Orson Welles idén száz éve született, ennek apropójából május elején gyűjtés indult, hogy befejezzék a legutolsó filmjét, a The Other Side Of The Wind című szatírát, amit 1970 és 1976 között forgatott, de sosem sikerült befejeznie. A filmet 40 éve leforgatta, de még messze van attól, hogy meg tudjon jelenni. Az eredeti tervek szerint az idei ünnepségekre kellett volna elkészülnie, május elejére, de ez nem jött össze.

Viszont annak köszönhetően, hogy sokat cikkeztek Wellesről, megjelent a híres, kulturális polihisztorról egy egészen érdekes történet, amit eddig valószínűleg csak a hardcore Welles-rajongók ismertek.

A legutolsó filmjében Gary Graver volt az operatőr, aki úgy került a rendező közelébe, hogy 1970-ben konkrétan felhívta, hogy neki szeretne dolgozni. Welles először lepattintotta, de végül együtt dolgoztak, és Graver életében mindennél fontosabb volt a Wellesszel közös munka, amit ráadásul ingyen végzett neki.

Amellett, hogy a haláláig Welles operatőre volt, a 2006-ban meghalt Graver még egy dologról volt ismert: Robert McCallum álnéven igen termékeny pornórendező volt. A 60-as évektől kezdve a 90-es évek végéig több mint száz pornófilmet rendezett, annyira jelentős alakja volt a pornónak, hogy az AVN hírességek csarnokába is beválasztották 2009-ben, igaz, Robert McCallum néven.

Amíg Wellesszel dolgozott, addig is gyártotta a pornófilmeket. Így történhetett, hogy az 1975-ös 3 A.M. című filmje közelébe keveredett Welles.

A sztorit egy Welles utolsó filmjéről készült könyvben lehetett először olvasni – írja a Vulture. Graver igazi megélhetési pornórendező volt, különösen, hogy Wellesnek ingyen dolgozott, muszáj volt a pornóból fenntartania magát.

„Iszonyatosan felidegesítette magát azon, hogy Graver a saját filmjét vágja, ahelyett, hogy az ő projektjein dolgozna. Ezért Welles felajánlotta, hogy megvág egy jelenetet, hogy hamarabb elkészüljön a film. A 3 A.M. főszereplője, Georgina Palvin büszkén mesélte, hogy Wellesnek köszönhető a dinamikusra vágott zuhanyzós jelenetet" –foglalta össze az anekdotát Joseph McBride, filmtörténész.

A zuhanyzós leszbikus szexből Welles végül egy hétperces jelenetet vágott össze, amiben van néhány olyan megoldás, ami rendezőként egyértelműen jellemző volt rá. A fentről mutatott jelenet, vagy az érdekes aláfestőzene-választás. A jelenetben nem olyan gyorsak a vágások, mint azt egyébként tőle meg lehetett szokni, de ez valószínűleg egyrészt azért van, mert a jelenetet nem ő forgatta, csak vágta, másrészt azért, mert mégiscsak egy pornófilmről van szó, amiben mutatni is kell valamit. Az viszont kifejezetten ügyes, hogy a jelenetben bevág néhány érdekes pillanatot, mint amikor az egyik színésznő a lábujját szopkodja, vagy néhány sokatmondó pillantást, amikkel jól tudja érzékeltetni a hangulatot. A pornóra nem jellemző, hogy apró, jelentőségteljes, de nem kifejezetten szexuális, erotikus dolgokra fókuszálnak néhány másodpercre egy-egy jeleneten belül, a Welles-féle pornóban ez is benne van.

Azt nem tudni, hogy ez a jelenet mennyire járult hozzá, de az biztos, hogy a 3 A.M. egy nagyon jó kritikával rendelkező, nagyon magasra értékelt, komoly művészi értéket képviselő pornófilmként vonult be a történelembe.

A filmről erre talál egy hatperces összefoglaló videót, amiből az is kiderül, hogy a Welles által vágott zuhanyzós jelenet stílusában eltér a film többi részétől.