Csütörtöktől a magyar mozikban is meg lehet tekinteni az év valószínűleg legfontosabb akciófilmjét, a Terminator: Genesist. A film nem csak azért fontos, mert hosszú idő után újra terminatorként láthatjuk Arnold Schwarzeneggert, hanem mert minden jel arra mutat, hogy végre sikerülhet kiküszöbölni azt a csorbát, amit a harmadik és a negyedik rész okozott a rajongók lelkében. Mivel a filmben részt nem vevő, de azért kicsit mindig felügyelő James Cameron is azt nyilatkozta, hogy ő ezt tekinti a harmadik résznek, most felsorolunk pár olyan dolgot az előzményekből, amiken valószínűleg tökre meg fog lepődni, mielőtt térdremegve nézi meg azt, hogy néz ki egy küzdelem Arnold Schwarzenegger és Arnold Schwarzenegger között.

* A Terminator első részének egyik első jelenetében  arah Connor üzenetet kap a rögzítőjére, amiben egy férfi lemondja a randijukat. A férfi a rendező James Cameron volt, akivel később össze is házasodott a Connort alakító Linda Hamilton.

A második részért Arnold Schwarzenegger 15 millió dollárt kapott, és összesen 700 szónyi szövege van. Ez azt jelenti, hogy mai árfolyamon nagyjából hatmillió forintot ér minden szava. A “Hasta la vista, baby” úgy 25 millió forintot ért.

A második rész John Connorjának, Edward Furlongnak az összes szövegét újra kellett szinkronizálni már az eredeti nyelven is. Az ok egyszerű: a filmet 171 napig forgatták, közben Furlong láthatóan öregedett valamennyit, de ami még zavaróbb, hogy a hangja is elkezdett mutálni.

Az első két rész között hét év telt el, ennyi idő alatt természetesen Arnold Schwarzenegger teste is változott. A színész fél éven keresztül edzett azért, hogy pontosan olyan legyen az izomzata, mint az 1984-es első részben. Mivel azóta Schwarzenegger 67 éves lett, az a gyanúnk, hogy a Genesisben már nem nagyon mutogatja majd a felsőtestét.

A Terminator 2 végén lévő legendás üldözési jelenetben a T-1000 helikoptere egy felüljáró alatt is átrepül. A stáb túl veszélyesnek gondolta ezt a jelenetet, ezért egyszerűen nem voltak hajlandók felvenni, úgyhogy James Cameron végül maga ült be a kamerák mögé egy sofőrrel.

Az első részben a terminator egy autót is feltör, ez volt a legutolsó jelenet, amit leforgattak. Ezt már a rendezőnek kellett állnia, mivel kifutottak a büdzséből, és Cameron nem is engedélyeztette a rendőrséggel sem. Mivel féltek tőle, hogy a hatóságoknak feltűnik az egész, a biztonság kedvéért váltásruhákat is vittek, és a forgatási helyszínt már azokban hagyták el.

Igazából mindkét részben két terminator küzdött volna egymás ellen, de 1984-ben még nem állt rendelkezésre a megfelelő technológia a folyékony fémből lévő T-1000-hez, ezért végül két teljesen humanoid fél küzdelmét láthattuk.

A Terminator 2 lett a történelem első folytatása, ami több Oscart is kapott. Ez különösen annak fényében szép teljesítmény, hogy az első részt még csak nem is jelölték.

Linda Hamilton tartós halláskárosodást szenvedett a második rész liftes lövöldözései miatt, mivel elfelejtette visszarakni a füldugóját.

Azon mindenki szeret csámcsogni, hogy eredetileg OJ Simpson lett volna az első rész halálosztója, de van itt még pár finomság: a T-1000-et Cameron Billy Idolra szerette volna rányomni, Kyle Reese pedig Sting is lehetett volna.

Azért emlékezzünk meg kicsit a végén egy igazi szívásról is: a női terminatort alakító Kristinna Lokennek tényleg annyira nem jött be ez az egész, hogy a 2003-as harmadik rész után egy évvel már egy zs-kategóriás Gyűrűk ura-lopásban, a Gyűrű átkában kapott szerepet. A színésznőt azóta sem keresik nagyobb produkciókkal. Ez különösen annak fényében vicces, hogy az akkoriban még Andy Vajna barátnőjeként tündöklő Dobó Kata élete majdnem-lehetősége az volt, hogy bekerült annak a kasztingnak az utolsó körébe, aminek végül Loken lett a győztese. Érdekes, hogy az említésre méltó részek szereplői élete sem lett akkora sikertörténet Schwarzeneggert leszámítva: a Sarah Connorként duplázó Linda Hamilton gyakorlatilag csak tévéfilmekben szerepelt, Edward Furlong az Amerikai História X-en túl leginkább drogproblémákat tudott felmutatni, és Robert Patrick nevét is csak a mellékszereplők között olvashatjuk, ha komolyabb filmekről van szó.