Maszturbáló nők, vibrátorok, merevedési zavar, prostitúció, homoszexualitás, fogamzásgátlás – minden, amit ma tudunk a szexualitásról, az William Mastersnek és Virginia Johnsonnak is nagyban köszönhető. A hatvanas évek szexuális forradalmának meghatározó kutatóinak munkásságáról szól a Masters of Sex sorozat, amiből rengeteget lehet megtudni az emberi szexualitásról. Virginia Johnson, aki a szexuálpszichológia anyjának számít a szakmában, már nem élhette meg, hogy lássa a sorozatot: 2013. július 24-én elhunyt, két hónappal a sorozat premierje előtt. 

Vigyázzon, spoiler is van a cikkben, ha egyáltalán nem akarja tudni, hogy mi történt eddig, zárja is be gyorsan ezt az ablakot!

Masters és Johnson üvegfalon keresztül vizsgálják az orgazmust

A sorozat az orvos William Masters és Virginia Johnson Human Sexual Response című könyvére épül, amit a szexualitás bibliájának is tartanak. A könyv több évnyi kutatómunkáról szól, ami a női orgazmust, a férfi orgazmust, a többszörö orgazmust, a különböző betegségeket, a maszturbálási szokásokat, és számos más egyéb mellett az erekciót mutatja be. Mindezt azokban az időkben, amikor a pénisz szót se leírni, se kimondani nem illett. 

A kutatómunkájukat a sorozat első két évada hűen mutatja be, ahogy azt is, hogyan megy a magánéletük rovására a munka, hogy hogyan alakul át a két szerző kapcsolata munkakapcsolatból szerelemmé. 

Aztán egymáson kísérleteznek

A két főszereplő a vizsgálatok közepette egy ponton úgy dönt, hogy a prostituáltak és az önjelölt ismerősök után magukat is alávetik a saját kísérleteiknek. Hogy aztán laboratóriumi körülmények közt lefeküdjenek egymással, és viseljék annak minden következményét – egyikük sem egyedülálló, Virginia Johnson 1957-ben kétgyerekes, kétszeresen elvált egyedülálló családanyaként lett Masters asszisztense. William H. Masters pedig házas volt.

A szerelmi háromszög okoz elég bonyodalmat, miközben rasszista támadások vannak, az afro-amerikaiak harcolnak a jogaikért, és Kennedy elnök indul még csak elindul az elnökválasztáson.

Végül egymásba szeretnek, ahogy az életben is

A sorozatból több részletet nem is közölnénk, az biztos, hogy úgy mutatja meg a férfi-nő kapcsolatot és a párkapcsolatban élők problémáit, ahogy eddig egyetlen egy sorozat sem. Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy a sorozat készítője több órányi interjút vett fel Virginia Johnsonnal, hogy minél többet megtudjon az életéről és a szexuális tanulmányairól. 

William H. Masters és Virginia Johnson tizennégy évnyi közös munka után 1971-ben összeházasodtak, miután Masters elhagyta a családját, és elvált a feleségétől. A két szexforradalmár házassága húsz évig tartott, végül William Masters elhagyta Virginia Johnsont  egy fiatalabb nőért 76 évesen. A kapcsolatuk állítólag megromlott, és Virginia Johnson memoárja szerint nem is a szerelemre épült, hanem az anyagiakra és a közös sikerre.