A csak szex és barátság kapcsolat előnye, hogy komolyabb kötöttségek és érzelmek nélkül a testi igényeket és a barátságot egyszerre lehet élvezni. Ennek hátránya, hogy csakúgy, mint bármilyen más emberi kapcsolatban, valaki mindig többet akar egy idő után: komoly kapcsolatra vágyik, megállapodna, szerelmes lesz, vagy csak azért ment bele, mert már korábban is szerelmes volt. A barátság és szex a szexológusok szerint csak akkor működhet igazán, ha mindenki számára egyértelműek a szabályok – de ez se mindig garancia.

A könnyűnek ígérkező kapcsolat akkor válik igazán bonyolulttá, ha más céllal és más elvárásokkal kezdik el a partnerek. Például a férfi csak a szex miatt, a nő azért, hogy közelebb kerüljön a férfihoz. Ez a felállás egyenes úton vezet a fájdalomhoz, csalódottsághoz, amit lehet, hogy el lehet kerülni a szándékok és elvárások tisztázásával. Ehhez azonban olyan emberek kellenek, akik maguknak sem hazudnak, nemhogy másnak. Legalábbis ebben a kérdésben.

Justin Lehmiller pszichológus a blogján azt írja, érdemes felállítani az alapszabályokat, amiknek a lehető legrészletesebben le kell fedniük a barátság extrákkal kapcsolatot. Meg kell egyezni a határokban – például, hogy nem küldenek egymásnak jóéjt sms-eket –, hogy lehet-e mással szexelni, randizni, és a védekezést is tisztázni kell. Ki kell térni a közös alvásra, hogy milyen gyakran fognak találkozni, és arra is, hogy mások előtt, nyilvánosan, hogyan köszöntik egymást: puszi, csók, vagy csak köszönés.

A szakember szerint minél több apró részletet tisztáznak a felek, annál biztosabb, hogy pozitív kapcsolatot építhetnek fel együtt, kivéve, ha az egyik fél szerelemre vágyik. Ez a legfontosabb, ugyanis ha valaki még magának sem vallja be, hogy románcra vágyik, nemcsak szexre és haverkodásra, szinte biztos, hogy csalódni fog: nem mellesleg pedig hisztizni.

Akkor lehet sikeres a barátság extrákkal kapcsolat, ha senki nem keresi a szerelmet, csak ki akarja elégíteni a testi vágyait egy jófej partnerrel. A szerelemkeresőknek van egy rossz hírünk: a barátság szexszel kapcsolat nagyon ritkán válik szerelemmé és románccá, ez legyen a mérce a reális elvárásokban. Természetesen nem lehet megjósolni, mi lesz az ilyen kapcsoatok kimenetele, hiszen minden ember más és más, de érdemes reálisan gondolkodni, és őszintén kommunikálni. Ha nem akar senki a padlóra kerülni.