Az emberek, főleg, ha az életükről van szó, hajlamosak bármit elhinni, még akkor is, ha annak a világon semmi valóságalapja nincs, ezért összeszedtünk néhány elterjedt időjárással kapcsolatos hiedelmet, amikben sokkal veszélyesebb hinni, mint nem, vagyis gyakorlatilag az életünk múlhat a hülyeségen.

A NASA egyik tudósa, Dr. Marshall Sheperd szerint ezek a legendák, amik valójában kitalált történetek, annyira elterjedtek már, hogy egy lehetséges természeti, vagy bármilyen katasztrófa pillanatában elképzelhetetlenül sokan megfogadnák ezeket a praktikusnak tűnő, de – mondjuk ki – nem normális tanácsokat. Ezek alapján nem lenne meglepő az sem, ha emberek ezrei húznák magukra a vizes lepedőt (mármint szó szerint) egy atombomba felrobbanása során.

Nézzük hát az 5 legelterjedtebb időjárásmítoszt, amit az emberek elhisznek.

1. Nyisd ki az ablakokat, mielőtt lecsap a hurrikán

via GIPHY

Ezt a mítoszt azzal szokták magyarázni, hogy a hurrikán és a ház belső légnyomása közti differencia miatt gyakorlatilag belülről robban fel a ház, amit nyitott ablakokkal lehet a legjobban kiküszöbölni. Manapság azonban nyilvánvaló, hogy a vihar magával hozza a törmelékeket, amiket összeszedett, és azok rombolják szét a ház nagy részét. Tehát ha kinyitjuk az ablakokat, a sok repülő kődarab és kosz csak teret nyer magának, és a lakás belsejét teljesen tönkreteheti. Szóval attól, hogy egy okostojás kitalált valamit ötven évvel ezelőtt, még nem kell, hogy azt valós tényként kezeljük.  

2. A tornádók nem sújtják a városokat, a vizes vagy a magasan fekvő területeket

Általános tévhit, bár sok spekuláció látott már napvilágot ezzel kapcsolatban, miszerint a városok magas épületei zavarják a szél bejutását a belvárosba, így tornádó biztosan nem tud kialakulni. Már bebizonyosodott azonban, hogy ez egyáltalán nem így van, hiszen időről időre tapasztaljuk az ellenkezőjét. Szóval attól, mert valaki a belváros közepén lakik, még nem lesz nagyobb biztonságban, amikor lecsap a tornádó.

A vizes területeken is simán keresztül gázol bármilyen őrült vihar, így hiába hiszik sokan tévesen, hogy a vízparton vagy éppen a vízben állva megúszhatják azt. Ennek ellenkezőjét több híresen pusztító tornádó is igazolja.

A hegyeket valóban kevesebbszer éri ilyen katasztrófa, de azért ezt nem árt megnézni a biztonság kedvéért (Alabama, 2011 április 27.):

3. Ha beléd csap a villám, te is elektromos leszel

Aha, oké. Mi van? Ezt tényleg elhiszi valaki? Ez akkor lehetséges, ha az ember egész nap zárlatos konnektorba dugott vizes ujjal mászkál és még a villám is belecsap. Ez azért több szempontból is megoldhatatlannak tűnik, úgyhogy jelen pillanatban ki is zárhatjuk. Szóval nyugodtan érjünk hozzá, és segítsünk annak, akit villámcsapás ért, jobban jár ugyanis, mert akkor nagy eséllyel túlélheti az esetet.  

via GIPHY

4.  A villám nem csap kétszer ugyanoda

De. Különösen oda, ami magasan és elszigetelten áll. Gondoljunk csak az Empire State Buildingre, amit évente „csupán” 100 villámcsapás ér.

5. Az alkohol hideg időben felmelegít

Gyakorlatilag pont az ellenkezője történik: az alkohol, miközben tágítja az ereket, serkenti a vérellátást, így egyre inkább melegünk van, tehát izzadni kezdünk, ami pedig szépen le is hűti a testünket.

via GIPHY