Adott pár hely Magyarországon, ahová a férfiak azért is járnak, hogy pénzért szexet vegyenek. Az egyik ilyen terület a Budapesttől 90 kilométerre, az M3-as autópálya és a 3-as autóút között található, Ludas községnél, ott, ahol Magyarországon egyedülálló módon tiltották ki a prostituáltakat.

A mindössze 736 fős községhez tartozó közigazgatási területen körülbelül tizenkét utca van, ebből tíz utcát és három területet védett területté nyilvánított a helyi képviselőtestület, arra hivatkozva, hogy több panasz érkezett a prostituáltakra. A helyszínen járva a helyiektől megtudtuk, hogy sokakat nem zavart a községben felbukkanó 6-7 prostituált, akiket a stricijeik futtattak.

A polgármester és a helyi képviselőtestület augusztus végén döntött úgy, hogy gátat szab a prostituáltak tevékenységének, holott mindössze néhány prostituáltról lehetett szó a helyiek elmondása szerint.

Türelmi zónát is kialakíthattak volna, ha ekkora a szexmunkások iránti kereslet a térségben , és a prostitúcióhoz köthető bűncselekményeket felszámolhatták volna. A rendelettel egy tollvonással messzebbre helyezték a problémakört, erre a törvény ugyanis lehetőséget ad az önkormányzatoknak – bár arra is ad, hogy türelmi zónát jelöljenek ki. Mindezt tetézi, hogy a lakosoktól a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra nem érkezett panasz vagy feljelentés a prostituáltakra. 

Buszmegállóban, vasút mellett, kihalt részeken dolgoztak

Ludas belterületén alig látni embert, a posta melletti bolt és kocsma – amelyek egybenyílnak – szolgálják ki a helyieket és az arra járókat. A csendes községben rendezett kertek és házak találhatók, ottjárttunkkor öt megkérdezett emberből háromnak fogalma sem volt az éveken át ott dolgozó prostituáltakról.

A Heol riportjában megszólaltatott helyiek egy részét nem zavarták a lányok, akikkel  a boltban lehetett találkozni vásárlás közben – nem pedig például az utca közepén, ahogy szólongatják a falu férfi lakosait.   

„Ide jártak gumiért"  –  mondta Ludas egyetlen kocsmájának pultosa a Velvet munkatárásának, és azt is hozzátette, hogy hat-hét lány dolgozott éveken át a környéken, akik a klienseikkel átjártak a községen.  

A kocsmáros-boltos mindig ugyanazokat a prostituáltakat látta. „A vasútnál, a kihaltabb részekre mentek, most a Gyöngyös felé vezető úton vannak. Úgy hallottam, hogy a polgárőrökkel volt összetűzésük. Valaki azt is látta, hogy az egyik strici rugdosta azt, akit futtatott." 

Ludasról mostanra eltűntek a strichelő lányok. Egy facebookos kommentelő 12-14 éves lányokat is látott a környéken prostituáltként, a helyiek szerint az épphogy felnőttkorú lányoktól kezdve idősebb nőkig mindenféle korú nő kínálja bájait a térségben.

A kocsmában kérdezősködve kiderült, vannak, akik nem is tudtak arról, hogy prostituáltak dolgoztak Ludason. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a Velvet megkeresésére közölte, hogy az elmúlt három évben összesen hat esetben indult eljárás kerítés és kitartottság miatt a megye illetésségi területén, három esetben pedig prostitúció elősegítése miatt. Ezzel szemben csak „2015. első nyolc hónapjában 53 esetben indult tiltott prostitúció szabálysértés miatt gyorsított eljárás".

A szexmunkásokat rendszerint azért állították bíróság elé, mert rossz helyen álltak, vagy mert szemeteltek. A futtatás, a szexmunkára történő rábírás, a kiskorú veszélyeztetése, a megrontás és a kerítés bűncselekménynek minősül. A felsoroltak mind a prostitúcióval összefüggésbe hozható, ahhoz kapcsolódó bűncselekmények, amelyeket a törvény szabadságvesztéssel büntet – az ilyen esetekből meglepően keveset regisztrált a rendőrség: 2014-ben és 2015-ben évente egy strici került a rendőrség látóterébe.

Védett övezetek szabályozása

A prostitúció kezelésének egyes közrendvédelmi szabályai

7. § (1) Védett övezet:

a) a közútnak a közúti járművek közlekedésére szolgáló területe;

b) az autópályától, az autóúttól, illetve lakott területen kívül az egy-, illetve kétszámjegyű főútvonaltól számított 100 méteren belüli terület;

c) lakott területen a főútvonaltól számított 50 méteren belüli terület;

d) a népképviseleti, közigazgatási, bírósági, ügyészi szervek, valamint diplomáciai és konzuli képviseletek és az ezzel egy tekintet alá eső nemzetközi szervezetek és tagjaik elhelyezésére szolgáló épületek, köz- és felsőoktatási, köznevelési, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, szociális, közművelődési feladatok ellátására rendelt épületek, a személyforgalom célját szolgáló terminálok (repülőtér, pályaudvar, hajóállomások), a nyilvántartásba vett egyházak szertartásaira szolgáló intézmények, a fegyveres erők objektumai, valamint a temetkezési és egyéb kegyhelyek területén, illetve a közterületen azoktól számított 300 m távolságon belüli terület;

e) az olyan mellékutcák, ahol a kiskorúak oktatását, nevelését, gyógyítását, tartós elhelyezését szolgáló, valamint gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmény működik.

(2) Az (1) bekezdés b)-d) pontjaiban meghatározott távolságot közterületen az épület, illetőleg a közút határvonalának bármely pontjától lehet számítani.

Az egész község védett terület lett

Ludas polgármestere és a helyi képviselőtestület a törvény adta lehetőségével élve egy rendelettel tüntette el a szexmunkásokat (ide kattintva látható). A rendeletben tételesen felsorolva olvasható, hogy a mindössze tíz utcából álló Ludason mind a tíz utcát védett területté nyilváníttatták. Ez azt jelenti, hogy a Ludas  közigazgatási területéhez tartozó utcákon nem dolgozhatnak prostituáltak, de még a padkától számított 200 méterre sem álldogálhatnak az utak mellett. A rendelettel a község rendet akart teremteni, és 2015 szeptember elejére ezt a problémát meg is oldotta a vezetés – a módszer azonban felvet pár kérdést. Például, hogy mérlegelték-e a türelmi zóna kialakítását, hogy a prostitúcióhoz kapcsolódó bűncselekmények miatt fellépnek-e, vagy azt, hogy számszerűen hány panasz érkezett a polgármesteri hivatalhoz. A polgármesterasszonyt a Velvet is megkereste, egyelőre nem kaptunk választ a kérdésekre. 

A Heol riportjából kiderül, hogy egy dolog biztos csak, hogy a polgármester, Vargáné Csengeri Mónika a polgárőrséggel együttműködve tartatja be az új szabályokat. „Igyekeztünk minél nagyobb nyilvánosságot adni az új rendeletnek. Az előírások betartatásában nagy segítségemre van a polgárőrség, hiszen bármilyen bejelentés után ők azonnal ott teremnek és együtt igyekszünk éberen őrködni a település biztonsága fölött" – nyilatkozta a Heolnak. 

A térségben a prostitúció természetesen nem szűnt meg, egyszerűen csak távolabb ácsorognak a szexmunkások a 3-as úton, Gyöngyös felé, hétköznap délben is több nőt és lányt látni a helyszínen. Úgy tűnik, tényleg nagy a kereslet arrafelé a szexmunkások iránt.