Glenna Kohl olyan volt, mint a legtöbb massachusettsi tinédzser: igyekezett egészséges életet élni, óvni a testét, minél jobban kinézni, ezért nagyon sokat sportolt, és rendszeresen járt szoláriumba is. Gyakorlatilag minden nap, de legalább 2-3 naponta.

Középiskolába járt még, amikor elkezdett szoláriumozni, de napozni is nagyon szeretett mellette, Cape Codon dolgozott vízimentőként.

Aztán 2005-ben, nem sokkal azután, hogy elvégezte a Rhode Island-i főiskolát, bőrrákot, melanómát diagnosztizáltak nála az orvosok. Kohl edzés közben észrevette, hogy a hasában van egy golflabdányi daganat, ezután ment orvoshoz. Kiderült, hogy az akkor 22 éves lányról néhány évvel korábban leszedtek egy gyanús anyajegyet, de a szövettani vizsgálatokat nem végezték el megfelelően, így nem derült ki, hogy az anyajegy rosszindulatú volt.

Az extenzív szoláriumozás nagyon rosszat tett a szervezetének, a betegség nagyon súlyos állapotban volt már, amikor felfedezték. Átterjedt a nyirokrendszerére, ezért több nyirokcsomóját el kellett távolítani. Három évvel később, alig 25 évesen belehalt a betegségébe.

Amikor diagnosztizálták a betegségét, sem ő, sem a szülei nem tudtak semmit a melanómáról, és arról, hogy mennyire veszélyes. „Glenna nagyon figyelt az egészségére, nem kapcsolódott össze a fejében a szoláriumozás a bőrrákkal. Glenna nem lehet itt, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre, úgyhogy helyette folytatjuk ezt a munkát. A Cape Cod-i közösségnek szeretnénk elmondani, hogy mennyire sokat számít a melanóma korai felismerése és megakadályozása” - idézte a Daily Mail a lány anyját, Collen Kohlt, aki a férjével a Glenna Kohl Fund for Hope alapítványt vezeti.

Tavaly elérték, hogy Massachusettsben 16 éves kor alatt tilos legyen szoláriumba járni, és 16 és 17 éves kor között szülői beleegyezésre legyen szükség. A melanóma kialakulásának esélyeit 75 %-kal megnöveli, ha valaki 30 éves kora előtt kezd el szoláriumozni - ez már a Melanoma Research Foundation véleménye.

A melanóma a legveszélyesebb bőrrák, csak az USA-ban évente 9000-en halnak meg a betegségben annak ellenére, hogy ez a legkönnyebben megelőzhető rákos megbetegedés.

A legfontosabb hozzá, a különféle bőrelváltozások megfelelő orvosi kivizsgálásán túl, hogy minél kevesebbszer égjen le az ember, ne tegye ki magát túl sokáig túl erős UV-sugárzásnak, védekezzen napkrémmel, különösen gyerekkorban.