A nők orgazmuskészségének vizsgálata mellett a férfiak sem maradnak ki a jóból, a merevedési problémák megfejtése is legalább annyira kedvelt a szexológusok körében. Egy friss kutatás a merevedési zavarok és a testedzés kapcsolatát vizsgálta, és a kutatók arra jutottak, hogy a tabletták helyett a rendszeres testedzés a megoldás. 

A merevedési zavar az egyik leggyakoribb szexuális probléma, fizikai, pszichikai és biológiai okok is állhatnak a probléma mögött – írja Justin Lehmiller szexológus a blogjában. A Journal of Sexual Medicine magazinban közzétett kutatásra hivatkozva osztja meg, mi is a titka a merevedési funkciónak. A felmérésben összesen 295 férfi merevedését vizsgálták, a férfiakat négy csoportba osztották aszerint, hogy mennyit edzenek: mozgásszegény, enyhén aktív (néhány órát hetente), közepesen aktív (9-17,9 óra hetente) és nagyon aktív (több mint 18 órát hetente). 

A csoport tagjai kérdőívet töltöttek ki az erekciójuk minőségéről és gyakoriságáról, hogy képesek-e elérni az orgazmust, milyen gyakran szexelnek. A kapott értékeket a szexuális funkcióról egy 0 és 100 közötti skálán értékelték. Arra az eredményre jutottak, hogy a nagyon aktív csoport férfitagjai a legnagyobb értékeket mutatták: tehát azok, akik hetente több mint 18 órát edzenek, nem számoltak be szexuális zavarokról – az átlagos pontszámuk 70/100.

A közepesen aktív és a mozgás nélküli csoportba tartozó férfiak is merevedési zavarokról számoltak be,  a két csoport közt lényeges eltérés nem volt (a pontszámaik csak kis mértékben tértek el). A testmozgás, a fizikai aktivitás javíthatja a merevedést, a testmozgás egyértelműen előnyös a férfiaknak. A rendszeresen testmozgás levezeti a stresszt, helyreállítja a kondíciót, jó hatással van a vérnyomásra, korábbi kutatások pedig azt támasztják alá, hogy a keringésnek és a szív egészségének is van hatása a potenciára.