Merőben szokatlan és tragikus eutanázia-ügy rázta meg Nagy-Britanniát. A szokásostól eltérően nem azért harcolt egy pár, hogy haldokló, súlyosan beteg gyermeküket mielőbb lekapcsolják az ő életben tartó gépekről, hanem hogy minél tovább tartsák életben a kis egyéves gyermeket – írja a Telegraph. Hosszas bírósági küzdelmek után belátták, sokáig úgysem tudnák már életben tartani a haldokló kislányt, ezért szerda este, nem sokkal este 7 után leállították a gépeket és a lány elhunyt.

A kis Olivia Stanca (a Telegraph szerint lengyel, a Facebookjuk alapján román szülők gyermeke) eleve rákosan született, több létfontosságú szerve felmondta a működést, és sorra kapta el a fertőzéseket is. Ügye egészen a Legfelsőbb Bíróságig eljutott, itt mondták ki szerdán a Great Ormond Street Hospital kérésére, hogy le kell kapcsolni a gépekről őt. Maria és George, a szülők az utolsó pillanatig kitartottak a „kis harcos"-nak nevezett, hétfőn élete egyetlen szülinapját megélő lányuk életben tartása mellett, de aztán belátták, nincs tovább. Ügyvédjük, Vikram Sachdeva megköszönte a bíróságnak a humánus hozzáállását a rendkívül bonyolult ügyhöz.

Olivia Stanca tumorja az egyik mellékvesénél alakult ki már születése előtt. Kétszer is kemoterápiás kezelést kapott, de a vérmérgezést sem úszta meg a szervleállások mellett. A kórház az utóbbi időben eljutott arra az álláspontra, hogy szerintük már nem szolgálta a gyerek érdekeit a további mesterséges életben tartása, mivel magától, gépek nélkül egyszerűen nem tudna életben maradni. A szülők viszont bíztak a felépülésben, ezért körömszakadtukig küzdöttek. Múlt pénteken egy olyan határozatot már hozott a bíróság, miszerint szívleállás esetén nem kell újraéleszteni a lánykát.

A korábban pénzgyűjtést, Facebook- és weboldalt is indító (hogy egy magánkórházba kerüljön a gyerek) szülők nehezen, de belementek a döntésbe. Anyja így kommentálta helyzetüket:

Olivia egy kis harcos, és amíg elismerjük, hogy nincs jól, mi csak szeretnénk megadni neki a túlélés lehető legbiztosabb esélyét egy megfelelő kezeléssel, táplálással és időval, és hinni, hogy több idő elteltével fel fog épülni. Ő a lányunk és még csak most ünnepeltük meg az első születésnapját, és szívszaggató ebben a helyzetben lenni.

A kórházat képviselő alapítványtól azt közölték, az utóbbi időben gyorsan romlott az amúgy agyilag nem alulfejlett, kommunikáló Olivia állapota, azt jósolták, minden kezelés ellenére legkésőbb e hétvégére feladja a szervezete a küzdelmet. Mindent biztosítottak a szülőknek a méltóságteljes búcsúhoz, a kislánynak fájdalomcsillapítókat és nyugtatót adtak, a szülőket pedig az elzárt tetőkertbe vitték a gyerekkel, hogy együtt legyenek a vég idején, lehetőleg valami zöld környezetben (ez volt a szülők kérése).