Vagyont érő Zsolnay váza hever a szemétben Pécsen

2015.07.31. 10:51

A több mint 100 éves ember nagyságú Zsolnay váza a Blikk szerint megrongálódva hever egy halom építési törmelék mellett egy olyan területen, ami állítólag a pécsi püspökséghez tartozik.

A felbecsülhetetlen értékű porcelánvázából a múlt század elején összesen 11 darab készült: hatot szállítottak Bécsbe, kettőt Szabadkára, három pedig Pécsett maradt, de a világháború alatt a legtöbb megsemmisült. A most előkerült kék Zsolnay az a példány lehet, ami sokáig a pécsi Rózsakertben állt.

A megmaradt néhány darab közül eddig ez volt a legjobb állapotban. A lap által közzétett fotón azonban jól látszik, hogy a váza oldalán egy vastag repedés fut végig, ahogy az is, hogy a talapzata lekopott, letörött. A fejalak viszont a jelek szerint nem sérült meg. A váza avatott kezekben restaurálható lenne.

A Pécsi Egyházmegye püspöki irodáján azt mondták, a kék vázát tudomásuk szerint már több évvel ezelőtt elvitték a püspökséghez tartozó területről, miután a Rózsakert megszűnt, de azért utánanéznek a dolognak.