Az ÁNTSZ ugyanis bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot. A hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj, hanem azzal, hogy a fürdőhelyek eddig illegálisan működtek és egyszerűen nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek. Nincsenek vízi mentők és elsősegélynyújtó helyek sem.

Update:  A Velencei-tó online szerint a hír úgy ahogy van nem igaz, mert nem a szabadstrandokat záratják be, hanem a nyitott partszakaszokat, amelyek közül négyet érint az intézkedés. 

Update2: "A médiában megjelent hírekkel ellentétben a Velencei-tónál nem zárták be az összes szabadstrandot." – közölte Velence város önkormányzata és a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület szombaton az MTI-vel. A közös közlemény szerint csak Velence város területén - a fizetős strandokon túl - három szabadstrand van. A városközpontban található Velence Korzó, az északi részen lévő Tóbíró Strand és a Gárdonnyal határos Velencefürdői Szabadstrand. Előbbi kettő fennakadás nélkül, a megfelelő engedélyek birtokában működik. A Velencefürdői Szabadstrand egy körülbelül 70 m-es partszakasz, amely nem rendelkezik a működéshez szükséges alapvető feltételekkel, ezért az üzemeltető eleget tett az ÁNTSZ határozatának és bezárta.

Az M1 Híradója pénteken számolt be arról, hogy a szabadstrandok üzemeltetőinek nyolc napon belül ki kell venniük a lépcsőket és fürdést tiltó táblákat kell elhelyezniük a parton. A tudósítás szerint amint a strandok bezárásáról szóló határozatok jogerőre emelkednek, többet nem lehet fürdeni ezeken a partszakaszon. Ha pedig valaki a tiltás ellenére mégis a vízbe merészkedik, akár 30 ezer forintos bírságra is számíthat az önkormányzattól vagy a rendőrségtől.