Isla Evanst húsz éven keresztül hitték az orvosok anorexiásnak, és kezelték ennek megfelelő módon. A probléma az, hogy mint kiderült, Evans nem anorexiás volt, hanem egy ritka hasi rendellenességben szenvedett, amibe valószínűleg bele fog halni. Evans először tízévesen panaszkodott a fájó hasa miatt, de az orvosa mentális problémákra gyanakodott, és közölte, hogy a lány túl sokat akar fogyni. 

Végül tavaly decemberben derült ki, hogy Evans nem mentális problémákkal akart nagyon fogyni, hanem egy SMAS nevű betegségben szenved, ami eltömíti a vékonybél artériáit, és meggátolja a megevett élelmiszer áthaladását. Ez a betegség annyira ritka, hogy húsz évvel ezelőttig ki sem szúrhatták volna az Egyesült Királyságban, mert nem is volt ott orvos, akinek lett volna képesítése a kezelésére, és jelenleg sincs senki, aki meg tudná műteni. Ebben a formában mindössze hónapjai vannak hátra.

Isla Evans idő közben 31 éves lett, két gyerek anyja, és érthető módon nem örül neki, hogy egy életveszélyes betegséget nem vettek nála észre ennyi időn keresztül. “Tíz éve szenvedek ezzel minden nap, és szörnyű volt. Azt hittem, én őrültem meg” - mondta a nő.