Jövő hét csütörtökön kerül mozikba a Jurassic World, ami negyedszerre hozza el nekünk a lehetőséget, hogy menőn kinéző dinoszauruszokat nézzünk a moziban. Az új részben már gyártanak egy vadiúj dinót is, és valószínűleg minden eddiginél bugyutább lesz az egész, de a klasszikus akkor is csak az 1993-as első rész lehet, amiről most el is árulunk pár vicces tényt.

A Vészhelyzet miatt lett Jurassic Park

Steven Spielberg a Jurassic Park-könyv szerzőjével, Michael Crichtonnal közösen írtak pár részt a klasszikus kórházas sorozathoz. Spielberg érdeklődött Crichtonnál, milyen könyvet tervez írni mostanában, és amint meghallotta a dinoszauruszos sztorit, gyorsan megvette a filmesítési jogokat.

Kényszerből készült gyorsan

Spielberg eredetileg a Schindler listájával akart volna foglalkozni a Jurassic Park előtt, de a forgalmazó közölte a rendezővel, hogy csak akkor kap zöld utat a film, ha előtte elkészül a dinókkal.

Más szereplőket akartak

Eredetileg szó volt róla, hogy Harrison Ford kapja Alan Grant szerepét (végül Sam Neill alakította, John Hammondot pedig Sean Connery alakította volna. Sőt, Jim Carrey maga jelentkezett Ian Malcolm szerepére, akit Jeff Goldblum játszott a filben.

Richard Attenborough emiatt tért vissza

A 2014-ben elhunyt Richard Attenborough a Jurassic Park előtt 15 éven keresztül nem szerepelt egy filmben sem, végül csak Hammond kedvéért tért vissza. Ez volt a harmadik film, amihez Spielberg meg akarta szerezni, de az első, amihez sikerült is.

Tényleg nagy vihar volt

A Jurassic Park egy óriási vihar miatt változott a filmben káosszá, de a forgatás alatt valóban történt pár gond: a Kauai szigetet épp akkor érte el Hawaii történetének egyik legerősebb hurrikánja, amikor az egész stáb ott forgatott. Richard Attenborough mondjuk pont átaludta az egészet, később azt mondta, hogy ha a második világháborút is túlélte, akkor nyilván erre sem kel fel.

Spielberg másik klasszikusa is előkerül

Egy jelenet erejéig nagyon nehezen észrevehető módon az 1975-ös Cápa is előkerül a Jurassic Parkban, konkrétan Dennis Nedry monitorán.

Alig kapunk dinoszauruszt

A Jurassic Park 127 perces, ehhez képest összesen 15 percig szerepelnek benne valójában dinoszauruszok.