Mentális betegség is lehet az oka annak, ha egy nő nyilvános helyen szeret maszturbálni, ha mindenkire rámászik, ha rajongásával az őrületbe kerget valakit – akár Vastag Csabát vagy Ryan Goslingot. A The Canadian Journal of Human Sexuality magazinban közzétett publikáció arra hívja fel a figyelmet, hogy bizonyos szexuális viselkedések, szexuális zavarok mentális problémákra vezethetők vissza. Mániás depresszió, bipoláris zavar is állhat a téveszmék mögött, amiket kezelni lehet, és amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni – és kihasználni sem szabad a zavarodott nőket.

A The Canadian Journal of Human Sexuality magazin elemzése szerint az a nő például, aki rendőrt hívott, majd a kiérkező járőrt kérte, hogy feküdjön le vele, erotomániás jeleket mutatott magán. A nő feltehetően bipoláris zavarral küzdött, aminek a mániás időszakban az egyik tünete a szexéhség. Az erotománia a pontos definíció szerint nem egyenlő a megszállottsággal vagy a nimfomániával, azt jelenti, hogy az erotomán személy abban a téveszmében él, hogy titkos jeleken keresztül (telepátia, média) a kiszemelt fél elárulja, hogy szerelmes az illetőbe, de szerelmüket igyekeznek titokban tartani. A téveszmés személy, a nők is, egészen odáig elmehetnek, hogy ajándékokat küldenek titkos szerelmüknek, zaklatják szerelmük tárgyát. 

A bipoláris mentális zavar  mániás időszakában túlfűtött érzelmek, nagyon feldobott hangulat jellemző, ami a hetekkel azelőtti levertséget, üresség érzést felváltja. A  The Canadian Journal of Human Sexuality-ben megjelent tanulmány szerint ritkán találkozni parafíliás nővel (a parafília rendellenes szexualitást jelent), sokkal kevesebbszer találkozni szexuális zavarban szenvedő nőkkel, mint férfiakkal. A szakemberek arra jutottak, hogy például a nőknél a szadista hajlamokat poszttraumás stressz is kiválthatja, a nyilvános maszturbálás mögött mélydepresszió, erotománia is állhat, de akár lehet ez szorongásos zavar is. A diagnózis felállítása az orvos feladata, a szakember tudja pontosan megállapítani, mi a probléma. Hogy mennyire komolyan kell foglalkozni azzal, ha a közvetlen környezetünkben van olyan nő, akin mindenki átesik, és akit a legtöbb férfi kihasznál, az is jelzi, hogy akár a borderline személyiségzavar vagy a skizofrénia egyik tünete is lehet a nő viselkedése. 

Még mielőtt túlságosan általános következtetéseket vonnánk le, le kell szögezni, hogy a személyiségzavarok, a személyiség problémái eléggé összetettek, ezeket akár endokrinológiai betegségek, agyvérzés vagy gyógyszerek is okozhatják. A közvetlen környezetnek fontos szerepe van ezek kialakulásában, fenntartásában, ahogyan a gyerekkornak is, ezek miatt az okok miatt fontos a szakember segítsége.