a leggyakoribb. Másrészt a férfiak a nőknél jóval ritkábban állnak be úgy, hogy oldalról látszódjanak, egyértelműen jellemző, hogy szemből fotóztatják magukat. A harmadik nagyon fontos megállapítás pedig, hogy hiába kerestünk, több ezer kép átnézése után sem találtunk George Clooneyról két olyan képet, amelyik legalább valamennyire hasonlít egymásra. A színész folyamatosan grimaszol és mindenfelé mozog a fotózások alkalmával, ezért nem készül róla két ugyanolyan kép, pláne nem két oldalról.

Arra jutottak, hogy az arc bal oldala több érzelmet mutat, amit a megfigyelők esztétikailag kívánatosabbnak tartottak. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az embereknek úgy kell fordulniuk, amikor fotózzák őket, hogy kicsit többet mutassanak az arcuk bal oldalából, mint a jobból.

Nem túl nagy körben végezték el a felmérést, összesen 37 embernek mutattak 10-10 fekete-fehér képet férfiakról és nőkről, erre alapozták a megállapításaikat. A képek között voltak olyanok, amelyeket megtükröztek, de a tükrözések ellenére is a legtöbb esetben azt a fotót választották az alanyok, amelyeken a bal oldali profil volt előtérbe helyezve eredetileg.

A lenti szavazásban 13 hírességről talál olyan képet, amelyeken a kép egyik felén a jobb oldali, a kép másik felén a bal oldali profilját mutatja inkább. Az egyes hírességekről a bal, illetve jobb oldali képek ugyanazon az események készültek, hogy a lehető legkevésbé befolyásolja a döntést a frizura, a smink vagy valamilyen más tényező. A képeket egyik esetben sem tükröztük.

Itt a jobb oldalon pedig talál még néhány érdekességet, amiket mi figyeltünk meg a képek összegereblyézése közben.

Fontos!

A szavazásban a képek bal oldalán a jobb profil látható majd, a jobb oldalán pedig a bal profil! Erre figyeljenek oda!