Lucy Edwards egy 19 éves birminghami lány, aki sok kortársához hasonlóan youtuber vagy vlogger, vagyis olyan fiatal, aki Youtube-on vezet csatornát. Edwards a mindennapjairól számol be a néhány ezer követőjének, a legutóbbi videója viszont különösen népszerű lett.

Egy hónap alatt közel 300 ezren nézték már meg a sminkelős videóját, amiben az az igazán érdekes, hogy Lucy Edwards vak, és így sminkeli ki magát minden külső segítség nélkül.

Két évvel ezelőtt vesztette el a látását, egy ritka betegség miatt. Az egyik szemére már 11 éves korában megvakult, folyamatosan szemészeti vizsgálatokra járt, de nem tudták megmenteni a látását. Akkor sem hagyja, hogy a vakság bármiben is hátráltassa, hamarosan egyetemre megy, közben pedig olyan hétköznapi dolgokat is megtanult vakon csinálni, mint a sminkelés.

Nem volt egyszerű a dolog, a testvére, Alice segítségével nagyjából egy év alatt dolgozta ki a megfelelő rutint. „Voltak pillanatok, amikor azt mondtam, nem akarom folytatni, mert annyira dühítő volt az egész. Amikor kihúztam a szemhéjam, és Alice azt mondta: “Vastagabban húztad ki, mint ahogy tetszett volna, amíg látsz”. Én meg azt mondtam: “Honnan tudod?”. Le kellett nyugodnom, el kellett kezdenem bízni az emberekben. Ez egy olyan dolog, amit el kell fogadnod, ha megvakulsz. [...] Van egy mindennapi rutinom. Ha úgy érzem, kicsit pattanásos a bőröm, akkor korrektort használok. Ha ki szeretném húzni a szemem, azt is meg tudom csinálni. A testvérem megtanított, hogyan használjam a kontúrceruzát és a púdert. Beépítettünk ellenőrzőpontokat, hogy meg tudjam állapítani, mindent jól csináltam-e. És nagyon lassan csinálom az egészet, mert nincs tükröm!” – mondta a Buzzfeednek.

Azt mondja, az alapvető különbség egy látó ember sminkelése és az övé között az, hogy ő sokkal kevésbé használja a sminkceruzákat, igyekszik minél több dolgot finom ecsetekkel megoldani. Például a szemöldökét is ecsettel szokta kihúzni.

„Egy ceruza könnyedén megcsúszik. De ha egy puha ecsettel követed a szemöldököd vonalát, akkor még természetesebbnek is fog hatni a végeredmény” - mondta.

A tükör és a vizuális kontroll hiánya miatt a legnehezebb a rúzsozás az egész sminkelésben, ugyanazért, mint a szemöldök kihúzása ceruzával: könnyen megcsúszik a rúzs, nehéz pontosan követni a száj vonalát vakon. Itt is az ecseteket részesíti előnyben, rúzs helyett általában szájfényeket használ.