Talán látták a 2013-ban megjelent, Conjuring című horrorfilmet (nálunk Démonok közt címen adták a mozik), amelyben egy Rhode Islanden élő család, Perronék kíséretvadászok segítségét kérik, mert nagyon rossz dolgok történnek velük. A történet olyan szempontból igaz történeten alapszik, hogy valóban élt ott egy család, akikkel sok furcsa dolog történt, ezért egy természetfeletti dolgokkal foglalkozó házaspár (itt a honlapjuk, el fognak tőle ájulni) elment hozzájuk megnézni, hogy mi a helyzet. Arra jutottak, hogy egy gonosz boszorkány megátkozta a helyet, és nincs mit tenni.

A ház jelenlegi tulajdonosai Norma Sutcliffe, és férje, Gerald Helfrich. Sutcliffe-et nagyon érdekelte a ház sötét múltja, ezért történészek bevonásával kutatta egy ideig. Arra jutott, hogy mindez – boszorkánytevékenység, átok, ilyesmik – hülyeség. Az esetet vizsgálgató, paranormális házaspár, Ed és Lorraine Warren természetesen nem egy nézeten volt velük. Ednek már csak a szelleme él köztünk, de Lorraine jó egészségnek örvend, és Conjuring forgatásához is hozzájárult néhány tanáccsal, illetve visszaemlékezéssel. Még 2013-ban is jutott neki néhány médiahakni, a USA Todaynek például arról értekezett, hogy a filmben látott jelenetek egyike-másika tényleg úgy volt, ahogy leforgatták. 

Az esetről nyilván Perronék adhatnák a legbővebb felvilágosítást, az egyik lányuk, Andrea így is tett: a szellemekkel való viaskodásukról csak egymaga három könyvet írt, és állítja, hogy a film sok mindenben túloz, de valóban szellemzaklatásnak voltak kitéve abban a tíz évben, amíg a házban éltek. (Ebből egyébként messzemenő következtetéseket lehet levonni a család szellemi képességeiről is.) Sutcliffe eleinte maga is beismerte, hogy baljós, már-már vészterhes dolgok történnek a házukban, 2012-ben például dörömböltek az ajtón. Azóta viszont drámai mértékben változott meg a véleménye.

Ennek köze lehet ahhoz, amivel most Sutcliffe-ék újra a hírekbe kerültek: hogy beperlik a stúdiót, amely a filmet készítette, mert azóta is boldog-boldogtalan odajár a házukhoz, hátha elcsípnek egy szellemet. A Warnertől nem vagyoni kártérítésen felül egy biztonsági rendszer kiépítésének költségeit szeretnék megkapni. Kiáltványát, amelyben arra kér mindenkit, hogy messziről kerüljék el, itt tekintheti meg.

A sztori legjobb része, hogy a filmet mellesleg nem is ott forgatták, az állítólagos történtek helyszínén. A beltéri jeleneteket egy stúdióban vették fel, a kültérieket pedig egy Észak-karolinai házban.

Meg kell nézni közelről

Nem szokatlan jelenség, hogy az emberek érdeklődnek forgatási helyszínek iránt: legutóbb akkor foglalkoztunk sokat ilyesmivel, amikor kiderült, hogy árulják azt a házat, amelyben a Twin Peaks című sorozatban az egyik főszereplő család, Palmerék laktak. Akkor írtunk is egy összefoglaló cikket a tévétörténelem fontos házairól – a Breaking Bad forgatási helyszínén lakók annyira unják az ezzel járó felhajtást, hogy még a Street View-ról is levetették magukat. (Ha filmekkel kapcsolatban érdekli ilyesmi, akkor ezt a cikkünket ajánljuk figyelmébe.)

A következő olyan helyszín, ahol hasonlóra számíthatunk, valószínűleg a Stay On Main nevű szálloda lesz Los Angelesben. Ezt korábban Hotel Cecilnek hívták, de történt ott néhány nagyon furcsa dolog, és inkább átkeresztelték. A hírneve viszont megihlette az American Horror Story készítőit, így a sorozat új évada egy ilyen szellemjárta helyen játszódik. Sőt, a szállóban rejtélyes körülmények közt meghalt diáklány, Elisa Lam emlékének ajánlják az ötödik évadot is.

A hotel egyébként most is üzemel, ha arra jár, bátran megszállhat ott. Egy-két filmből és sorozatból ismerős lehet, még a Sons Of Anarchy egyik epizódjához is forgattak ott egy kicsit.