Tényleg filmbe illő volt az egészen durván megszervezett ékszerrablás, ami még idén húsvétkor történt Londonban, pedig Guy Ritchie-nek, vagy Steven Soderbergh-nek az égvilágon semmi köze nem volt hozzá.

Na de kezdjük az elején!

Hét viszonylag idős angol úriembert – a legfiatalabb 45 éves, a legidősebb pedig 76 volt – tartóztattak le Londonban, méghozzá azzal az ékszerrablással kapcsolatban, ami a londoni Hatton Garden bankban történt, és ahonnan több mint 100 milliárd forintot érő ékszereket loptak el.

A Gawker azt írja, hogy a letartóztatottak egyébként teljesen átlagos életet éltek vízvezetékszerelőként, vagy használtautó-értékesítőként, de emellett máshoz is értettek: jól megszervezett és kifinomult tervet készíteni a Hatton Garden bank kirablásához. Legalábbis ezt mondták a rendőrök, akik hozzátették:

Azok, akik ezt véghez vitték, tisztában voltak azzal, hogy mit és hogy csinálnak.

És akkor most képzelje el a rablás sztoriját egy film forgatókönyveként.

Van egy pár idősebb és teljesen hétköznapinak tűnő brit fickó, akik elhatározzák, hogy kirabolják az egyik puccos bank pincéjében található széfet. Kivárják a húsvétot, mikor nemcsak a bank van zárva négy napig, de minden más bolt is körülötte, majd nagypénteken betörnek a bank épületébe. Ott kiiktatják a liftet, és a második emeletről a liftaknán keresztül leereszkednek a pincébe, ahol egy gyémántfejes fúróval több órás melóval keresztülfúrják a félméter vastagságú betonfalat, majd lerabolnak 72 széfdobozkát. Hetvenkettőt, pedig a pincében 999 ilyen doboz van.

A filmnek pedig nyilván az lenne a legérdekesebb pontja, mikor pár órával a betörés után megszólal a riasztó, de a rendőrök valamiért úgy döntenek, nem mennek ki a helyszínre.

Merthogy utóbbi tényleg megtörtént, de az a mai napig nem derült ki, hogy a rendőröket miért nem érdekelte a riasztás. Vagyis a rablók simán megúszhatták volna a dolgot, de itt még nincs vége a sztorinak.

A hét gyanúsított közül ugyanis mind a heten maradtak ott, ahol eddig is éltek – Londonban.

De komolyan. Szereztek fejenként legalább 14 milliárd forintot érő ékszert, meg ki tudja, még mit, és ahelyett, hogy elhúztak volna valami trópusi szigetre, továbbra is ott dekkoltak a lakásukban, ahol a rendőrök természetesen lazán megtalálták őket. Nyilván egyikőjük se fogja olcsón megúszni a dolgot.

Mi viszont szinte biztos, hogy számíthatunk egy egészen vicces új bankrablós filmre a közeljövőben.