cgnews-bratayley-youtube-video

Senki sem érti, hogyan halhatott meg a 13 éves Youtube-sztár

2015.10.07. 08:51

Fél Amerika azt találgatja, vajon mi okozhatta annak a 13 éves fiúnak a halálát, akinek szinte az egész életét követhették addig a család népszerű Youtube csatornáján. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a váratlan tragédiának természetes okai voltak. 

Az utóbbi öt évben egy Marylandben, Arnoldban élő, nem saját néven szereplő szülőpáros megszállott videologolásba kezdett, amelynek főszereplője családjuk, de legfőképpen három gyermekük (Caleb, Annie, Hayley) voltak. Ezekkel a videókkal rövid időn belül milliónyi Youtube-követőt tudhattak magukénak, aktívak voltak Instagramon és Facebook­on is.

Azért a múltidő, mert egy olyan érthetetlen tragédia árnyékolta be a Bratayley család életét, ami alapján feltételezhető, hogy ezek a videófeltöltések vagy megszűnnek, vagy jó ideig szünetelni fognak.  Ugyanis 13 éves fiuk, Caleb Logan Bratayley múlt hét csütörtökön érthetetlen okokból életét vesztette.

Calebről úgy tartják, végtelenül elbűvölő fiú volt, a Bratayley's (egy kifejezetten alacsony költségvetésű, a család egyszerű mindennapi valóságát bemutató show) központi szereplője, akit 2010 óta millióan követtek és szerettek.

A szülők fiuk gyakorlatilag minden lépését dokumentálták, és mivel Caleb megtestesítette az ártatlan, cuki tinédzserfiú archetípusát,  rengeteg vele hasonló korú fiatal kedvencévé vált.

Pénteken Caleb édesanyja,­ aki a videókon Annie néven, és mint csak narrátor szerepelt,­ egy Instagram posztban írt a szörnyű tragédiáról.

„Tegnap este 7 óra 8 perckor Caleb Logan Bratayley természetes okokból eltávozott közülünk. Mindannyiunkat sokkolt a dolog. Szavakkal kifejezhetetlen, mennyire fog hiányozni. Hihetetlenül vicces, szerethető és csodálatos személyiségébe mindenki beleszeretett, akinek barátja, testvére, fia volt, de azok is, akik csak az internetről ismerték.”

Ezen túl a rajongók megértését és türelmét kérte, mivel a család szűk körben próbál megbirkózni a tragikus eseménnyel. Az anya kifejezte mélységes bánatát, és megköszönte a sok szeretetet és támogatást, amit a gyászolás időszakában az emberektől kapnak.

Az instagramos ­bejelentést több mint 163 000 hozzászólás követte, amikben a rajongók döbbent szomorúságuknak és részvétüknek adtak hangot. A Facebook­ra azóta is folyamatosan érkeznek a búcsúüzenetek, amelyekre a család egyelőre nem reagált.

A hírt egy Instagram posztban megerősítette a Walt Disney tulajdonában lévő digitális vállalat, a Maker Studios is. „Összetört a szívünk Caleb elvesztésének hallatán, ő a mi családunk imádott tagja volt –­ írja a cég. – Minden szeretetünkkel, támogatásunkkal, gondolatunkkal és imánkkal a Bratayley család mellett állunk."

Az pontosan nem tisztázott, hogy mit is jelentenek valójában a természetes okok, amelyek Caleb halálát okozták, mindenesetre nagyon hihetetlen, hogy egy látszólag egészséges 13 éves fiúgyermek ilyen váratlanul távozzon az élők sorából, ráadásul úgy, hogy azelőtt erre semmiféle jel nem utalt.

Egyébként a család igazi neve hivatalosan soha, semmilyen fórumon nem jelent meg, de a rajongók valahonnan úgy sejtik, LeBlanc-nak hívják őket.Az ügyben nyomozó Anne Arundel Megyei Rendőrség ezt nem erősítette meg, és túl sok egyéb információval sem szolgált. Szóvivőjük annyit árult csak el, hogy a boncolás eredményére még várni kell, de azokra a kérdésekre, hogy felmerült­-e kábítószerhasználat vagy az öngyilkosság gyanúja, kitérő választ adott.

Nyilvánosságra került viszont a teljes hivatalos nyilatkozat:

„Mivel igen nagy az érdeklődés mind országos, mind helyi szinten, a következő információkkal szolgálunk. Nincs szükség bűnügyi nyomozásra, az ügyet átadtuk az orvosszakértőknek. 2015. október 1­-jén, csütörtökön, körülbelül este 7­-kor az Anne Arundel Megyei Rendőrség és Tűzoltóság vonult ki egy 13 éves fiú sürgősségi esetéhez. Megállapították, hogy a fiatal páciens ismeretlen eredetű rosszullétben szenved, kórházba vitték, ahol az orvosok kimondták, hogy a beteg elhunyt. Pillanatnyilag nincsenek gyanús tényezők vagy bűnügyre utaló nyomok. A fiatalkorút a Baltimore-­i Orvosszakértői Intézetbe szállították boncolásra, ők mondják majd ki a halál pontos és végső okát. Annyit meg tudunk erősíteni, hogy a fiatalkorú a YouTube híres Bratayley­ epizódjaiból ismert Caleb Logan Bratayley volt. Mivel nincsenek gyanús körülmények, az esetet már az orvosszakértők vizsgálják, a rendőrség nem nyomoz. Jelenleg nincs további információ."

A fiú édesanyja később egy újabb videót tett közzé a Youtube-on, mégpedig azt, ami a haláleset előtti este készült. Ez egy afféle „kérdés-válasz" rovatként funkcionáló rövid kis videó, amiben Caleb megkérdezi, vajon mit fog kérni a jövőbeli énje. Pár pillanat múlva felteszi a következő kérdést: „Van még Taco Bell?"

Ez a videó ma is megtekinthető, a család amolyan búcsú­félének szánja, ezért a film végén egy általuk írt üzenet is olvasható: Sajnos Caleb a kisfilm készítését követő nap elment. Már soha nem fogja megismerni jövőbeli énjét. Egyikünk sem fogja, és végtelenül szomorúak vagyunk, mert csodálatos lehetett volna. Kérlek, csókold meg a gyermekeidet és minden nap mondd el nekik, hogy mennyire szereted őket! Soha sem tudhatod, mikor mondod el utoljára."

Kedden az édesanya Instagramon próbált választ adni arra, mi okozhatta fia halálát. 

„Caleb halála számos kérdést vet fel, hogy hogyan és miért történhetett ez meg úgy, hogy a fiam látszólag egészséges volt. Sajnos, tesztek bizonyítják, hogy Caleb egy eddig fel nem ismert betegségben szenvedett. Végleges választ a következő hetekben tudunk majd adni, de kérünk mindenkit, hogy inkább a fiam életét ünnepeljük ahelyett, hogy a halálára koncentrálnánk."

Mivel Calebet rengetegen szerették, és szeretnének elbúcsúzni tőle úgy, ahogy az őt megilleti, a család élőben közvetíti majd a szertartást szerda este a Periscope­-on  és a Facebook­on, helyi idő szerint 8 órakor (vagyis magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradó hajnali 2 órakor).