1x

Lehet egészségesen is együtt élni a pornóval

2015.06.07. 21:06

A pornómegosztó oldalak előtt is voltak olyan eszközök, amiknek köszönhetően bárki gyorsan kielégülhetett, igaz, nem volt akkora a választék, mint manapság, és nem is lehetett olyan könynen elérni. A pornómagazinokat és VHS-kazettákat a pornóklipek követték, amiknek hála ma már nem lehet eleget beszélni arról, mennyire káros lehet mentálisan, ha valaki napokat tölt el a Pornhubon, a farkával a kezében. A pornó márpedig az életünk része, ha tetszik, ha nem. De van olyan lehetőség is, amivel meghúzható a határ, még mielőtt a függőség kialakulna.

A Lifehacker blog egyik szerzője szerint a mértékletességben rejlik a titok, a blogger harminc perces idősávokat határoz meg, ami után a pornónézőnek rá kell vennie magát arra, hogy befejezze, amit csinált. Ha kell, akkor a Self Control applikációval, de valahogy el kell érnie, hogy abbahagyja a kitűzött időben a pornózást. Azt is tanácsolja, hogy a kontroll akkor is működhet, ha valaki csak hétvégén, vagy csak a partnerével néz pornót. 

shutterstock 211212901

A blogger szerint érdemes nagyobb szüneteket tartani, még akkor is, ha valaki kényelmesen elvan a pornóval, és nem érzi úgy, hogy képtelen anélkül egy napot is kibírni. Pár hetes, hónapos kihagyások után is lehet pornót nézni, az tényleg mindig lesz, bármikor elérhető, bármilyen napszakban. A hosszasabb szünetekben érdemes megfigyelnie, mennyire változik a szexuális vágya, valószínűleg jóval nagyobb lesz a libidója.

Azt is érdemes folyamatosan figyelembe venni, hogy a pornófilm is csak film, amit valaki megrendez, amit valaki megvilágít, és ahol a szereplőknek parancsra kell élvezniük. Ahhoz, hogy pár percig tökéletesen nézzen ki a megrendezett dugás, órákon át forgatnak, amit aztán megvágnak. A szexológus szakember szerint ha a mértékletességet és a pornófilm filmszerűségét figyelembe veszi a pornófogyasztó, kordában lehet tartani a kóros maszturbálást. „Tudni kell mértéket tartani, és jó, ha tisztában van vele, hogy ez film. Megrendezett, retusált, kész termék. Az, mértékletesség foka személyre szabott. Önmagát kell mindenkinek megtapasztalnia, mennyi az, ami még nem megy a kapcsolatai kárára" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus. 

Fontos néha objektíven nézni a szokásainkat, és ha úgy látjuk, hogy szükséges a változás, meg kell lépni. De jó tudni, hogy nem kell azonnal lemondani egy életre a pornóról, együtt is lehet élni azzal. 

Ha függő volt, és sikerült megszabadulnia a pornófüggéstől, írja meg történetét a velvetszex@mail.index.hu e-mail címre.