horoszkóp
Munkacsy Mihaly Honfoglalas (colored)

Ezek a magyar történelmi sztorik is kapjanak játékot!

2015.04.06. 12:15

Nagy hírt jelentettek be, legalábbis a történelemrajongó gamereknek nagy hírt:  pénzgyűjtést kezdett egy fejlesztőcsapat az Indiegogón, hogy játékot készítsenek a Titanic 1912-es katasztrófájáról. A trailer alapján látványban nem lesz hiány, ha összegyűlik a pénz, egy jó minőségű játékon élhetjük át a 20. század egyik legdurvább hajóbalesetét. De ha már itt tartunk, van a magyarság tarsolyában is egy-két olyan történelmi esemény, ami játékért kiált. Amelyikkel nagyon játszana, arra adjon tíz pontot, amelyikre egy fillért sem adna, arra nullát!

01. The Pagan Madonna

A játék címével ellentétben nem Ötvös Csöpivel kéne a Fűzfői-öbölbe verni a keletnémet rosszfiúkat, hanem választhatnánk, hogy pogány Magyarországot vagy keresztyén Magyar Királyságot akarunk. Az ember lehetne Vazullal vagy Szent Istvánnal és megfelelő stratégiai lépéseket kéne tennie a történelmi Magyarország térképén. Kellenének hadak és szövetségesek, miközben a folyton beavatkozó német-római császároknak is oda kéne pörkölni. (Igen, tudjuk, hogy Vazulnál lehet, hogy az ortodox vallást vette fel, de a játék így jó, pogány vagy nem pogány.)

Istvánkirály
Fotó: Wikimedia Commons

02. Keresztes habzsidőzsi

Az alábbi játék címéből is látni, hogy ezt leginkább gyerekeknek szánjuk. II. András királyunk kereszteshadjárata egy jóféle vasárnapi bevásárlással volt egyenértékű. Csak ő a Szentföldre ment el hadával, vett pár ereklyét, majd hazakocogott lovagjaival. Három küldetést lehetne egymásra építve teljesíteni: juss el a Szentföldre a háborgó és veszélyes tengeren, aztán a következő küldetésben szerezz minél nyomottabb áron minél több ereklyét, majd tengeri úton juss haza a harmadik küldetésben. Gyermekeink imádnák ezt!

03. Tatártángáló

Egy igazi magyar harci játék lenne ez, természetesen itt is több opcióval. Kevésbé magyarszívű játékosok vezethetik Batu kán lovascsapatait, más spílerek újraküzdhetik a muhi csatát, de egy palánkvárat is megvédhetnek. Space gombbal lehet szúrni, kurzorral kitérni a tatár elől!!!

04. Lil' Kingz

Elmúlt 1301, van gond, nincs több Árpád-házi király, egymás után és egymás mellett próbálkoznak a trón megszerzésével a Przemyslök, a Wittelsbachok és az Anjouk, miközben Csák Máté szintű kemény maffiózók uralják az ország különböző részeit. A feladat egyszerű, egy stratégiai játékban kell bizonyítanunk, hogy mi vagyunk a legmenőbb kiskirály, aki a legnagyobb területet tudja kihasítani magának az országból, akár szövetségeket kötve más kiskirályokkal. Könnyített verzióban Károly Róberttel van a gamer.

Kiskirályok uralmi területei
Fotó: Wikimedia Commons / Csanády

05. Louis the Great

Nagy Lajos királyunk ugyan vívott pár háborút, főleg a nápolyi vonalon, de lovagkirályi nagyságát inkább egy építő jellegű játékban képzelnénk el. A feladat egyszerű, építsen minél több kővárat Magyarországon, hisz pár évtized (na jó, évszázad), és kopogtat a török. A játék csúcsa egyértelműen a diósgyőri vár felhúzása lenne. A játékhoz később ki lehetne adni egy Habsburg-kiegészítést, amiben le kell rombolni e várakat.

06. Corvin Renaissance

Művelt játékosoknak hoznánk létre az alábbi játékot: egy olasz reneszánsz művész lennénk, akinek a karakterébe bújva kellene segítenünk Mátyás királynak, hogy felépítse a reneszánsz Magyarországot. Ármány, szerelem és megannyi reneszánsz mestermű szegélyezné utunkat, ahogy folyamatosan újraindítanánk a lefagyogató gépünket.

07. Paraszt

Egyszerű nevű játék egyszerű lelkű gamereknek, ez lenne a Paraszt. Dózsa György egyik jobbágyharcosa lennénk, akinek végig kell fosztogatnia fél Erdélyt. Eközben egyre nehezebb ellenfeleket kapnánk, de fegyverünk folyamatosan fejlődne az egyszerű kiegyenesített kaszától a zsákmányolt kardig. A játék végén csak akkor győznénk, ha nem fognak el és négyelnek fel minket.

08. Buda-sakk

Egy varázslatos látványvilággal ellátott sakkszimulátor lenne ez, amelyben több féllel lehetne összecsapni. Az ember játszhatna a pasa török bábuival, osztrák császári sereggel vagy épp magyar végvári vitézekkel. Aki nyer, azé Buda!

09. 12 pont

1848-ban vagyunk, egész jól áll a forradalom szénája, mindenki a 12 pontot bújja, reménykedve, hogy valóra válhat. A játékban is ez lenne a feladat, a 12 pontot kéne a valóságba ültetni, de mindez nem megy furmányos, magyaros észjárás és taktika nélkül ám! Legyen ön hazánk Kossuth-ja és Petőfije egy személyben, és valósítsa meg az úrbéri viszonyok megszüntetését vagy a nemzeti őrsereg felállítását!

10. GTA - Wartburg

A sok-sok véres évet inkább átugorjuk, a vöröscsillagos békeidők a következő játék ideje. A játék alapja a Grand Theft Auto (esetleg valamiféle együttműködés révén tőkét is adhatnának bele a GTA jogait birtokló nagytőkések), csak a díszletek lennének az 1979-es Budapestéi. Trabantokat és Wartburgokat lehetne rabolni, esetleg egy jóféle Jáva motort, miközben igazi lumpenproliként lehetne lezúzni a Mártírok útját vagy a Felszabadulás teret. Egy kiegészítővel az ember kipróbálhatná magát besúgóként is, és minden felnyomott autótolvajért bónuszpontot kapna.