Remek könyvre találtak a Daily Mailnél, a meglehetősen hosszú, de annál kifejezőbb című csodálatos műre, a The United States Practical Receipt Book, Or, Complete Book of Reference: For the Manufacturer, Tradesman, Agriculturis Or housekeeper: Containing Many Thousand Valuable Receipts, in All The Useful And Domestic Arts nevű könyvre.

Az 1840-es években megjelent, hétköznapi praktikákat tartalmazó könyv címe nagyjából így lehetne magyarul: Az Egyesült Államok praktikus receptgyűjteménye, vagy kézikönyve a gyártóknak, kereskedőknek, mezőgazdászoknak vagy háziasszonyoknak, mely tartalmaz több ezer hasznos tanácsot, minden technikai tudományhoz és a házvezetéshez.

A könyv egyáltalán nem hazudik, tényleg nagyjából mindent megtudni belőle, csupa olyan dolgot, amire nem is gondolt volna.

Természetesen egy rakás, ma már nevetségesnek tűnő tanács van benne, például arról, hogyan lehet a birkák vakbeléből némi mosás után, meg egy kis gumi segítségével óvszert készíteni, vagy arról, hogy a gyerekeket 9 hónapos korukig hideg vízben kell fürdetni, hogy megerősödjenek.

Viszont van benne egy csomó szórakoztató, ma is működő tanács. Ezeket gyűjtöttük össze a remekműből. Jegyezze meg őket mind! Még jól jöhetnek!

Hogyan irtsuk ki a csótányokat?

A könyvben sokszor ma már a veszélyességük miatt beszerezhetetlen vagy csak nagyon nehezen beszerezhető alapanyagok szerepelnek, de a legtöbb esetben ki lehet őket váltani valamilyen modern összetevővel.

„Készítsünk ostyát lisztből és míniumból” - írja a könyv. A mínium az ólom oxidációs terméke, és úgy néz ki, a csótányokra ugyanolyan mérgező, mint az emberekre.

Hogyan érjük el, hogy a tyúkjaink mindig tojjanak?

A kézműves minden korában a házi tyúktartás is felfutóban van, így lehet, hogy ez a tipp hasznos lesz a hobbigazdálkodóknak, akik vakargatják a fejüket, hogy miért nincs elég tojás a kézműves rántottájukhoz.

Amíg fagyott a föld, minden nap egy uncia, apróra vágott nyers húst kell a tyúkoknak adni, és nem szabad hagyni, hogy rájuk másszanak a kakasok. Így folyamatosan tojni fognak.

Szupermustár

Ha ön is gondolkozott már azon, hogy mégis hogyan lehetne ehetővé varázsolni a kommersz, bolti mustárokat, akkor itt egy remek tipp 160 évvel ezelőttről:

100 rész ecet, 1 rész mogyoróhagyma, 1 rész kakukkfű, 1 rész citromhéj, 1 rész cayenne bors. Keverje össze, és öntse a mustárhoz. Hagyja állni 2-3 napig.

Mustár

Ha már tudjuk, hogyan lesz finom a mustár, arra is kapunk tippet, hogyan készítsünk mustárt.

1 rész mustármag, 2 rész faecet, egy napig kell érlelni, aztán az egészet jól megőrölni, majd edényekbe rakni. Mindegyik edénybe bele kell szúrni egy tűzforró piszkavasat.

A receptben található faecetet nyugodtan cserélje le hagyományos ecetre. A tűzforró piszkavassal böködés meg több receptben is előkerül. Valószínűleg azért alkalmazták, mert egyrészt elpárologtat némi vizet, másrészt ha cukor van az anyagban, akkor azt kicsit karamellizálja, ezáltal édesebb lesz a termék. A bajor édesmustár XIX. századi receptjeiben kifejezetten az édesítés miatt említik a piszkavassal böködést.

Pemetefű cukorka

Szedjen egy csomó pemetefüvet, majd főzze addig, amíg kiadja a levét, aztán adjon hozzá cukrot, és forralja addig, amíg sűrű nem lesz. Ezután öntse sütőpapírra, amt meghint porcukorral. Utána vágja kockákra, és szárítsa meg, és végül forgassa porcukorba.

Fél kiló pemetefűléhez 2,7 kiló barnacukor és 2,7 kiló fehér cukor kell .

Az összesen több mint öt kiló cukor brutálisan soknak tűnik, szerintünk érdemes jóval kevesebb cukorral készíteni. A pemetefű mindenféle légúti megbetegedések kezelésére alkalmas, viszont magában elég keserű, ezért szokták cukorka formájában fogyasztani a mai napig.

Magyarvíz

Más néven királynévíz, ami nem más, mint az első európai, alkoholbázisú parfüm és orvosság. Piast Erzsébet magyar királynéhez kötik a megjelenését, aki a XIV. században uralkodott. A magyarvíz illatosítás mellett gyógyszerként is használatos volt, így az emberek nemcsak magukra fújták, de ha arról volt szó, itták is. Az nem teljesen világos, hogy mit gyógyított. Ez a receptje:

Keverjen össze: 1 rész rozmaringvízt, 2 rész etanollal (borszesz), öntse fel vízzel ízlés szerint

Hogyan válasszuk ki a megfelelő homárt?

Nyomja meg az ujjával az állat szemét. Ha a homár friss, akkor az ollói vadul mozogni kezdenek. Minél nehezebb az állat, annál jobb.

Hogyan tegyük vízállóvá a cipőket?

8 rész lenolaj, 10 rész forró olaj, 8 rész marhafaggyú, 8 rész méhviasz. össze kell főzni, melegen kell felvinni.

Hogyan oltsuk el nők ruháit, ha lángra kapnak?

1. A személy először kiáltson hangosan segítségért! Utána vesse megát a földre, és tekerje magát szőnyegbe, vagy valamilyen pokrócba, amit talál.

2. Egy szemtanú, vagy az első ember, aki odaért (hezitálás nélkül) nyúljon a szenvedő ruhája alá, és emelje fel az egészet, a nő feje fölött összefogva azt; amennyiben a nő egyedül van, maga is megteheti ezt. Ezt a legbiztosabb módja a női ruhák eloltásának, ahogy a gyerekekéinek is, viszont figyelni kell arra, hogy az arcot valamilyen anyaggal takarják, ha van rá mód, amennyiben nincs, úgy az égő személynek a kezével kell takarnia az arcát.

Flash

Ennek sajnos egyáltalán nem találtuk meg a magyar nevét, viszont nagyon jó kis recept, vétek lenne kihagyni.

9 rész ételszínezék, 3 rész paprikakivonat (csípős). Össze kell keverni. Arra való, hogy színt és hamis erősséget adjon a röviditaloknak.

Hogy megszüntessük az gázképződést evés után

Vegyen be evés után egy kanálnyit a következő mixtúrából egy kis vízzel, amikor lehetősége van rá: 5 gramm magnézium, 3 gramm szódabikarbóna, 7 gramm repülősó, 12 gramm rózsavíz. Keverje össze, rázza jól fel az üveget mielőtt bevesz egy kanállal belőle.

Hogyan tüntessük el a legyeket a szobából?

Két gramm feketeborsot két gramm barnacukorral és két gramm tejjel vagy tejszínnel keverjen össze. Tegye oda egy tányérban vagy alátétben, ahol a leginkább zavaróak a legyek.

Hogyan őrizzük meg a látásunk?

1. Kerüljük, hogy sokáig üljünk sötétben.

2. Kerüljük, hogy kis betűket olvassunk, vagy nagyon kicsi tárgyakat vizsgáljunk.

3. Kerüljük, hogy gyakran írjunk gyertyafénynél hajnalban vagy naplementekor.

4. Ne nézzünk sokáig fényes tárgyakba, mint a tűzbe, lámpákba és hasonlókba.

5. Figyeljen oda, hogy a könyveket, az újságokat vagy a munkáját kellő távolságban tartsa a szemétől!

Természetes fogkrém

Az eper leve.

Ugyan jól hangzik, hogy eperlével mossunk fogat, de ezt inkább csak időszakosan, a poén kedvéért gyakoroljuk. Hosszú távon az eper enyhe savassága ugyanúgy kikezdi a fogat, mintha citrommal mosnánk.

Hamis teknősleves

Bizonyára már ön is járt úgy, hogy teknőslevest akart csinálni, de az istennek nem talált egy normális méretű teknőst hozzá, meg aztán ugye ott van a lelkiismeret is. Erre is kínál megoldást a remek könyv.

A hamis teknősleves úgy készül, hogy fogunk egy fél marhafejet, levágjuk a húst a csontról, aztán a koponyát vízbe rakjuk főni, cayenne borssal, szerecsendióval, szerecsendió-virággal ízesítjük, a besűrűsödött szószhoz fél liter Madeirát, petrezselymet és kaukkfüvet adunk.

Köhögésre

Reggel és este vegyen be egy kanál friss lenolajat! Bármely korban alkalmazható!

Hogyan őrizzük meg az egészségünk?

1. Mindig keljen korán, ne feküdjön le későn!

2. Minden reggel mossa meg az egész testét hideg vízzel, egy nagy szivaccsal, törölje magát szárazra egy durva törölközővel, vagy dörzsölje a testét 10-15 percig kefével!

3. Igyon rendszeresen vizet, és kerülje a borok, röviditalok és egyéb erjesztett italok túlzott fogyasztását!

4. Tartsa nyitva a testét, ha kell, beöntéssel, ha kell, hashajtóval.

5. Olyan szobában aludjon, aminek van a szabad levegőre nyíló ablaka!

6. Hűtse le a fejét, ha szükséges, mossa hideg vízzel, és ha lázas, gyulladásos tüneteket észlel, akkor pihenjen!

7. A bővérűség és a gyomorrontás okozta panaszokat enyhítse úgy, hogy néhány napig a megszokottnál kevesebbet eszik!

8. Ne egyen este sokat, különösen ne állati eredetű ételt! Ha szükséges bort, sört vagy röviditalt innia, akkor csak vacsora után tegye!

Hogyan hozzuk ki a lovakat tűz esetén az istállóból?

Dobja rájuk a gyeplőt vagy a nyerget, azt mondják, akkor azonnal kijönnek.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő pulykát?

Olyat válasszon, aminek sima a lába és kicsi a sarkantyúja, a szemei csillognak, és a lába puha és nedves!

Köhögés vagy megfázás gyógyítása

A Baltimore-i Farmer és Kertész szerkesztője azt mondja, hogy a legjobb családi recept, amit köhögésre vagy megfázásra ismer, az egy tűlevélből és cukorból álló vizes oldat, amit esténként melegen ittak, napközben pedig hidegen.

A hasmenés megfékezésére

Fogjon két deci brandyt, amit egy szinte vörösen izzó piszkavassal jól felkavar, miutan hozzáadott annyi cukrot, hogy kellemesen édes legyen. Vegyen be ebből naponta 2-3 kanállal.

Borotvahab

A könyvben két recept is található erre. Az elsőt viszonylag könnyű elkészíteni.

1. 2 rész mandulaolaj, 2 rész fehér szappan, 1 rész szódabikarbona, 1 rész rózsavíz. Melegítse össze, és illatosítsa rózsaolajjal!

A második verziót már némileg körülményesebb a mai feltételek között előállítani, például az ámbráscetekben található cetvelő miatt, amit nem lehet minden drogériában kapni.

2. 60 gramm wax, 60 gramm cetvelő (spermaceti), 60 gramm petróleum (vagy növényi olaj, ez nem derül ki pontosan), 60 gramm szappan, 1 gramm kasszia (kínai fahéj), 1 gramm porított szegfűszeg, 35 csepp bergamot, 5 csepp mandulaolaj. Keverje össze rózsavízzel!

Hogyan előzzük meg a szúnyogcsípéseket?

Kenjük be magunkat jó vastagon szappannal.

Mit kell tenni méhcsípés esetén?

Az egyszerű krétapor jó gyógyírnek tűnik a méh- vagy darázcsípésekre. A krétaport kevés hideg vízzel kell elkeverni, és rögtön a csípésre kell rakni. Néhány perc után le lehet mosni, így megelőzhető a fájdalom és a csípes bedagadása is.

A legtöbb tanács tényleg nagyon praktikus. A különféle csípésekre ma is a kalciumtablettát javasolják a legjobb megoldásnak. És hát mi van a krétában? Kalcium.

Hogyan lehet segíteni azokon, akik túlságosan rászoktak az alkoholra?

Megfelelő mennyiségű borhoz tegyünk hozzá 3-4 nagyobb angolnát, és hagyjuk őket a borban egy darabig, miután meghaltak. Adjuk ezt a bort annak, akik le akarunk szoktatni az italozásról, annyira meg fog undorodni az italtól, amit addig szeretett, hogy ellenérzései lesznek vele szemben.

A részegség hatásainak kezelése

Ha mégsem jött be az angolnás kezelés, akkor a könyv arra is ad tanácsot, hogy mit kell csinálni egy talajrészeg emberrel.

Egy csésze vízhez adjon hozzá 15 gramm Mindererus szeszt (ammónium-acetát). Negyedóránként igyon meg ebből egy csészével.