A Maldív-szigetekről a legtöbben valószínűleg annyit tudnak, hogy a tehetősebb magyar celebek kedvelt úti célja, ha arról van szó, hogy el kell menni valahova télen. Valószínűleg kevesebben tudják, hogy a sziget eredetileg buddhista volt, aztán a XII. századra az iszlám lett az uralkodó vallás a mai Maldív Köztársaságot alkotó közel 1200 kis szigeten, a XVI. századra pedig az európai gyarmatbirodalom részévé vált. Először a hollandok birtokolták, majd jöttek a britek, akik a XX. század közepéig a gyarmatuknak tudták a szigeteket.

Kis maldív történelem

A szigeten a kezdeti időben királyság volt, az iszlám térhódításával viszont szultánság lett belőle, és nagyon sokáig így is maradt, kisebb kavarások után, csak a XX. század második felében, a sziget függetlenségének kikiáltása után tértek át az elnöki köztársasági rendszerre.

Értelemszerűen kb. 850 év monarchikus berendezkedés után nem volt magától értetődő a demokrácia, az ország második elnöke, az 1978-ban megválasztott Maumoon Abdul Gayoom, aki az ország korábbi ENSZ-nagykövete volt, kapásból 30 évig maradt hatalmon, annak ellenére, hogy többször is puccsal próbálták megdönteni. Az ő nevéhez köthető a modern Maldív-szigetek kialakítása, hogy az ország a legdivatosabb úti célok egyike lett. Viszont nem lehetett klasszikus demokráciának nevezni azt, ami a hatalma idején történt, sőt a beszámolók alapján közelebb állt egy diktatúrához a dolog. Nem igazán engedte, hogy más beleszólhasson a hatalomba, jellemzőek voltak a teljesen váratlan letartóztatások, az országot nem lehetett csak úgy elhagyni, ilyesmik.

Aztán 2008-ban megválasztották az ország első, demokratikusan választott elnökét, Mohamed Nasheedet, és mindjárt odaérünk, hogy mit keres George Clooney ügyvéd felesége, Amal Clooney a szigeteken, és miért van ott Tony Blair szintén ügyvéd felesége, Cherie Blair cége is, és hogy miért fognak hamarosan egymásnak esni ezek az igencsak nehézsúlyú ügyvédek.

bukik az elnök

Nasheed megválasztásával sokan úgy érezhették, hogy a Maldív Köztársaság valóban köztársasággá vált, felszínre kerültek olyan témák például, hogy a globális felmelegedés igencsak kézzelfogható veszélyt jelent a szigetnek. Nasheed egy teátrális gesztussal egyszer víz alatt tartott egy ülést, hogy így érzékeltesse, bármikor elöntheti őket a tenger.

Viszont a korrupció, meg a régi beidegződések nem koptak ki. Nasheed kormányzása szép lassan teljesen ellehetetlenült, olyannyira, hogy 2012-ben le is kellett mondania. Azóta megy a vita, hogy megpuccsolták-e vagy a lemondása önkéntes volt. Az biztos, hogy az elnökhelyettese, Mohamed Waheed Hassan követte, akit a 30 évig uralkodó kvázidiktátor Gayoom is nagyon támogatott. Aztán kevéssé meglepő módon 2013-ban Abdulla Yameen vette át az elnöki széket. Nem fogják kitalálni, de ő is Gayoom embere, konkrétan a féltestvére.

Na, itt vált nagyon sanyarúvá a kívülről betörni próbáló egykori elnök, Mohamed Nasheed sorsa. Természetesen elővették, és idén februárban letartóztatták, aztán alig egy hónappal később már el is ítélték, tizenhárom év börtönt kapott.

A bűne az volt, hogy még az elnöksége idején elrendelte Abdulla Mohamed, egy korrupt bíró letartóztatását. Ez a politikai ellenfelei rendszerében úgy csapódott le, hogy Nasheed elraboltatta a bírót, ezért az ország terrorellenes törvénye alapján tárgyalták az ügyét.

Nasheed pere klasszikus komédia volt, először letartóztatták, aztán ejtették a vádat, úgy tűnt, hogy szabadon távozhat, csak egy kis meghurcolás volt, végül pár nappal a vádak ejtése után az ügyészség úgy döntött, mégiscsak pereskedni akarnak. Ennek lett a vége a 13 éves büntetés, de az is úgy, hogy Nasheed ügyvédje az ítélethirdetés előtt tiltakozásul felmondott, azt mondta, nem akar asszisztálni ahhoz, hogy koncepciós perben tönkretegyék a volt elnök karrierjét.

jön a felmentősereg

Most értünk el 2015 öszéhez, amikor is George Clooney sztárügyvéd felesége, Amal Clooney egy delegációval meglátogatta a Maldív-szigeteket, és Nasheedet. „Jó állapotban van, de szeretne szabadlábon lenni. A nagy kép úgy áll össze, hogy igazából még mindig nagyon népszerű, és szeretne újra elindulni az elnökségért, a kormány pedig azt akarja, hogy ezt ne tudja összehozni” – foglalta össze röviden az aktuális helyzetet az ügyvédi csapat egy tagja az Independentnek.

A feladat tehát adott: valahogy ki kell szabadítani a volt elnököt.

Viszont a másik oldal is felkészült. A maldív kormánynak az a londoni jogi cég ad tanácsokat, amit Tony Blair felesége, Cherie Blair vezet. Az eddigi nyilatkozatok mindkét fél részéről elég óvatosak voltak, a tárgyalások csak most kezdődnek majd meg.

Ha a nyilatkozatokból lehet tippelni, akkor Amal Clooney csapata az elszántabb, a Blair vezette Omnia Strategy kicsit visszafogottabb, csak a nagyon klasszikus jogászi maszlagot mondták, amikor a bebörtönzés jogosságáról kérdezték őket, miszerint az ügyészség és a bírók is a hatályos törvényeknek megfelelően jártak el.

Annyi érdekes politikai színezete van még a dolognak, hogy az egykori munkáspárti miniszterelnök Tony Blair a felesége miatt minimálisan érintett a dologban, de az aktuális, konzervatív párti miniszterelnök, David Cameron is az érintettek között van, mert Nasheed az Egyesült Királyságban folytatta a tanulmányait, és a pletykák szerint elég jóban van a brit miniszterelnökkel.