Túl van a talp-plasztikán a nyíregyházi kaffersas

2015.05.12. 13:35

A Nyíregyházi Állatpark kaffersas (Aquila verreauxii) hímjét már egy éve kezelik az Állatpark orvosai, most plasztikai műtéten esett át. Az állat egy afrikai csempész szállítmánnyal érkezett Magyarországra, majd társaival együtt a park új tágas sasröpdéjében nyert elhelyezést. A szállítás megviselte a madarakat, de a több hónapig tartó gondos ápolás eredményeként mára az összes egyed jó egészségnek örvend, és összeszoktak a marabukkal és a Rüppel keselyűkkel is. Egyetlen makacs sérülés maradt, a tegnap műtött egyed talpa közepén, amit egy kaffersasokban eddig még soha nem alkalmazott módszer segítségével próbálnak meggyógyítani a park állatorvosai egy külföldi specialistával Dr. Ladislav Molnarral a kassai állatorvosi egyetem egzotikus klinikájának állatorvosával a Nyíregyházi Állatkórházban.

A plasztikai sebészeti eljárás során a madár lábának más területéről ültettek saját bőrt a sebre, ami jelentősen felgyorsíthatja a már csaknem egy éve tartó kezelések sikeres befejezését.

A kaffersas, más néven Verreaux-sas (Aquila verreauxii) tudományos és faj nevét Édouard Verreaux természettudósról kapta. Főleg sziklás vidékeken és hegyvidéki területeken él Afrikában a Szaharától délre. Tollazata sötét, háta fehér, ami a pihenő madár hátán egy v-alakban látszik.