Már a Youtube hőskorában, 2008-ban is születtek olyan videók, amikben fiatalok vadiúj, elég drága sportcipőket tesznek tönkre, a legkülönfélébb módszereket bevetve. A mai napig egyre csak jelennek meg az ilyen videók, de csak a közelmúltban kezdték feltéképezni ezt, a cipőromboló szcénát.

Nemrég a Vice és a Gawker is anyagot készített a témában, amikből kiderül, hogy bizonyos esetekben a cipők tönkretétele mögött furcsa fétis húzódik meg, néhány cipőpusztító saját bevallása szerint elélvez, ha tönkretehet egy cipőt, mások viszont csak egy furcsa, közepesen drága hobbinak tartják a dolgot.

Nézzük a legfontosabb részleteket!

 Hobbi vagy fétis?

Mindkét újságnak megszólalt egy-egy cipőpusztítő. Azt mondják, inkább hobbiról van szó, mintsem fétisről, de természetesen akadnak lábfetisiszták, akiket vonzanak az ilyen videók is. Az egyik cipőromboló azt mondta, kapott már olyan felkérést, hogy készítsen olyan videót, amiben mezítláb látszódik ő is rombolás közben. Ahogy az is előfordul, hogy a cipőt tönkretevők a videó elkészítése közben vagy után önkielégítést végeznek, annyira izgalomba jönnek attól, hogy tönkretesznek egy cipőt.

Mennyibe kerül?

A megkérdezettek azt mondják, nem kifejezetten drága a hobbi, évente nagyjából 8-10 cipőt szoktak elpusztítani, és saját bevallásuk szerint nagyjából 1000 dollárt (kb. 270 ezer forint) költenek egy évben cipőkre. De sokszor van olyan, hogy felajánlanak nekik cipőket elpusztításra, sőt az Everything Must Die oldalon keresztül össze lehet hozni a cipőpusztítást kedvelőket azokkal, akik fizetnek azért, ha láthatnak egy cipőt tönkretenni, így tovább lehet csökkenteni a költségeket. Itt egyébként nemcsak a cipők tönkretételéért, de bármilyen ruhadarab tönkretételéért rajongók találhatnak kedvükre való videókat.

Mik a legjobb módszerek?

Mindent bevetnek, amit csak el lehet képzelni. A légtalpas cipőknél teljesen alap, hogy késsel kiszúrják a légtalpakat. Nagyon népszerűek a vágószerszámok, ahogy az ételek is, különösen a pudingok. Azt mondják, a puding és más, különösen a folyós, ragacsos élelmiszerek különösn hatékonyak egy cipő szétbarmolásához. Ezek ugyanis egy pár nap után mindenképpen elkezdenek penészedni. Hiába pucolja ki az ember a cipőt, a gondosan szétkent puding mindenhova bejut, ahol aztán szépen elkezd rohadni. Amikor a teljes elpusztítás a cél, akkor a tűz és a robbantás a legnépszerűbb választás.

Hordják még utána a cipőt?

A legtöbb ruhadarabnak, de különösen a sportcipőknek jól áll egy kis patina, hogy látszik rajtuk, hogy megéltek már sok kalandot a viselőjükkel. Olyasmi ez, mint hogy a terepjárók tulajdonosai sokszor nem mossák le a kocsijukat, hogy látszódjon, mennyit túrták velük a sarat. Valami ilyesmit tapasztalhatunk a cipőpusztítóknál, azzal a különbséggel, hogy náluk a patina kicsit mást jelent, mint a legtöbb embernek. Miután egy cipőt szétvágtak, kilyuggattak, annyira tönkretettek, hogy még éppen hordható marad, akkor általában még néhány hónapig hordják, mielőtt végleg elpusztítják. Az egyik nyilatkozó cipőpusztító szerint az embereknek az utcán igazából fel sem tűnik, ha valaki szakadt, jól láthatóan a végét járó cipőben mászkál, vagyis nem azért járnak ilyen cipőkben, hogy feltűnést keltsenek.

Miért csinálják?

Erre a kérdésre nem adtak egyértelmű válaszokat. Kívülről nézve a fogyasztói társadalom elutasítása, művészi szándék, szexuális fétisek lehetnek a motivációk között, de a nyilatkozók azt mondják, ezek nem jellemzőek. Csupán arról van szó, hogy gyerekkorukban is szerettek cipővel tapicskolni a sárban, és ez nem múlt el. Sokan örömüket lelik abban, ha láthatják, hogy egy alapvetően hétköznapi viselésre szánt cipőt egészen más helyzetben láthatnak, mint hogy valaki sétál benne.

Mik a legnépszerűbb márkák?

A videók alapján úgy tűnik, minél népszerűbb és minél drágább egy cipőfajta, annál nagyobb örömet okoz az elpusztítása. Egyértelműen Nike Air Maxből pusztítanak el a legtöbbet, ezek pontos típustól függően 30-50 ezer forint között mozognak. Nagyon népszerűek az Adidas cipői is, ezek általában valamivel olcsóbbak, mint az Air Maxek, és meglepően sok Pumát kaszabolnak szét az erre fogékonyak.