Nemrég eléggé megalázták az orlandói reptéren Shadi Petoskyt, egy Los Angeles-i írót és producert, aki történetesen transznemű nő, méghozzá azzal, ahogy a reptéri biztonsági átvilágításon bántak vele - írja a Huffington Post.

Petosky éppen a nagyon szigorú, de rutinvizsgálaton ment volna keresztül a reptéren, amikor az átvilágítógép hibát jelzett, és szólt neki a biztonsági személyzet, hogy legyen szíves velük menni. „Éppen lekapcsolt az orlandói TSA egy “anomália” (a péniszem) miatt” - írta Petosky Twitteren az incidensről.

A TSA szkennerei úgy működnek, hogy a biztonsági személyzet az elsődleges külső jegyek alapján beállítja, hogy férfi vagy nő halad-e át rajta. Miután Petosky mondta a biztonságiaknak, hogy az általuk észlelt anomália nem más, mint a pénisze, amikor pedig a biztonságiak erre válaszol azt mondták, hogy oké, átállítják a gépet férfira, és menjen át rajta újra, akkor nemet mondott.

Ezután egy 40 perces huzavona kezdődött, ami miatt Petosky lekéste a gépet, de legalább elengedték. A TSA hivatalos közleményében az eset után azt mondta, hogy a biztonsági emberek a szabályoknak megfelelően jártak el, amire Petosky azt mondta, hogy ha ezek a szabályok rendben vannak, akkor sürgősen változtatni kell rajtuk.

Az egészből persze jó nagy botrány lett, és egyre több transznemű számol be arról, hogy milyen megaláztatások érik őket a reptéri biztonsági átvilágítások során amiatt, hogy a rendszer anomáliának érzékeli a nemi szerveiket.

Egy szintén transznemű nő író, és transznemű aktivista, Petosky jó barátja, Jen Richards egy 2013-as esetet elevenített fel a Huffington Postnak, amikor nagyon hasonlóan járt.

Neki többször át kellett mennie az átvilágítón, és hiába próbálta elmagyarázni, hogy miért jelez be a rendszer, nem tudta meggyőzni a biztonságiakat. Ezután vitték el egy vizsgálóba egy teljes test motozásra, amit a férfiak esetében férfiak végeznek, a nőknél pedig nők.

„Elmagyaráztam nekik, hogy mi az anomália, amire ők azt mondták, hogy “Ó, oké, akkor hívunk férfi motozókat”. Azt is el kellett nekik magyaráznom, hogy “Ne, ne hívjanak férfiakat, hivatalosan is nő vagyok, és azt akarom, hogy nők vizsgáljanak meg”. Kis híján lekéstem a gépem. Kellemetlen, megalázó és meglepően gyakori jelenség” - mondta Richards a lapnak.