A Narcos című Netflixes sorozat miatt most újra a figyelem középpontjába került a kolumbiai kokainkirály, Pablo Escobar története, úgyhogy logikus volt, hogy a megszólal a 44 éves korában elhunyt férfi fia, Sebastian Marroquin is arról, milyen volt a világ egyik legismertebb bűnözőjének fiaként felnőni. Marroquinnak kívülről álomszerű fiatalsága volt, saját gokart pályával, privát állatkerttel és dollármilliókkal a háta mögött, de szerinte a boldog gyerekkor mellett félelmei központja is volt a kolumbiai villa.

A most 38 éves férfi gyerekkora arra az időszakra esett, amikor Escobar a világ hetedik leggazdagabb embere volt, ennek megfelelően rengeteg ellenségre is szert tett. Mivel a kokainbáró nagyon ügyelt a biztonságra, általában kéthetente költöztek el a felfoghatatlanul nagy otthonának más pontjaira, gyakran úgy, hogy a férfi fiának és lányának is bekötötte a szemét, hogy véletlenül se tudják még ők sem, hol vannak épp.

Pablo Escobar nem véletlenül érdekes figura: bár egy véreskezű gyilkosról van szó, aki kíméletlenül leszámolt minden ellenfelével a saját drogbiznisze érdekében, rengeteget jótékonykodott, és fiát sem akarta a saját útját járva látni. Először kilenc éves korában beszélt neki a drogokról, amik közül a heroint leszámítva mindent kipróbált, és közölte a fiával, hogy ne próbálja ki egyiket sem, és az ő nyomdokaiba se próbáljon lépni. „Apám utánozhatatlan volt. Megmutatott nekünk egy életet, amit nekünk soha nem volt szabad élnünk, mert az pusztítás miatt elvesztette az élet az értékét – mondta a Daily Mailnek. – Az alkalmazottainak is megmondta, hogy megöli őket, ha akár egy jointot is elszívnak előttem.”

A fordulópont az volt az életében, amikor 11 évesen látta, ahogy egy rivális drogkartell autóba rakott bombája felrobban a házuknál Medellinben. „Könyörögtünk neki anyámmal, hogy vessen véget az erőszaknak, de akkorra már nem volt visszaút.” A véres akciói, a háborúzása a többi kartellel, a kolumbiai és az amerikai kormánnyal nem volt elég ahhoz, hogy a kolumbiai nép elforduljon tőle: a drogpénzből az ország szegénynegyedeiben építtetett focipályákat, hogy a gyerekek távol maradjanak a drogoktól.

Sebastian Marroquin abban is biztos, hogy apját nem a rendőrség lőtte le, és valójában öngyilkos lett. „Előre eltervezte a halálát, nincs kétségem. Nem azért mondom ezt, mert mártírt szeretnék belőle csinálni, hanem azért, mert bizonyítékom van rá” – fogalmazott hangzatosan a férfi, aki szerint apja örökségét azonnal elkapkodták a rokonok, neki gyakorlatilag semmi nem maradt, de nem is baj. „Válhattam volna Pablo Escobar 2.0-vá, de inkább mérnök, dizájner, fordító és most író lettem” – mondta, utalva rá, hogy hamarosan gyerekkoráról szóló könyvet jelentet meg.