A 34 éves István 1998-'99 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgozik a csetpornó szakmában, egy budapesti stúdióban kezdte, ahova ismerősei hívták informatikai tudása és angol nyelvismerete miatt. 2003-ig folyamatosan az erotikus szakmában dolgozott, operátorként, tanácsadóként, vezetőként. Amíg a csetpornó a kezdetekkor jó pénzkereseti lehetőség volt, és kevesebb munkával is járt, mostanra a szakma telítettsége miatt már nehezen lehet félmillió forintokat keresni webcamezéssel. 

Ami 10 éve havi félmillió volt, ma már csak 100 000 Ft

„Lényegében a nulla és a nagyon sok közt elég széles spektrumban mozognak a jövedelmek. A webcamozás hőskorában nem volt nehéz megkeresni havi félmilliót vagy akár többet is – ami nem az a félmillió volt, mint most. Aztán az egész elég dömping szakma lett, milliárdnyi lány, pár, fiú, továbbá a fejlődő országok megjelenése is  lecsapták az árakat. Mostanra 100 és 200 ezer forint körülbelül egy átlagos operátor vagy modell jövedelme" – írta a Velvetnek a 34 éves István, aki informatikai ismerete miatt került az erotikus szakmába operátorként. Napi négy-nyolc, esetenként 12 órában dolgozott.

ÉLő Pornó Chattel

Élő szexkamera vagy élő pornó cseteléssel, így lehetne összefoglalni a webcamezés lényegét. A kukkolók, azaz a vendégek pénzért kérhetnek a modellektől, lányoktól élő szex showt. A világon a legnagyobb ilyen oldal a Livejasmin, amit a magyar Gattyán György alapított 2001-ben.

 „Valahogy '98-'99 környékén kerültem be ebbe a körbe, volt néhány ismerősöm, akik egy budapesti stúdióban dolgoztak, szóltak, hogy van ilyen, és némi informatikai és angol tudással rendelkező emberekre mindig szükség van. Az informatikai tudás megvolt, elég komoly szinten, az angol már kevésbé. Abban maradtunk, hogy ha tudom az alap szavakat, mint dildo, finger, pussy, akkor nem lesz gond, a többit majd összeszedem. És tényleg.  Ez az időszak 2003-ig tartott, utána kisebb-nagyobb szünetekkel folytatódott, hol operátorként, hol vezetőként, hol tanácsadóként."

A sok évnyi tapasztalattal együttjár, hogy a modellek életét is megismerte, többgyerekes családanyáktól kezdve, híres pornósokon át egészen az egyetemista lányig mindenféle modellel dolgozott együtt. A lányok közül vannak, akik csak két hétig dolgoznak camgirlként, de olyanok is vannak, akik éveken át teljesítik a vendégek kéréseit a monitor előtt. 

A test és az akció önmagában kevés

A csetpornó operátor tapasztalata szerint az erotikaiparnak ez az ágazata lélekkereskedelem valójában, punciba csomagolva. A modelleknek figyelmesnek kell lenniük, torelánsnak és empatikusnak, ha pénzt akarnak keresni. Az se árt, ha folyamatosan fejlesztik önmagukat, a csetelő férfiak elvárják a törődést. A problémás ügyfeleket nem célszerű elküldeni, pontosan amiatt, amiért kamuzni sem éri meg: soha többé nem mennek vissza a modellhez.

„Kezdetben a 95%-a show volt, bejött a vendég, elmondta mit akar, megkapta, kiment. Mostanra viszont a show alapjává jelentős részben az ember vált, személyes törődést, szeretetet és komoly odafigyelést várnak a modelltől, operátortól. Erre nagyon oda kell figyelni, megjegyezni a neveket, ki honnan jött, mit csinál. Például, ha elmeséli, hogy az anyukáját csokoládémérgezéssel szállították kórházba , akkor két héttel később is tudni kell azzal nyitni, hogy "szia Joe, kiheverte anyukád a csokoládémérgezést?".

Erre van egy érdekes példa is, az egyik szóló lányomnál volt egy ügyfél, mindig bejött, fizetgetett is, sosem kért sokat, állította, hogy angol, de közben mégis úgy írt, mint egy diszlexiás szellemi fogyatékos a Google Translate-tel. Aztán egyszer elküldte a Facebook profilját, megnéztük, éstényleg angol volt, ellenben született siketnéma. A Google a mi jó barátunk, estére be lett gyakorolva jelezéssel, hogy "hi XXX, how are you?".  Nagyjából két másodperccel később jött 25 dolláros TIP, hogy "köszönöm szerelmem", és onnantól mindig további 15-25 dollár érkezésekor, köszönés gyanánt – és erre jöttek még a kérései."

Kamuzni majdnem mindent lehet, de minek

A modellek ha csak eljátsszák, amit az ügyfél kér, és fintorogva teljesítik az óhajaikat, könnyen ráfázhatnak, és hosszú távon rengeteg pénztől esnek el. 

„Két fő szemlélet van, a kamuzz amit bírsz és a csinálj meg mindent amit tudsz. Elkamuzni majdnem mindent el lehet, talán a szopás az, amit szinte lehetetlen hitelesen megcsinálni, bármennyire ügyesen csinálják is – könnyen levehető, ha kamu volt. Nagyon nagy divatja van a fecskendős squirtnek, zoom a puncira, nagy punci csapkodás, nyögdécselés, közben másik kézzel a fecskendőt be a popsivágatba és baromi nagy óbégatás közben két-négy határozott, de finom nyomással a víz kispriccelése. Ez szép, jó, látványos, de: egyszer lehet vele megbukni, az viszont a havi bevétel 80%-át el fogja vinni, és lényegében vége a modellnek. Lehet behajtott ujjakkal puncit és popsit ujjazni, sőt egy komplett fistinget is elő lehet adni, azt is meg lehet csinálni, hogy a 30 centis dildo végét szembetenni az optikával és nagy könyék-, csuklómozdulatokkal előadni, hogy bent van a 30 centi. Miközben a dildo hegye a gáton támaszkodik. Ugyanez van a dugással is, lehet fenékvágatot dugni, lehet puncit nyalni tíz centiről. A gond ezekkel az, hogy nagy a hibalehetőség, aminek nagyon nagy súlya van. A pénz jelentős része a visszajáró vendégektől van, ha a visszajárós előtt bebukik egy kamu, akkor a vendég elmegy, és soha többé nem jön vissza.  A vendég nem teljesen hülye.

Én a csinálj meg mindent, amit tudsz verzióra esküszöm, és forszírozom a modelleknél. Fárasztóbb, nehezebb, de összességében kifizetődöbb, az emberek jobban szeretnek boldog lányokat és párokat nézni. Össze lehet rakni egy párt két független modellből, de nem lesz meg köztünk a harmónia, és nagyon sántítani fog a produkció. Ugyanez van a kamu leszbikkel, elég nehezen eladható a fintorogva puncit nyaló, mellette nyaló páros, nyelves csók helyett szájra puszit is alig adó formáció."

Sok a lábfetisiszta, a perverziók megviselik az operátorokat is

A csetpornós ügyfelek kérései közt akad mindenféle, az extrém kívánságok közt a szadista és az ürülékkel kapcsolatos óhajok is szerepelnek. A modellek mellett dolgozók lelkét is megviselik az ilyen kérések, a csetpornó operátor legalábbis erről számolt be. 

„A Cappis flakon, vizes pohár, kólás flakon, gyertya, fogkefe, ilyesmi szinte átlagos. Sok a lábfetisiszta, nekik vannak érdekes gondolataik, például lábfej a punciba, koszos talpnyalogatás. Vannak a folyadék a punciban-mániások, pároknál és leszbi pároknál szokásuk kérni, hogy valamilyen folyadékot öntsenek be, és azt a másik igya ki onnan, vannak a pisi mániások - ez az esetek jelentős részében elkamuzott, de amikor azt kérte a delikvens, hogy a lány álljon egy íróasztalon nagyterpeszben és pisiljen, erre nem volt ötletünk, hogyan lehetne nem élesben csinálni. Szerintem minden stúdióban van a hűtőben egy sportszelet, ami elengedhetetlen kelléke a kakiszexnek, ez jellemzően az operátorok lelkét is megviseli.

A másik nagy extrém szekció a BDSM, a fenekelés, kikötözés, ilyesmi hétköznapinak nevezhető. Az egyik leszbi páromnál volt egy visszajáró vendég, ő amolyan BDSM pszichológus volt, az alárendelt lányt meggyötörtette a dominánssal, de egy olyan pszichológia szerint, hogy nagyon dühös legyen az alárendelt, majd egy ponton közölte, hogy csere, és az alárendelt lány azt csinál amit akar. Ez olyan jól működött, hogy az egyik oldalról letiltottak minket egy időre, mert a lány hajánál fogva falhoz csapta elég rendesen a dominánsabbik lányt. A dolog igazi extrém része, hogy mindeközben az emberünk velem chatelt a magyarországi politikai és gazdasági helyzetről (amerikai létére csípőből kente vágta Magyarország helyzetét), a világ alakulásáról, és néha  megjegyezte, hogy mennyire gyönyörű, ahogy az elnyomott lányból felszabadulnak az érzések."

A 34 éves férfi sokszor hagyta már abba a csetpornó operátorkodást, személyi ellentétek, csőd miatt, de az is megtörtént, hogy a tulajdonosi kör miatt kellett más munkát néznie. Legutóbb öt hónappal ezelőtt hagyta abba, de visszatérő szakma ez számára, és rendszeresen hívják stúdiókba dolgozni.