A Mars One expedíció már 2013 óta toboroz olyan elhivatott, de legfőképpen őrült jelentkezőket, akik az életük hátralevő részét a Marson töltik.

Visszaút ugyanis nincs.

A tervek szerint a 200 ezer jelentkezőből az első négy (két nő és két férfi) szerencsés, vagy inkább vakmerő kiválasztott 2025-ben landolhat a Marson hét hónapnyi utazás után. 

A Mars első kolóniáját alkotó civilek expedíciója első hallásra egy iszonyatosan izgalmas új élmény lehet, de belegondolni is elképesztő, mi mindenről kell lemondaniuk a jelentkezőknek az új életük során. Ugyanis ennek köze sincs a Walter M. Miller Jr. marsi utópiájához. A The Guardian forgatott egy rövidfilmet három potenciális Mars One utazóval, akik annyira szilárdan bizonygatják, hogy meghalnának a Marson, hogy már majdnem el is hisszük. 

Nem csak az tűnhet ijesztőnek, hogy a bolygó lehetséges lakói hátrahagyják a családjukat, a barátaikat és az egész földi életüket. Az első legdurvább tény, hogy

a minikolónia tagjai nem szexelhetnek. Soha többet.

Ennek az az oka, hogy egyelőre nincs kellő felkészültség egy űrcsecsemő érkezésére.  A videóban nyilatkozó önkéntesek viszont meglepően jól kezelik a cölibátus lehetőségét. Egyszerűen nem tudják elképzelni az életüket úgy, ahogyan egy normális embernek természetes. Nem vágynak családra. Csak egy óriási kalandra. Az viszont egészen biztos, hogy egyikük sem készült fel egy ekkora változásra. Nem is lehetnek, hiszen ők lennének az első állandó lakói a bolygónak, akik soha többé nem térnek vissza a Földre. 

De mit vállalnak a jelentkezők?

Az önmegtartóztatáson túl még rengeteg egyéb nehézséggel kell majd megküzdeniük, ha egyáltalán megvalósul az utazás. A legátfogóbban a medium.com foglalta össze a marsi viszonyokat. A bolygó légköre teljesen eltér a Föld légköréhez képest. A Mars híg atmoszférájának több mint 95 százaléka széndioxid, míg a Földön a nitrogénszint a magasabb (78,08 százalék).

A gravitáció pedig csupán harmadakkora, mint a Földön, aminek a hosszútávú egészségügyi hatásai ismeretlenek. De ha mindezeket nem vesszük számításba és a vízutánpótlás problémája is megoldódik, akkor is ott van még a szélsőséges hőmérséklet. Átlagosan mínusz 62 fok van a bolygón. Mondjuk egyes napokon lehet 20 fok. Nagy ritkán.  És akkor még nem beszéltünk a kemény kozmikus sugárzás gyilkos következményeiről.

Tíz év alatt bárkiből lehet űrhajós

A programot, Bas Lansdorp indította el és a Mars One-t a saját, 6 millió dolláros (kb. 1,6 milliárd forint) vagyonával alapozta meg. A toborzás 2013-ban kezdődött és mostanra kb. 700-ra csökkent a civil vállalkozók száma, de még mindig nyitott a program, hiszen a 2020-as években további csoportokat küldenének a Marsra. Az 1,6 milliárdos alap azonban kevésnek tűnik egy ilyen volumenű projekt megvalósításához. Egyrészt már most támogatókat keresnek, másrészt pedig

valóságshow lesz a Mars One-ból.

Kicsit Truman Show-szagú az egész, és egyelőre egészen hihetetlennek tűnik, hogy valaha is létrejön a program.

 Akár egy magyar is mehetett volna a Marsra

A Fókuszban még szeptemberben készült riport, Méhes Krisztián közgazdásszal, aki szintén jelentkezett a Mars One-ra. A rostán nem jutott túl, de az interjúban elmondta, hogy bármit feladna egy ilyen utazásért. Stabil kapcsolatban él, de ez sem tántorítaná el, ha eljuthatna a Marsra. Egyes szakértők viszont gyakorlatilag kivitelezhetetlennek tartanak egy ilyen vállalkozást. Mind anyagilag, mind technikailag ezer, meg ezer akadály hiúsíthatja meg az expedíciót, ami a Medium találó megfogalmazása szerint olyan, mintha

visszafele haladnánk az időben, és úgy élnénk, mint a 18. században.

Ön leélné az életét a Marson?