Van, hogy elmarad a reggeli merevedése? Sok alkoholt fogyaszt? Drogot is használ? És ehhez még a munkahelye is stresszes? 

Stressz, szorongás, gyógyszer mellékhatása, rossz párkapcsolat: ezek mind okozhatnak merevedési zavart. Összeállítottunk egy tesztet – amit a cikk alján talál –, ami természetesen csak irányadó, az életvitellel kapcsolatos kockázati tényezőket tartalmazza. A szervi eredetű problémákat, az öröklött vagy a hormonális zavarok okozta merevedési gondokat nem. 

A merevedési zavaroknak többféle fokát különböztetik meg az andrológusok. Enyhe fokúnak nevezhető, ha partnerhelyzetben többségében gondok vannak. Közepes fokúnak nevezhető az, ha csak ritkán sikerül merevedést elérni, súlyosnak pedig az, ha egyáltalán nem áll fel. 

A szakemberek szerint egy férfinak átlagosan ötször van éjjel merevedése, azok, akik merevedési zavarral küzdenek, értelemszerűen elmarad az éjjeli merevedés. A reggeli merevedés tehát általánosságban jó jel. 

Mivel a merevedési és orgazmuszavarok nem konkrét életkorhoz köthetők, hanem minden korosztályban előfordulhat, a megelőzésre fontos odafigyelni. Elsősorban az életvitelre kell koncentrálni – természetesen nem arról van szó, hogy soha többet ne igyon alkoholt. A megfelelő mennyiségű sport, egészséges étrend és a stressz kerülése ajánlott úgy általában is. A merevedési zavar tehát az arra hajlamosító tényezők kerülésével  elkerülhető. A pornófüggésről is szót kell ejteni a témában, a függőség ugyanis partneri helyzetben megmutatkozhat merevedési zavar formájában.  

Ahogy egyik olvasónk is beszámolt erről korábban, előfordulhat, hogy a pornófüggés mint ok már csak az orvosi vizsgálatok és a pszichológiai okok feltárása után derül ki. A rendszeres pornónézés és maszturbálás erekciós problémákat okozhat, ami pedig gátlásokat, szorongást, depressziót is magával vonhat. Az alacsony vágyszint intő jel lehet. Az erekciós gondok oka többféle, az alábbi kvízt kitöltve megtudhatja, az életvitele, a betegségei és a lelki egészsége mennyire lehetnek hatással a potenciájára.