Legalábbis két bizonyos csimpánznak, köszönhetően egy manhattani bírónak – írja az NY Daily News.

És ez most teljesen komoly.

Mert Barbara Jaffe, a manhattani Legfelsőbb Bíróságon dolgozó bíró tényleg lehetőséget adott arra, hogy két, a Lond Island-i Stony Brook Egyetemen élő csimpánzról végre kiderüljön, hogy személyeknek számítanak-e, akik megérdemlik azt, hogy szabadon engedjék őket.

De legalábbis ne legyenek fogságban tartva az egyetemen.

Leo és Hercules – így hívják a két csimpánzt – kiszabadításáért a Nonhuman Rights Project nevű floridai szervezet küzd, és eddig már több bíróságnál próbálkoztak azzal, hogy ismerjék el a két emlőst mint személyt, ezidáig sikertelenül.

A szervezet egyébként azért gondolja úgy, hogy a két csimpánzt teljes jogon lehetne személyeknek nevezni, mert szerintük képesek az empátiára, és igenis megszenvedik azt, hogy fogságban tartják őket, pont úgy, mint egy ember.

És bár a bíró nem mondta ki, hogy ezek a csimpánzok személyeknek számítanak, csupán a lehetőséget adta meg nekik, a Habeas Corpus jogelvre – az angol jogból eredő, a személyi szabadság legnagyobb biztosítékát jelentő elv – hivatkozva, a szervezet pont emiatt nagyon boldog. Ugyanis a Habeas Corpus jogelvet csupán embereknél alkalmazták eddig, és szerintük azzal, hogy a bíró most ezt a jogelvet alkalmazta, eldőlt, hogy mindkét csimpánz személynek számít.

Leo és Hercules meghallgatása elvileg május 6-án lesz, de gyorsan kiábrándítok mindenkit, aki azt képzelte, hogy a majmok ott is lesznek a bíróságon, mert nem, nem lesznek ott. Az ő képviseletükben csak a floridai szervezet tagjai vesznek részt a meghallgatáson.

Már ha egyáltalán lesz meghallgatás, mert úgy tudni, hogy időközben a bíró is rájött arra, hogy azzal, hogy a Habeas Corpus jogelvet alkalmazta, elismerte azt, amit a szervezet akart, ezért inkább gyorsan visszavonta azt.