További részleteket közölt a Daily Mail arról a felkavaró ügyről, amelyben a napokban született ítélet: a huszonöt éves Gayle Newland férfinek adta ki magát, és négy éven keresztül így folytatott párkapcsolatot egy meg nem nevezett nővel. Aki beperelte, mert nem tudta, hogy nem férfi.

A lap szerint az ítélethirdetés után Newland összeomlott, azt kiabálta a családja felé fordulva, hogy „Istenem”, és hogy „félek”, és gyakorlatilag kővé dermedt. Úgy vonszolták ki a tárgyalóteremből. (A nő azzal védekezett a tárgyalásokon, hogy partnernőjével kölcsönös megegyezésen alapuló szerepjátékként élték meg kapcsolatukat, és ő is tudott arról, hogy Newland nem férfinek született.)

A lap megjegyzi, az ügyben ítélkező bíró korábban még pedofiloknak is kedvezőbb büntetést rótt ki: például egy tanár, aki 24 gyereket (8-13 évesek) molesztált, csak hat és fél év börtönt kapott.

A tárgyaláson felolvastak néhány részletet a sértett vallomásából is. Ebben arról írt, hogy lelkileg rettenetesen megviselték a történtek, és azóta sem tudott továbblépni. Hiába ítélt neki igazságot a bíróság, úgy érzi, csapdába esett.

Nem élvezem már, ha kimozdulok. Szerintem az emberek tudják, hogy én vagyok az [akivel mindez megtörtént]. Gayle négy évig mérgezte az életem, és nincsenek reményeim a jövőre nézve sem. Elvették a fiatalságomat, az életkedvemet.

Arról is írt, hogy a történtek után el kellett költöznie Chesterből, minden ottani barátjával megszakította a kapcsolatot, és már nem is mehet vissza. A költözés miatt ráadásul munkanélküli lett, reményvesztetten, önbecsülés nélkül kénytelen élni.