Az amerikai egyetemek híres diákszövetségei mindenféle ízléstelen vígjátékokat és gyilkosságos thrillereket is megihlettek már, és hát nem véletlenül. Ezek az eléggé zárt, nagyon összetartó közösségek sokáig szinte teljesen mentesültek attól, hogy az ilyen-olyan viselt dolgaikért felelősséget kelljen vállalniuk.

Ha felütötte a fejét valamilyen necces pletyka, a közösség gyorsan egységet formált, egészen meredek dolgokat is megúsztak ezek a szövetségek, az egyetemek is talán asszisztáltak néha a kínos dolgok eltussolásaihoz, de ez legkésőbb idén teljesen megváltozott. Az USA-ban elkezdtek nagyon komolyan odafigyelni arra, hogy minden egyetemi, kínos sztori kiderüljön, legyen az ügyekben rendes nyomozás, próbálják megregulázni a szervezeteket.

A Gawker összegyűjtötte, hogy csak idén milyen botrányok voltak a különféle amerikai egyetemeken. Ők is emlékeztetnek, hogy nem lett több a balhé, csupán arról van szó, hogy leomlottak az eddigi falak, az egyetemek viselt dolgai most már eljutnak a nagy nyilvánossághoz is, hátha így hosszú távra hatást lehet gyakorolni a szervezetekre.

Nemi erőszak

A Cal Poly (California Polytechnic State University) egyetemen összesen 3 diákszövetséget függesztettek fel, miután kiderült, hogy két diák ellen nemi erőszakot követtek el az egyetemen. A Pi Kappa Alpha szövetséget nevezték meg a botrányban, ennek a szövetségnek a működését hat évre függesztették fel, két másikat pedig határozatlan időre függesztettek fel.

Ezen az igen súlyos eseten kívül szintén idén történt az egyetemen, hogy egy Szent Patrik napi bulin nyolc diák megsérült, miután beszakadt aladtuk a tető, amin buliztak. Az ügyben nem indul eljárás, de így is a Cal Poly van a szégyenfal tetején.

A North Carolina State Universityn az Alpha Tau Omega testvériség működését függesztették fel hasonló okok miatt, itt az is kiderült, hogy a testvériség tagjai kokainnal kereskedtek.

A Duke Universityn az Alpha Delta Phi testvériség egyik tagja egy buliban bedrogozott és megerőszakolt lányt. A testvériséget határozatlan időre felfüggesztették.

A Boston Universityn pedig azért függesztették fel minimum fél évre a Kappa Sigma működését, mert egy szexista, szexuális kizsákmányolásra buzdító honlappal reklámozták a karácsonyi bulijukat.

Beavatások

Az angolszász egyetemeken nagy hagyományuk van az úgynevezett beavatási szertartásoknak, de az angol szó, amit erre használnak, a hazing, az többet jelent, mint amennyit mi a bevatási szertartásokkal kifejezünk.

Angolul a hazingnek önálló jelentése van, kifejezetten az öncélú, megalázó, erőszakos beavatási szertartásokat jelenti, amik miatt már önmagában büntetik a testvériségeket.

Idén is volt már néhány eset, amikor annak ellenére kapták hazingen a testvériségeket, hogy a legtöbb helyen mostanra világosan lefektették azokat a szabályokat, amik keretet adnak mindenféle beavatási szertartásnak.

A University of Houstonon, a Sigma Chi testvériséget felfüggesztették, pusztán azért, mert erőszakos beavatást tartott, ahogy a Johnson C. Smith Universityn az Omega Psi Phi hat tagjával is ez törént, de messze nem ezek voltak a legdurvább esetek.

A Syracuse Universityn a Nu Alpha Phi szövetség két tagját hazing gyanújával letartóztatták a rendőrök, miután a testvériség beavatási szertartásán az volt a gólyák feladata, hogy hóban csináljanak fekvőtámaszokat, és az egyiküknek négy ujját kis híján amputálni kellett, annyira súlyos fagyási sérüléseket szenvedett.

A Furman Universityn a Sigma Alpha Epsilont három évre felfüggesztették, amikor kiderült, hogy a beavatási szertartás során erőszakkal itattak alkoholt a gólyákkal.

A legdurvább viszont a Clemson Universityn volt, ahol egyelőre nem bizonyosodott be, hogy beavatási szertartásról volt-e szó, de az egyetemen nagyon sokan pletykálták ezt. Annyit lehet tudni, hogy a Sigma Phi Epsilon egyik tagja néhány testvérével együtt futni ment hajnalban, ahonnan sosem tért vissza. A holttestét egy híd alatt találták meg. A diákszövetséget öt évre felfüggesztették.

Egyebek

Ezek voltak a legsúlyosabb esetek, de még mindig nincs vége a csak az idei kizárások sorának.

Az tényleg mindennaposnak mondható, hogy egy-egy testvériséget azért zárnak ki hosszabb-rövidebb időre, mert a tagjai rasszista módon viselkednek. A North Carolina State-en például kis jegyzetfüzetet tartottak szexista és rasszista vicceket gyűjtve.

A felelős Pi Kappa Phit úgy ahogy van kirúgták az egyetemről. Egészen súlyos büntetés annak fényében, hogy nemi erőszakért csak felfüggesztést kaptak a szervezetek.

A University of Oklahomán is kirúgást ért a rasszista poénkodás. A Sigma Alpha Epsilon tagjai arról énekeltek, hogy sosem lesz a testvériségnek fekete tagja. Ez mára egészen biztossá vált, ugyanis a testvériséget feloszlatták, két tagját pedig elküldték az egyetemről.

De abból is jó nagy balhé lett, amikor a University of Michiganről a Sigma Alpha Mu elment egy közös síelésre, ahol a tagok közel 120 millió forint értékben rombolták szét a berendezést a szállásukon. Itt az okozott kár megtérítésén felül az volt a büntetés, hogy a Sigma Alpha Mut 4 évre felfüggesztették.