000 Hkg10114714

Tudta, hogy cuki lajháros videók nézegetésével az állatkínzást támogatja?

2015.07.01. 14:52

Nem akarunk álszentek lenni, mi is imádjuk a kiscicás, görényes, lajháros videókat az interneten, egy nemrégiben megjelent kutatás is bizonyítja, hogy ezek nézegetése jó hatással van szervezetünkre – mégis fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy néhány otthon tartott állat egyáltalán nem való házikedvencnek, sőt, kifejezetten illegális a tartásuk, mert a kihalás veszélye fenyegeti őket. Ilyen állat például a Magyarországon még nem olyan ismert, de külföldön, és főleg a Youtube-on nagy népszerűségnek örvendő törpe lajhármaki, rájuk hívta fel figyelmünket a Tickling is Torture kampány. A "csikizés kínzás" elnevezés az alábbi videóban is látható jelenségből származik, ahol valaki megcsikiz, megsimogat egy lajhármakit.

A videót nézve az ember azt gondolja: nahát, milyen aranyos, édes, cuki kis állat, és hogy tűri a kényeztetést! Bár nem csoda, hiszen ő egy lusta lajhár, lételeme a simi, a csiki, milyen jó neki, nekem is kell ilyen itthonra!

Na, ha ilyeneket gondol, azonnal felejtse el, ugyanis tudja, miért tárja ki és emeli fel az állat a két karját a simogatásra?

Mert mérget szeretne spriccelni a könyökéből gazdájára, hogy megvédje magát.

Az ilyen és ehhez hasonló videók azonban erről nem beszélnek, így az alapvetően nem rosszindulatú, cukiságkedvelő emberek kedvet kapnak a törpe lajhármakik beszerzéséhez, mert csak azt látják belőle, hogy aranyos. A törpe lajhármakikhoz való hozzájutás szerencsére nem olyan könnyű, a legtöbb országban illegális a tartásuk, azonban mivel a törvénytelenség azonban még sosem szabott gátat semminek, az elvetemült rajongók pénz fejében könnyedén még így is hozzájuthatnak a lajhármakikhoz. Az állatok rajongói azonban gyakran nem tudják, hogy kedvenceiknek iszonyatos fizikai körülmények között kell szenvedniük, mielőtt kisállatkereskedésbe vagy az ön otthonába kerülhetnének. A természetes élőhelyükről elszakított tulajdonképpeni vadállatok nagy része szállítás közben elpusztul, akik pedig nem, rettenetes fog- és körömcsonkító beavatkozáson vesznek részt, a méregmirigyeik eltávolításáról nem is beszélve (ezeknek a mirigyeknek a használati módja látszik a fenti videón is) A Tickling is Torture kampány készítői ezekre a borzalmakra szeretnék felhívni az ön és az egész világ figyelmét.

Mi nem arra szeretnénk megkérni, hogy holnaptól legyen vegán és mellőzze a pálmaolajat, mert ugyan ezer és egymillió dolog van, amivel még többet tehetnénk az állatokért, az ember nem képes egyről a kettőre megváltani az emberiséget. Azonban, ha  legközelebb cuki lajhármakis videót lát, és ön is aranyoskodni szeretne, inkább ne szívecskézze és kommentelje be, hogy "Kell nekem!!! *-* <3", higgye el, ezzel már nagyon sokat tett a jó ügy érdekében. 

Ha felkeltették az érdeklődését a veszélyeztetett, házikedvencként tartott egzotikus állatok, a CITES oldalán jónéhány történetre találhat, amik legalább olyan szomorúak, mint a törpe lajhármakiké.