Nagy hírt jelentettek be, legalábbis a történelemrajongó gamereknek nagy hírt:  pénzgyűjtést kezdett egy fejlesztőcsapat az Indiegogón, hogy játékot készítsenek a Titanic 1912-es katasztrófájáról. A trailer alapján látványban nem lesz hiány, ha összegyűlik a pénz, egy jó minőségű játékon élhetjük át a 20. század egyik legdurvább hajóbalesetét. De ha már itt tartunk, van a magyarság tarsolyában is egy-két olyan történelmi esemény, ami játékért kiált. Amelyikkel nagyon játszana, arra adjon tíz pontot, amelyikre egy fillért sem adna, arra nullát!

01. The Pagan Madonna

A játék címével ellentétben nem Ötvös Csöpivel kéne a Fűzfői-öbölbe verni a keletnémet rosszfiúkat, hanem választhatnánk, hogy pogány Magyarországot vagy keresztyén Magyar Királyságot akarunk. Az ember lehetne Vazullal vagy Szent Istvánnal és megfelelő stratégiai lépéseket kéne tennie a történelmi Magyarország térképén. Kellenének hadak és szövetségesek, miközben a folyton beavatkozó német-római császároknak is oda kéne pörkölni. (Igen, tudjuk, hogy Vazulnál lehet, hogy az ortodox vallást vette fel, de a játék így jó, pogány vagy nem pogány.)

02. Keresztes habzsidőzsi

Az alábbi játék címéből is látni, hogy ezt leginkább gyerekeknek szánjuk. II. András királyunk kereszteshadjárata egy jóféle vasárnapi bevásárlással volt egyenértékű. Csak ő a Szentföldre ment el hadával, vett pár ereklyét, majd hazakocogott lovagjaival. Három küldetést lehetne egymásra építve teljesíteni: juss el a Szentföldre a háborgó és veszélyes tengeren, aztán a következő küldetésben szerezz minél nyomottabb áron minél több ereklyét, majd tengeri úton juss haza a harmadik küldetésben. Gyermekeink imádnák ezt!

03. Tatártángáló

Egy igazi magyar harci játék lenne ez, természetesen itt is több opcióval. Kevésbé magyarszívű játékosok vezethetik Batu kán lovascsapatait, más spílerek újraküzdhetik a muhi csatát, de egy palánkvárat is megvédhetnek. Space gombbal lehet szúrni, kurzorral kitérni a tatár elől!!!

04. Lil' Kingz

Elmúlt 1301, van gond, nincs több Árpád-házi király, egymás után és egymás mellett próbálkoznak a trón megszerzésével a Przemyslök, a Wittelsbachok és az Anjouk, miközben Csák Máté szintű kemény maffiózók uralják az ország különböző részeit. A feladat egyszerű, egy stratégiai játékban kell bizonyítanunk, hogy mi vagyunk a legmenőbb kiskirály, aki a legnagyobb területet tudja kihasítani magának az országból, akár szövetségeket kötve más kiskirályokkal. Könnyített verzióban Károly Róberttel van a gamer.

05. Louis the Great

Nagy Lajos királyunk ugyan vívott pár háborút, főleg a nápolyi vonalon, de lovagkirályi nagyságát inkább egy építő jellegű játékban képzelnénk el. A feladat egyszerű, építsen minél több kővárat Magyarországon, hisz pár évtized (na jó, évszázad), és kopogtat a török. A játék csúcsa egyértelműen a diósgyőri vár felhúzása lenne. A játékhoz később ki lehetne adni egy Habsburg-kiegészítést, amiben le kell rombolni e várakat.

06. Corvin Renaissance

Művelt játékosoknak hoznánk létre az alábbi játékot: egy olasz reneszánsz művész lennénk, akinek a karakterébe bújva kellene segítenünk Mátyás királynak, hogy felépítse a reneszánsz Magyarországot. Ármány, szerelem és megannyi reneszánsz mestermű szegélyezné utunkat, ahogy folyamatosan újraindítanánk a lefagyogató gépünket.

07. Paraszt

Egyszerű nevű játék egyszerű lelkű gamereknek, ez lenne a Paraszt. Dózsa György egyik jobbágyharcosa lennénk, akinek végig kell fosztogatnia fél Erdélyt. Eközben egyre nehezebb ellenfeleket kapnánk, de fegyverünk folyamatosan fejlődne az egyszerű kiegyenesített kaszától a zsákmányolt kardig. A játék végén csak akkor győznénk, ha nem fognak el és négyelnek fel minket.

08. Buda-sakk

Egy varázslatos látványvilággal ellátott sakkszimulátor lenne ez, amelyben több féllel lehetne összecsapni. Az ember játszhatna a pasa török bábuival, osztrák császári sereggel vagy épp magyar végvári vitézekkel. Aki nyer, azé Buda!

09. 12 pont

1848-ban vagyunk, egész jól áll a forradalom szénája, mindenki a 12 pontot bújja, reménykedve, hogy valóra válhat. A játékban is ez lenne a feladat, a 12 pontot kéne a valóságba ültetni, de mindez nem megy furmányos, magyaros észjárás és taktika nélkül ám! Legyen ön hazánk Kossuth-ja és Petőfije egy személyben, és valósítsa meg az úrbéri viszonyok megszüntetését vagy a nemzeti őrsereg felállítását!

10. GTA - Wartburg

A sok-sok véres évet inkább átugorjuk, a vöröscsillagos békeidők a következő játék ideje. A játék alapja a Grand Theft Auto (esetleg valamiféle együttműködés révén tőkét is adhatnának bele a GTA jogait birtokló nagytőkések), csak a díszletek lennének az 1979-es Budapestéi. Trabantokat és Wartburgokat lehetne rabolni, esetleg egy jóféle Jáva motort, miközben igazi lumpenproliként lehetne lezúzni a Mártírok útját vagy a Felszabadulás teret. Egy kiegészítővel az ember kipróbálhatná magát besúgóként is, és minden felnyomott autótolvajért bónuszpontot kapna.