A jó idővel egyre szabadabbak a nők dekoltázsai, a mellbámuló férfiak nagy örömére és a feministák sajnálatára. A szexológusok, az emberi viselkedést és szaporodást kutatók több felmérést is végeztek a melleket bámuló férfiakról, például, hogy milyen melleket kedvelnek leginkább, összefüggésben áll-e az éhségük a mellekbe bámulással. A kutatások szerint tévhit, hogy az óriási mellekért rajonganának a férfiak, legalábbis a statisztika szerint. Kivéve, ha üres a gyomruk. 

A londoni Westminster Egyetem 2013-as felmérése szerint a férfiak többsége (32,7%) az átlagos női melleket szereti, a sorban a nagy mellek (24,4%) következnek, amit a nagyon nagy mellek (19,1%), majd a kis mellek követnek. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a melleket bámuló férfiak jóindulatúan szexisták – a párválasztás szempontjából bámulnak. Ebben a kutatásban összesen 361 férfi vett részt, 18 és 68 év közöttiek. 

A női vonzerő férfi szemmel a kutatások szerint a csípő-derék-mellméret arányaiban rejlik, egy 2009-es kutatás szerint a férfiak ezt a háromszöget bámulják meg a nőkön. Ezen belül is a legtöbb időt a mellek bámulása teszi ki, aminek formája és színe is fontos a párválasztásban.

A színt ugyan nem látják első ránézésre, azonban levetkőztetve a nőt már szembetűnő. A kérdés csak az, hogy a helyzetben már teljesen mindegy, kinek milyen színű melleket rejt a melltartója, vagy van olyan, aki ezt látva inkább menekülőre fogja? Az új-zélandi Victoria Egyetem 2011-es felmérése szerint a közepesen sötét és sötét színű emlők vonzóbbak a halványabb színeknél, ez a kutatók szerint a női érettséget jelzi – minél érettebb egy nő, annál sötétebb. Hogy mennyire sokat érhet egy női mellbimbó, nem hinné az ember, van, aki biztosítást köt erre a testrészére, 410 millió forint értékben.

Az sem mindegy, mennyire éhes az a férfi, aki éppen felszáll a villamospótló buszra, és unalmában a női melleket vizslatja. A kevésbé gazdag férfiak a nagyobb melleket nézik: erről is készült felmérés 2013-ban. Malajziában 1266 férfi viselkedését vizsgálták meg, a férfiak társadalmi-gazdasági helyzetét, és a számukra vonzó női mellek közt kerestek összefüggést. Arra a következtetésre jutottak, hogy azok a férfiak, akik alacsonyabb társadalmi-gazdasági helyzetben vannak, tehát szegények, jobban szeretik a nagyobb melleket közepesen gazdag társaiknál.

Egy másik tanulmány 66 éhes férfit és 58 jóllakott férfit vetett vizsgálat alá Nagy-Britanniában: eszerint az éhes férfiak sokkal vonzóbbnak találták a nagyobb melleket, mint a jóllakott társaik.