Na jó, azért nem mindannyian, de a briteknek például rosszabbak a kilátásaik. A The Telegraph cikke szerint megvan rá az esély, hogy egy aszteroida az Atlanti-óceánba vagy az Északi-tengerbe csapódva pusztító cunamit hozhat létre, ami több százezer ember életét olthatja ki.

A veszélyre a Southampton Egyetem kutatói hívtak fel a figyelmet, akik szerint most nem valami hollywoodi frázisról van szó, hanem tényleg van ok parázni. A szakemberek egy számítógépes programmal kalkulálták ki az ismert aszteroidák „becsapódási folyosóit”, illetve hogy mekkora kárt okozhatnak.

Clemens Rumpf, a szoftver egyik fejlesztője elmondta: a körülbelül 13 ezer azonosított aszteroida közül 500-nál van esély a becsapódásra. Az Egyesült Királyság ebből a szempontból nincs kimondottan szerencsés helyzetben. Alapvetően ugyan nincs az űrsziklák útjában, de ha egy aszteroida az Atlanti-óceánba vagy az Északi-tengerbe csapódna be, hatalmas cunami alakulhatna ki, ami több százezer ember életét olthatná ki a sziget partvonalain. A szakemberek számításai szerint Nortfolk partjainál például egy a tízezerhez esély van erre a következő 85 évben.

A kutatók által készített grafikán a piros vonalak jelzik azokat a helyeket, ahol a legnagyobb a kockázata egy becsapódásnak. Ennek alapján Euróban leginkább Skandinávia, Németország, Franciaország és Spanyolország van még veszélyben. Dél-Ausztráliának szintén rosszabbak a kilátásai, az Egyesült Államokban viszont valószínűleg csak Floridát és Louisianát érintené egy ilyen katasztrófa.

A kutatók abban bíznak, hogy az „Armor” névre keresztelt szoftver segítségével a hatóságok még időben evakuálhatnák a fenyegetett területek lakóit, de állítólag azt is kiszámíthatnák vele, hogy mi történne, ha az emberiség egy űrhajóval próbálna kimozdítani a pályájáról egy Föld felé tartó aszteroidát. Tiszta Armageddon, nem?

Az utóbbi idők legpusztítóbb katasztrófája a sokat vitatott 1908-as tunguszkai esemény volt, amelynek során állítólag egy nagy égitest lépett be a légkörbe Szibéria felett, majd felrobbant. Ennek akkora volt az ereje, mint 1000 hirosimai atombombának: az epicentrum körüli 2150 négyzetkilométeren összesen 80 millió fát döntött ki.