Amilyen jól hangzik angolul, annyira nehéz magyarra fordítani egy mostanában felkapott pszichológiai elmélet, az averageness hypothesis nevét. Az elméletet Francis Galton dolgozta ki, aki egyébként Charles Darwin unokatestvére volt, de igazán látványosan csak a 90-es évek óta, a komputergrafikának köszönhetően lehet bemutatni a dolgot.

Arról van szó az elmélet szerint, hogy egy arcot annál vonzóbbnak tartunk, minél inkább hasonlít egy, az elménkben élő átlagos arcra. A teóriát pedig úgy bizonyítják, hogy fognak egy rakás teljesen átlagos arcot, amiket külön-külön igazából nem tartunk vonzónak, egymásra montírozzák őket, és a végeredmény általában az, hogy tényleg jóval vonzóbb a sok arcból átlagolt, mesterségesen generált arc, mint az azt alkotó arcok külön külön. Mint ezen a lenti képen, ahol a nagy méretű, vonzó arcot az alatta lévő többi arcból állítottuk elő.

  averagesima.png

Ha nem hiszi el, próbálja ki ön is, a Glasgow-i Egyetem 2009-ben létrehozott egy oldalt, a Face Searchöt, ahol bárki kedvére tesztelgetheti a teóriát – írja a Quartz. Mi arra jutottunk, hogy minél több arcból montírozunk össze egyet, valóban annál vonzóbbnak tűnik. Persze, extrém esetben férfiak és nők összemosásából simán tud csinálni nagyon finom arcélű, szakállas nőket, ahol már azért felmerül, hogy valóban mindenki számára vonzóbb-e a végeredmény, mint az azt alkotó részek külön külön, de azért alapvetően jól működik az eszköz.

Arra még a mai napig nem jöttek rá, hogy pontosan mi az összefüggés az átlagosítás és az általános vonzalom között, de nekünk nem is ez a lényeg most igazából, hanem az, hogy a Face Search-nek van egy hírességekkel működő verziója is, regisztráció után meglepően friss és szerteágazó adatbázissal. Ezzel gyártottuk le a lenti képeket, döntsék el, hogy két sztár külön külön szexibb-e vagy összemosva!

A kutatók hangsúlyozzák egyébként, hogy igazán jól 5-6 arccal működik az átlagosítás, de ettől most tekintsünk el, hiszen arról van szó, hogy szexi+szexi=nagyonszexi vagy sem, és nem arról, hogy két krumpliból lesz-e szőke herceg fehér lovon.

Döntsön!

Jennifer Lawrence, Emma Watson és az átlaguk

A két színésznő külön külön is baromi szexi, de a kettejük átlaga tényleg annak az éteri szépségnek tűnik, ami ha valóban létezne, akkor valószínűleg elhozná a világbékét.

Ki a szexibb?

Scarlett Johansson, Angelina Jolie és az átlaguk

Nem akarunk nagy szavakat használni, de valószínűleg Scarlett Johansson és Angelina Jolie ötvözésével megszületett a tökéletes MILF. Ha a világbékét elhozó fenti lénynek van anyja, akkor bizonyára ő az.

Ki a szexibb?

Gwyneth Paltrow, Cobie Smulders és az átlaguk

Ha ők hárman valóban testvérek lennének, akkor nem lenne az a Kardashian-, Hadid-, akármilyen testvértrió, amelyiknek esélye arra, hogy szépségben felvegye velük a versenyt.

Ki a szexibb?

Halle Berry, Zoe Saldana és az átlaguk

Sosem gondoltuk volna, de Halle Berry és Zoe Saldana átlaga igazából létezik. Legalábbis ezen a generált képen az átlaguk pontosan úgy néz ki, mintha Jada Pinkett Smith lenne az.

Ki a szexibb?

Tom Hiddleston, Chris Hemsworth és az átlaguk

A Thor-filmek két főszereplője a bal oldalon látható Tom Hiddleston, aki a kvázi gonosz Lokit alakítja, és a jobb oldalon lévő Chris Hemsworth, aki pedig az izomagy, de nagyon jó szívű Thort. Kettejük átlaga pedig azért különleges, mert mindkettejüknél jóval fiatalabbnak néz ki.

Ki a szexibb?

Robert Downey Jr., Chris Pine és az átlaguk

Egy rész idősődő, sármos pasi, egy rész fiatalabb, sármos pasi, az eredmény pedig, wow. Egy két lábon járó Ken-baba lenne. Ne nézze sokáig a képet, mert függő lesz!

Ki a szexibb?

Jude Law, Mark Ruffalo és az átlaguk

Jude Law-val és Mark Ruffalóval is szívesen találkoznánk egy sötét sikátorban, a kettejük átlagával viszont már egyáltalán nem biztos, hogy igen. De persze lehet, hogy vannak, akiknek az ilyen macsók jönnek be, a szavazásból kiderül.

Ki a szexibb?

Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen és az átlaguk

Elnézést kérünk, ezt nem tudtuk kihagyni! A két igazán különleges arcú, egyébként a legtöbb szavazás szerint kifejezetten sármos híresség átlaga kétségkívül az a fajta pszichopata, akit soha nem lenne szabad emberek közelébe engedni. Ijesztő, de mégis van benne valami rendkívül különleges.

Ki a szexibb?