De legyen türelemmel, egy darabig még várnia kell arra, hogy egy ügyes kütyüvel csekkolja le, mit jelent egy elharapott vakkantás vagy egy panaszos vonyítás. Az ELTE Etológia Tanszékén évek óta vizsgálják az ebek kommunikációját. Az ugatás elemzésével már most nagy pontossággal képesek megmondani a négylábúak nemét és korát, sőt azt is, hogy épp milyen lelkiállapotban vannak.

Szeretné tudni, hogy mit akar mondani a kutyája? Ehhez már nem kell Dr. Dolittle-nek lennie, kezdetnek az is megteszi, ha odafigyel az ugatására. A magyar szakembereknek egy korábbi kutatás során három paraméter, az ugatás ritmusa, frekvenciája és zajossága alapján sikerült megállapítania az ebek alapvető érzelmi állapotát.

néhány példa:

Agresszív: mély, zajos ugatások gyorsan követik egymást.

Fél: magas, éles, tiszta vakkantások lassan követik egymást.

Játékos: magas, de jóval pulzálóbb ugatások.

A tanszéken zajló munkára már a The Telegraph-nál is rácsodálkoztak, de sajnos azzal kissé túloztak, hogy egy számítógépes programmal kutyáról emberre fordítanak. A Velvetnek dr. Faragó Tamás, a MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa mesélt a szóban forgó kutatásról.

„Nyolc mudi fajtájú kutya ugatását rögzítettük hét különböző szituációban. Olyan helyzeteket teremtettünk, amelyekben várható volt, hogy kieresztik a hangjukat, mint például, amikor egy idegen matat a kerítésnél. A rögzített hangminták közül a Madridi Műszaki Egyetem munkatársai 800-at vizsgáltak meg egy algoritmus segítségével, ami különféle hangtani jellemzők alapján von le következtetéseket az ebekről” – magyarázta dr. Faragó Tamás. A módszer elég jól működött, 85 százalékos pontossággal találták el az ebek nemét, míg az életkoruk 80 százalékban stimmelt.

Dr. Faragó Tamás szerint a kutya-ember fordítóprogram sem teljesen elszállt ötlet, de a megvalósításához még rengeteg munkára lenne szükség, hiszen egyelőre azt sem tudni, hogy az egyes fajták ugatása között milyen különbségek vannak. Az eredményre várhatóan éveket kell várni.

Ha ön már nagyon türelmetlen, azt javasoljuk, hogy kedvencével álljon a tudomány szolgálatába. A tanszéken folyamatosan várják az önkéntes gazdikat és kutyákat. A játékos viselkedéstesztekre itt lehet jelentkezni.