Az amerikai  Vegetarian Calculator megpróbálta kiszámolni, egy átlagos húsfogyasztó ember hány állatot fal fel élete során – írja  a USA Today. Szerintük 7 ezret (!).

Természetesen nem mindegy, hogy egy marháról vagy egy csirkéről van szó, szerintük kb ilyen bontásban jön össze a 7000-es szám: 11 marha, 27 sertés, 2400 csirke, 80 pulyka, 30 juh és 4,500 hal.

A szervezet célja nem túl meglepő módon az, hogy az emberek egyenek kevesebb húst, ezzel is pozitív hatást gyakorolva a környezetre. Az igazi húsimádók nyilván remek terepnek érzik a Vegetarian Calculator Facebook oldalát, és kiállnak étkezési szokásaik mellett.

„Emberek vagyunk, az emberek húsevők, azok az idők kezdete óta. Tegyétek túl magatokat ezen, és egyetek egy finom, szaftos steak-et” – javasolta az aktivistáknak az egyik kommentelő.

A Gallup 2012-es felmérése szerint az amerikaiak 5%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 2% pedig vegánnak.

a magyarok és a hús

A magyarok húsfogyasztási szokásait nagyban befolyásolja a jövedelmük. A KSH 2013-as kiadványa szerint 2012-ben csökkent (1,4 kilogrammal) a húsfogyasztás, ahogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is. Ugyanakkor érzékelhető a háztartások táplálkozási szerkezetének lassú, de fokozatos elmozdulása az egészségtudatos táplálkozás felé: hosszú távon csökkent az állati eredetű zsiradékok és a cukor fogyasztása. Ennek ellenére – a nemzetközi összehasonlításban egyébként is rendkívül alacsony szintű – hazai halfogyasztás tovább mérséklődött.