Általános sztereotípia, hogy a férfiak kevésbé szeretnek ölelkezni, és nehezen viselik az érzelmeskedést. A felmérések azt támasztják alá, hogy ez pusztán tévhit, a nemek közti különbség korántsem ekkora. 

A Science of Relationships oldal három kutatást is említ, hogy meghazudtolja a sztereotípiát az érzelemmentes férfiakról. Egy 2005-ös, 2009-es és 2011-es felmérés is azt mutatja, hogy a nemi sztereotípiák egyáltalán nem helytállók.  A 2011-es, a Archives of Sexual Behaviorban megjelent felmérésben ezer párt kérdeztek meg a szexuális kielégültség és párkapcsolati boldogság témájában, öt országban – Németországban, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Japánban. A megkérdezett párok átlagéletkora 50 év, a párkapcsolatban eltöltött idejük átlagosan 25 év – ennek megfelelően kell értelmezni a felmérés eredményét.  

A kapott eredmény szerint a nők szexuálisabban kielégültebbnek vallották magukat a férfiaknál, viszont a férfiak boldogabbnak vallották magukat a nőknél. A dédelgetés, ölelgetés csak a kutatásban résztvevő férfiaknak volt fontos a boldogsághoz, a szexualitás mindkét nem számára egyaránt volt fontos  a jó párkapcsolathoz. 

Más felmérések (a fentebb említett 2005-ös és a 2009-es)  azt vonták kétségbe a szexuális attitűdök vizsgálatakor, hogy a nőknek csak a szex a legfontosabb a jól működő párkapcsolatban. Arra az eredményre jutottak a 932 nő szexuális viselkedésést kutató felmérésben, hogy főleg az erős szexualitású nők gondolják úgy, hogy sok, jó szex nélkül nehéz hosszú távon boldognak lenni. Az erősen szexuális nők számára egyértelműen a szex a legfontosabb, belemennek alkalmi kalandokba és a párkapcsolaton túl is keresik a kielégülést. Nem minden nő ilyen, az alacsony szexuális igényű nők például nemcsak a szexre voksolnak, mint a legfontosabb tényezőre. A kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a szex mindkét nemnek egyaránt fontos a párkapcsolatban, az ölelgetés pedig nem nemi alapú. A nők pedig nem csak a biztonság és az anyagiak miatt maradnak egy kapcsolatban.