Szinte belülről égett el Eloise Parry, aki az interneten vásárolt fogyasztó hatású, amúgy illegális tablettákkal szeretett volna gyors változást elérni. Parry április 12-én nyolc darabot vett be a dinitrofenolokat tartalmazó tablettákból, amiből már kettő darab is halált okozhat. A 21 éves lány a nap közepére már olyan rosszul volt, hogy kórházba kellett szállítani, ahol gyakorlatilag esélye sem maradt az orvosoknak arra, hogy megmentsék az életét.

„Annyi DNP-t vett be, hogy a következmények elkerülhetetlenek voltak. Összetört, és elégett” – mondta az egyetemista lány anyja, Fiona Perry, aki az öngyilkosságot is teljesen kizárta. „Soha nem vetett volna véget az életének. Egyszerűen csak nem értette meg, milyen veszélyesek tudnak lenni ezek a tabletták. A legtöbben nem fogják fel, hogy a fogyitabletták akár meg is ölhetnek minket. A DNP nem egy csodaszer, hanem halálos méreg” – mondta a nő az Independentnek.

A merciai rendőrség nyomozásba kezdett, hogy pontosan kitől rendelte a lány a tablettákat. Mivel ha megtalálják ennek az esetnek a forrását, akkor is tonnányi eladás marad, ezért a legtöbb amit tehettek az, hogy felhívták rá mindenki figyelmét, hogy ezek a tabletták nem tesznek jót.

A szerhez akár Magyarországon is hozzá lehet jutni, bár több helyen is felhívják figyelmet súlyos hatásaira. „A 2,4-dinitrofenol súlyos sejtméreg: a sejt energiatermelését blokkolja. Vakságot, bőrirritációt okoz. Egy időben fogyókúrás szerként használták (ma már tiltott), mert a szervezetet fokozott anyagcserére kényszeríti az energiatermelés helyreállítására. Mellékhatásként felgyorsult szívverés, megemelkedett testhőmérséklet (hipertermia), a fehér vérsejtek számának csökkenése lép fel. Testsúly-kilogrammonként már 3 mg halálos lehet. A felezési idő a szervezetben 3 órától 10-15 napig terjed” – áll a tájékoztatásban.