Ön látta már az Oscartengerre jelölt Birdman című filmet? Ha nem, nem is baj, inkább nézze meg helyette A pankrátort, ami abban a régmúlt korszakban készült (2008-ban), amikor az egykor zseniális Darren Aronofsky még nézhető filmeket készített kínos bibliai adaptációk helyett.

Már látta A pankrátort? Hát akkor végképp nem tudom ajánlani a Birdmant, tekintve, hogy az egykor szintén zseniális Alejandro González Iñarritu legutóbbi filmje kísértetiesen hasonlít A pankrátorra, csak a koncepciót átültették a profi műverekedés világa helyett a színház világába. De ezen kívül túl sok különbség nincs, alább gyorsan össze is foglalom a főbb hasonlóságokat. Vigyázat, a lista spoilereket tartalmaz, főleg az alján!

1. A főszereplő egy kiöregedett előadóművész

A pankrátor főszereplője egy kiöregedett pankrátor, aki a '80-as években népszerű volt, de most már rég túl van a fénykorán. Szomorkás a helyzet: saját régi fotója van az öltözőjében.

A Birdman főszereplője egy kiöregedett színész, aki a '90-es években népszerű volt, de most már rég túl van a fénykorán. Szomorkás a helyzet: saját régi fotója van az öltözőjében.

2. A főszereplőt TÉNYLEG egy kiöregedett előadóművész játssza

A pankrátorhoz egy olyan színészt választottak, aki a való világban is akkor volt menő, amikor a karaktere, de aztán kicsit eltűnt a süllyesztőben. Viszont annak idején a való életben is valami hasonlót csinált, mint a filmben: mondjuk nem pont pankrátorkodott, de Mickey Rourke 1991-től 1994-ig profi bokszoló volt! A pankrátorért viszont életében először Oscarra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

A Birdmanhez egy olyan színészt választottak, aki a való világban is akkor volt menő, amikor a karaktere, de aztán kicsit eltűnt a süllyesztőben. Viszont annak idején a való életben is valami hasonlót csinált, mint a filmben: mondjuk nem pont Birdmankedett, de Michael Keaton 1989-től 1992-ig Batman volt! A Birdmanért viszont életében először Oscarra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

3. A főszereplő lánya is kiemelt szerepet kap

A pankrátornak van egy hosszú, szőke hajú lánya, Evan Rachel Wood játssza. Adandó alkalommal kiadósakat veszekednek, mert nagyon problémás ám a kapcsolatuk!

Birdmannek szintén van egy hosszú, szőke hajú lánya, Emma Stone játssza. Adandó alkalommal kiadósakat veszekednek, mert nagyon problémás ám az ő kapcsolatuk is!

4. A főszereplő egy éjszakát részegen tölt

A pankrátor a film második felében egyik éjjel durván berúg, sőt egyszer a drogokba is beleszippant, ami miatt aztán másnap tényleg benne van a pácban, a saját lányával megbeszélt vacsorát is lekési!

Birdman a film második felében egyik éjjel durván berúg, sőt egyszer a drogokba is beleszippant, ami miatt aztán másnap tényleg benne van a pácban, a saját darabjának a bemutatóját is majdnem lekési!

5. Drámai vita egy vadidegennel

Amikor A pankrátorban a pakrátort felismeri egy idegen a közértben, szegény pankrátor nagyon ideges lesz és jelenetet rendez, mintha az az idegen tehetne mindenről.

Amikor a Birdmanben Birdman felismer egy színikritikust a bárban, szegény Birdman nagyon ideges lesz és jelenet rendez, mintha az az idegen tehetne mindenről.

6. KREATÍV KAMERMOZGÁS!

Hogy még jobban beleélhessük magunkat a főszereplő helyzetébe, a kamera általában A pankrátort követi, ahogy az megy egyik helyről a másikra, sokszor hosszabb ideig csak a főszereplő hátát mutatva.

Hogy még jobban beleélhessük magunkat a főszereplő helyzetébe, a kamera általában Birdmant követi, ahogy az megy egyik helyiségből a másikba, sokszor hosszabb ideig csak a főszereplő munkahelyének folyosóit mutatva.

7. Igazi vér a színpadon

A klasszikus pankrációban eredetileg nem volt igazi, éles verekedés, de A pankrátorban olyan durván elfajul a helyzet, hogy végül mégiscsak igazi vér folyik a jelen lévő publikum szeme láttára. A nézők persze ettől csak még jobban tapsolnak.

A klasszikus színjátszásban eredetileg nem volt igazi, éles verekedés, de a Birdmanban olyan durván elfajul a helyzet, hogy végül mégiscsak igazi vér folyik a jelen lévő publikum szeme láttára. A nézők persze ettől csak még jobban tapsolnak.

8. Azért van egy idősödő nő, aki igazán szereti a főhőst

A pankrátort már csak rajongói szeretik, mert azért még mindig tömegek vannak, akik továbbra sem felejtették el őt. Rajtuk kívül csak egyvalaki létezik, aki igazán szereti a főhőst: egy idősödő sztrippernő. Néha ugyan összeveszekednek, de a film végére szépen kibékülnek.

Birdmant már csak rajongói szeretik, mert azért még mindig tömegek vannak, akik továbbra sem felejtették el őt. Rajtuk kívül csak egyvalaki létezik, aki igazán szereti a főhőst: az idősödő exfeleség. Néha ugyan összeveszekednek, de a film végére szépen kibékülnek.

9. Ez az utolsó nagy esély

A pankrátornak ez az utolsó nagy esélye, hogy ezzel a meccsel újra ismertté tegye magát, és erre az utolsó nagy esélyre tényleg mindent feltesz, még az egészségét is kockára teszi!

Birdmannek ez az utolsó nagy esélye, hogy ezzel a darabbal újra ismertté tegye magát, és erre az utolsó nagy esélyre tényleg mindent feltesz, még a házát is kockára teszi!

10. Most akkor meghalt a végén?

A nagy meccsen valami hatalmas szörnyűség történik az egyre lepukkantabb Pankrátorral. Látjuk, hogy nekiveselkedik az ugrásnak, de aztán: VÁGÁS! Most vajon mi lett vele? Sajnos nem derül ki, mert vége a filmnek.

A nagy premieren valami hatalmas szörnyűség történik az egyre lepukkantabb Birdmannel. Látjuk, hogy felemeli a fegyvert, de aztán: VÁGÁS! Most vajon mi lett vele? Sajnos kiderül, mert nincs vége a filmnek, viszont újabb 10 perc múlva egy ugyanilyen kétértelműen nyitva hagyott jelenettel végződik a film.

Ne hagyja magát félrevezetni!

Hiába a fenti 10 pont dilettáns szarkazmusa, aki ért hozzá, aszerint a Birdman olyan jó film, amilyet még soha nem láttunk! Hallgassa csak meg az Index kritikusát vagy éppen a rangos díjakra szavazó szakmabélieket!