A gomb, ami az őrületbe kergeti az internetezőket

mm
2015.06.03. 10:12

Valószínűleg egy túl jól sikerült poén tartja lázban két hónapja az internet egy részét, és kergeti szép lassan őrületbe. Az egyik legnépszerűbb fórumon, a Redditen április elsején megjelent egy gomb, ami mellett volt egy visszaszámláló, ami egy percről számlál vissza.

Azok a felhasználók, akik április elseje előtt regisztráltak a Redditre, azok a fiókjukba belépve kaptak egy gombnyomási lehetőséget. Miután megnyomja valaki a gombot, többé nem tudja megnyomni.

  picture1-Main-counter-gif-new.gif

Eddig közel egymillió felhasználó nyomta meg a gombot, még sosem érte el a nullát, mindig jön valaki, aki megnyomja. Mivel attól függően, hogy ki, hány másodpercnél nyomta meg a gombot, különböző színű pöttyöt kapnak a felhasználók a nevük mellé, gyorsan kialakultak a színek szerinti törésvonalak. A lilák a Hűbele Balázsok, ők tíz másodpercet sem engedték lepörögni a számlálót. A pirosak az igazi hardcore arcok, ők úgy nyomták meg a gombot, hogy már kevesebb mint 12 másodperc volt hátra a visszaszámlálásból.

A Vocativ legalább 23 egyházat tudott összeszámolni, amelyek tagjait az köti össze, hogy mikor nyomták meg a gombot. Vannak az alapegyházak, rendek, amik a színek alapján osztják fel az embereket, mint a Purple Conclave (lila konklávé), vagy az Emerald Council (smaragd tanács). Természetesen azoknak is van gyűjtőcsoportja, akik szeretnének kimaradni az egészből, és megelégszenek a klikkszűzeknek szánt szürke pöttyel is. De olyan alcsoportok is vannak, mint a gombot pont 42 másodpercnél megnyomó Douglas Adams-rajongóké, utalva a Galaxi útikalauz stopposoknak egyik mémjére.

A fórumozók durván elszórakoznak azzal, hogy van a nevük mellett egy szín, meg egy szám (a kis pöttyök azt is megmutatják, pontosan hány másodpercnél klikkelt az illető), ezért például olyanokat játszanak, hogy a nevük mellett lévő számokkal milyen hosszan tudják kiírni a Pí tizedesvessző utáni számait úgy, hogy megfelelő sorrendben kommentelnek egymás alá. Teljesen beteg.

Egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy az egésznek mi értelme van, a Reddit annyit kommunikált, hogy majd, ha vége a játéknak, akkor megmondják, hogy mi volt az. Ez simán lehet blöff is, ráadásul nem tudni, hogy meddig tart a játék. A gombnyomogatók száma véges, és egy darabig úgy tűnt, hogy viszonylag gyorsan eljön az a pont, hogy az aktív Reddit-felhasználók mind megnyomták a gombot, a regisztrált, de nem aktív fórumozókat pedig nem érdekli a gombnyomás, és eljön a pillanat, amikor lemegy nullára a számláló.

Viszont annyira népszerű a gombnyomogatás, hogy olyan redditezők, akik április elseje előtt regisztráltak, viszont nem használják a hozzáférésükét, felajánlják a saját fiókjukat a megszállott nyomogatóknak, hogy az ő nevükben is tudjanak nyomni egyet. Őket hívják zombiknak, és a Reddit valamiért nem nézi jó szemmel, hogy felütötték a fejüket. Néhány napja kitiltották az oldalról az első zombit, ami azt jelenti, hogy lassan talán eléri a nullát a számláló.

Egyes becslések szerint akár heteken belül véget érhet a játék, mások azt mondják, jövő áprilisig simán kitart a dolog.

  redditgomb.png

Mindenki csodálkozik rajta, hogy megmozgatta az embereket ez a gomb. Az egy dolog, hogy dalokat írnak róla, meg valós idejű statisztikai oldalt készítenek hozzá, de már néhány jótékony akció elindítása is a gombnak volt köszönhető, például a nepáli földrengés után, amikor gombos pólókat tudtak venni a fórumozók, a pólókból származó bevételeket pedig a földrengés károsultjainak megsegítésére fordították.

Mindenesetre tudományos kísérletnek is jó a gomb, mint ahogy arra egy neves washingtoni agytröszt, a Brookings is felfigyelt. Érdekes ugyanis megfigyelni, hogy véletlenszerűen kiválasztott internetezők mennyire lelkesednek egy ennyire felesleges és értelmetlen dologért, és milyen könnyű utána őket mozgósítani annak ellenére, hogy igazából semmilyen komoly kötődésük sincs sem egymáshoz, sem az értelmetlen gombhoz azon túl, hogy kb. poénból megnyomták a semmi célt sem szolgáló gombot.

Sokat lehet tanulni az internetes mozgósításról és az emberek viselkedéséről a gombnak köszönhetően, de a politikai gondolkodók kicsit talán túltolták a dolgot, amikor a BBC-nek azt mondták, hogy a gomb az emberi halandóságot jelképezi.

„Ha ingyenessé teszed az adatot, ha bárki hozzáférhet, akkor csodálatos dolgok történhetnek, de nem mindig úgy, ahogy arra számít az ember. [...] Az embert a saját halandóságára emlékezteti. Az emberi pszichológia egyik alapvető tulajdonságára világít rá, arra, hogy hogyan éljük meg az emberi élet törékenységét. Életben kell tartanunk ezt a dolgot, védelmeznünk kell, nem hagyhatjuk, hogy elérje a végét” – mondták a Brookings emberei a BBC-nek a gomb filozófiai mélységeiről.

Ezt a gondolatot folytatva például olyan felhasználását tudják elképzelni ennek a fajta viselkedésnek, amit a gomb köré kialakulva tapasztalhatunk, hogy kihalófélben lévő állatokat így kövessenek online.

Amikor egyébként ez az agytröszt cég nem a BBC-nek nyilatkozik, akkor például a saját tanulmányában azt mondja, hogy ennek a viselkedésnek a megfigyelése arra is jó, hogy javítsák a Texas Virtual Border Watch működését. Ennek a szolgáltatásnak az a lényege, hogy az USA-Mexikó határon elhelyezett biztonsági kamerák képeit online lehet nézni, és az emberek tudják jelenteni, ha valaki illegális határátlépőt lát. A Brookings szerzői szerint még sikeresebb lehetne a program, ha a reddites gombnyomogatáshoz hasonlóan az emberek jobban kötődni tudnának a megfigyeléshez, ha lennének statisztikák, ha jelezne a rendszer, ha éppen kevesen figyelik a kamerák képeit, és hasonlók. A Redditen tényleg nagyon sok applikáció készült a gomb köré.

De ahogy a legtöbb dolgot az interneten, valószínűleg ezt sem érdemes túl komolyan venni. A BBC-nek nyilatkozott az a fórumozó is, aki megcsinálta a The Holy Order of Primest (a prímek szent rendje), ami azt hirdeti, hogy az emberek próbálják meg prím számoknál megnyomni a gombot, mert a prímek nemesebbek. Ő csak annyit mondott, és valószínűleg neki van igaza, hogy az egész csak ökörködés, annak viszont szuper.