Legalább öt beteg halt meg egy új eljárásrend miatt

2015.07.07. 07:49

Legalább öt ember halálát okozta az a mentők által végzett eljárásrend, mely során olyan injekciót adnak a lélegeztetésre szoruló betegnek, amely leállítja a spontán légzését azért, hogy megkönnyítse az orvos vagy a mentőtiszt számára a mesterséges lélegeztetéséhez szükséges tubus behelyezését – derül ki a Népszabadságból.

A szakértői jelentés a mentőszolgálat vezetőjének kérésére azt vizsgálta, hogy milyen szerepe volt nyolc beteg szívmegállásában egy újonnan bevezetett, kötelezően alkalmazandó légútbiztosítási technikának, az RSI-nek. A nyolc beteg közül ötöt nem sikerült újraéleszteni: életüket vesztették a beavatkozás után. 

A módszert a 2013. októberi bevezetése óta számos mentős vitatja, mert kevésbé ítélik biztonságosnak, mint a korábbi technikákat. Az újság információi szerint a szakértői vizsgálatban megjelölt nyolc eset alighanem csak a töredéke a kritikus eseteknek, megkérdezett forrásaik mindegyike tudott olyan betegről, aki meghalt az RSI alkalmazása után, de esete nem szerepelt a vizsgáltak között.  A mentősök már másfél éve jelezték, hogy nem tartják biztonságosnak ezt az eljárási rendet, és azt is kifogásolták, hogy nincs olyan készítmény a mentőautókban, amellyel baj esetén visszafordítható lenne a folyamat.

FRISSÍTÉS

Az ügyben közleményt adott ki az Országos Mentőszolgálat, akik jogi lépéseket tesznek a lap ellen: 

"A Népszabadság napilap ma cikket jelentetett meg a magyarországi életmentés gyakorlatáról, mely hamisan sugalmazza, hogy az Országos Mentőszolgálat által évek óta alkalmazott, életmentő módszer öt beteg halálát okozta. A valóság az, hogy a magyar mentők a jelenleg létező legeredményesebb légútbiztosítási eljárást alkalmazzák. A magyar mentőhelikopterek és eset-rohamkocsik szakemberei az eljárással az elmúlt években több ezer életveszélyes állapotú beteg életét mentették meg. A légútbiztosítás a közvetlen életveszély okát (pl. belső vérzés, agysérülés, szívizom elhalás, stb.) önmagában rendszerint nem szüntetheti meg, vagyis sajnos ezzel sem lehet minden beteget megmenteni. Ilyen esetekben a beteg nem az életmentési kísérlet miatt, hanem az életmentési kísérlet ellenére veszíti életét. Az OMSZ az eljárás során alkalmazott gyógyszerek engedélyével rendelkezik, a hivatkozott, konkrét esetekben a felkért szakértők sem az alapbetegségeket, sem a halál okát nem ismerhették, így jelentésük összefüggést az eljárás és a halálozás között nem mutathatott és nem is mutatott ki.

Az RSI (Rapid Szekvenciájú Intubáció) a jelenleg létező legeredményesebb légútbiztosítási módszer, mely maximális betegbiztonságot nyújtva ma már „arany standardként” alkalmazott eljárás számos fejlett ország (pl. USA, Egyesült Királyság, Ausztrália) sürgősségi ellátásában. Az évek alatt, gondosan kidolgozott, szigorú szakmai irányelveken alapuló, és folyamatos ellenőrzés mellett végzett RSI eljárásról, a szakembereknek készült oktató-videó.

Egy korszerű eljárás bevezetése, a megszokott, hagyományos módszer megváltoztatása óhatatlanul ellenérzést kelthet azokban, akik a hagyományokhoz ragaszkodnak és nehezen fogadják be az újat. Így történt ez annak idején az első, légcsőbe vezetett tubus (intubáció), az első elektromos áramütéssel beindított szív (defibrilláció) és az első szívbe juttatott elektróda (pacemaker-terápia) esetében is, de a tapasztalatok az előrelépést igazolták.

A betegek mentőellátásba vetett bizalma egyes esetekben a túlélés, gyógyulás alapfeltétele lehet. A Népszabadság újabb hamis cikke ezt a bizalmat ingathatja meg, ezért az Országos Mentőszolgálat a lap ellen jogi lépéseket tesz" - áll a közleményben

11529 driving camp 2014 03 03-14
Fotó: mentok.hu