Nagyon érdekes kutatást végeztek el az Ohio State Universityn, amiből kiderül, hogy hiába zúdulnak mindenhonnan a meztelen nős, csöcsös, erősen szexualizált reklámok, igazából egyre kevesebb hatással vannak ránk.

A kutatás az volt, hogy az elmúlt 44 év kutatásait hasonlították össze, amik azzal foglalkoztak, hogy milyen hatással vannak a fogyasztókra a reklámok. Összesen 53 kutatást vizsgáltak, amik mintegy 8500 ember bevonásával készültek, szóval elég nagy korpuszból dolgoztak, lett is a dolognak nem várt eredménye.

Leginkább az, hogy annyi irányból találkozunk erőszakkal és szexualitással a médiában, teljesen mindegy, hogy milyen platformon, hogy az ilyenekkel operáló reklámok csak beleolvadnak a nagy zajba. Ez persze nem teljesen pontos, de nagyon hasonló megállapításra jutottak.

„Az emberek annyira koncentrálnak a médiában látott erőszakra és szexre, hogy kisebb figyelem irányul a reklámokra. A reklámozóknak nem kellene annyira biztosnak lenniük abban, hogy az erőszak és a szex segíti a termékeik értékesítését” - mondta a kutatás egyik szerzője, Brad Bushman.

Vagyis egy átlagos reklám egy átszexualizált környezetben nem működik olyan hatékonyan. Azt is vizsgálták, hogy mi van akkor, ha magában a reklámban van erőszak vagy szexualitás. Itt azt tapasztalták, hogy a fogyasztók márkáról alkotott megítélése negatív irányban változott, amikor egy márka csöcsös reklámmal próbálta eladni egy-egy termékét. Ezt úgy vizsgálták, hogy megnézték, milyen reakciók érkeznek ugyanannak a terméknek a különféle reklámváltozataira.

A vásárlási hajlandóságra egyébként nem volt befolyással, hogy a reklámban van-e szex, illetve, hogy milyen környezetben szerepel a reklám, csupán a reklámozó márkáról alkotott képre volt negatív hatása a dolognak.

Összességében tehát arra jutottak, hogy a szexualizált reklámoknak leginkább negatív hatásai vannak, de különösebben nincs hatással arra, hogy el lehet-e adni egy terméket, de ez még nem minden. Észrevettek ugyanis egy apró érdekességet, amit a jövőben is létjogosultságot adhat a szexualizált, erőszakos reklámoknak.

Ha ugyanis a csöcsös reklám olyan környezetben jelenik meg, ahol egyébként is jelen van a szexualitás, akkor arra a reklámra jobban emlékeztek a tesztalanyok. Például egy sok szexszel operáló sorozat reklámszünetében jobban megragadnak a nézők fejében a szexualizált reklámok. „Ha egy tévéműsor erőszakos, szexuális gondolatokat indít be, akkor egy hasonló gondolatokat beindító reklámra jobban emlékeznek később” - írta az egyik szerző.

Viszont egyre nehezebb ezekkel a reklámokkal nagyot szólni, gyakorlatilag immúnissá váltunk a tévében látott dolgok nagy részére. „A nézők annyira megszokták már, hogy erőszakos, szexuális tartalmakat látnak a médiában, hogy kevésbé reagálnak a reklámok figyelemmegragadó eszközeire, mint tették azt a korábbi évtizedekben” - írták a tanulmány szerzői.