Az X-faktor című tehetségkutatót a világon először a brit ITV-csatorna kezdte vetíteni. A most futó évad az utolsó lesz ezen a csatornán (jövőre már egy kevésbé nézett, süllyesztőnek is felfogható adón fut majd a program), de azért ebbe a menetbe is fért még egy emlékezetes mozzanat: a fenti Seann Miley Moore megjelenése.

Az Ausztráliából érkezett srác elképesztően jól énekelt, be is került az élő műsorokba, a múlt vasárnap este a második adásból már ki is ejtették. Ebben nyilván nagy szerepet játszott a fiatalember öltözködési stílusa: ilyet még senki nem pipált.

Illetve dehogynem pipált, amint ebből az összeállításból is látszik, ez a fajta transzvesztitizmus egyáltalán nem újdonság, de úgy látszik, a közönség egy részét még mindig sokkolja. Seann Miley Moore ugyanis úgy öltözik női ruhákba, hogy közben látványosan férfi marad. Nagydarab, izmos felsőtestét nem álcázza semmi, itt szó sincs nőimitátorról, ez a külső senkit nem csap be, Seann Miley Moore egyértelműen férfi. Csak így öltözködik. Vagyis pontosan hogyan? Megmutatjuk ebben a heti trendben egy klasszikus és öt aktuális példán keresztül.

Leigh Bowery

Leigh Bowery 1961-ben született, és egy brit felmenőkkel rendelkező ausztrál srác volt, aki huszonévesen úgy döntött, Londonba költözik (ez mellesleg Seann Miley Moore-ra is igaz). Bowery divattervezőként és performansz-művészként lett viszonylag híres a '80-as évek közepén, de annyira sohasem lett ismert, hogy különösebb vagyonra tudjon szert tenni szerepléseiből és munkáiból.

Ennek részben az volt az oka, hogy bár tervezett ruhákat, nem akarta, hogy azokat bárki más hordja rajta kívül, így aztán nem is árulta kreációit, csak viselte őket. Na nem mintha különösebb piac lett volna ezekre a szerkókra: Bowery agymenései még XXI. századi szemmel is félelmetesen vadak voltak, részben azért, mert ruhái távolról inkább női ruháknak tűnnek, de közben meg Bowery egy percig sem akart bennük úgy csinálni, mintha nő lenne.

Elég nyilvánvaló, hogy számára nem volt cél a nőies (vagy bármilyen) szépség, sőt, inkább az ellenkezőjét akarta elérni. Ez sikerült is – a képösszeállításban több fotót is láthat róla. Leigh Bowery 1994-ben szilveszter napján hunyt el AIDS-ben.

Pavel Petel

Szóval ez a bizonyos stílus egyáltalán nem új, de manapság több követője van, mint bármikor. Az egyikük Pavel Petel, akinek fotóit-videóit már mi is mutattunk a Velveten. Ő egy nagydarab, szakállas, elképesztően kigyúrt, drabális állat, aki...

Aki szereti a sminket, a parókákat, a tűsarkúkat meg az egyéb női kiegészítőket. Pavel Petelt biztosan senki nem tudná úgy öltöztetni, hogy nőnek tűnjön, annyira férfias a megjelenése, de ez őt egyáltalán nem zavarja, évek óta pakolja fel magáról a jobbnál jobb kontentet az internetre. Hogy pont Oroszországban hogy tud így élni, nemhogy megélni ebből, az kész rejtély, de ne is tűnődjünk ezen túl sokáig, inkább örüljünk, hogy ilyen is lehetséges. Mindenképpen ajánljuk Pavel Petel Tumblrét, ahonnan a fotókat kölcsönöztük, meg természetesen az Instagramját is!

Conchita Wurst

Az évtized leghíresebb transzvesztitája Európában egyértelműen Conchita Wurst, aki ugye megnyerte a tavalyi Eurovíziót. Elsőre mindenki azt hitte, hogy ez a „szakállas nő”-trükk csak arra való, hogy elvonja a figyelmet arról, hogy az énekesnek nincs hangja és/vagy béna a dala. Hát egyik se jött be, Conchita Wurst meglepően nagyot énekelt, győzött, és azóta is szakállasan, de női ruhában celebkedik tovább, szóval ez a stílus nála se egy múló hóbort volt. A fotóösszeállításban a legfrissebb képek vannak róla.

Violet Chachki

A RuPaul's Drag Race nevű transzvesztita-tehetségkutató idei szériáját bizonyos Violet Chachki nyerte, részben pontosan azért, mert úgy tud nőnek öltözni, hogy az ember tényleg elfelejti, hogy az alatt a kevés ruha alatt igazából egy fiú bújik meg. Szóval Violet Chachki, ha akarja, meg tudja téveszteni a gyanútlanokat.

De nem mindig akarja. Mert néha ő is úgy van vele, hogy fogja magát, és úgy öltözik nőnek, hogy közben fiú marad. Egyébként se nagyon szokta kitömni a melltartóját, ha éppen van rajta, de újabban a pucér fenekén kívül a pucér mellkasát is gyakran villogtatja. Ilyenkor nyilván fel sem merül, hogy azt szerette volna elérni, hogy nőnek nézzék.

Liz Taylor

Annyira menő most ez a stílus, hogy az American Horror Story nevű sorozat jelenleg futó, Hotel című évadjába is beleírtak egy ilyen karaktert. Liz Taylor szerepét Denis O'Hare játssza zseniálisan (nagyon sok a zseniális színész ebben a sorozatban, és az utóbbi időben nagyon kevés más értékelhető van az AHS-ben a döbbenetesen jó színészi játékon kívül). Szóval Denis O'Hare magától normális férfiruhában szokott járni, de a Hotel premierjére azért ő is vett egy női retikült meg kicsit kisminkelte magát, hogy sorozatbéli karakterére, az idős, kopasz és néha elég borostás Liz Taylorra emlékeztessen.

Seann Miley Moore

Ki csinálja a legjobban ezt a stílust?

És akkor most elérkeztünk ahhoz a személyhez, aki az egész összeállítás apropóját adja. Seann Miley Moore jól tudja, hogy a világ összes X-faktora közül az eredeti, a brit verzió a leginkább alkalmas a szupersztárgyártásra: innen került ki Leona Lewis és a One Direction is. Nyilván ezért utazott ő Ausztráliából éppen Londonba és elment nyáron a brit X-faktor castingjára. Amikor ez a markáns külsejű fiatalember megjelent a műsorban, mindenki el volt ájulva, már csak azért is, mert ahogy Conchita Wurstnál, a szokatlan külső mellé Seann Miley Moore szintén elképesztően magas színvonalon énekel. Csak mondjuk neki jobb teste van, amit részben annak köszönhet, hogy rengeteget úszott.

Szóval Seann Miley Moore megjelent és előadta magát serkenő borostával, szőrös lábbal ezekben a baromi trendi női ruhákban, amik nem sok mindent takartak férfimodellhez méltó testéből. Simán bejutott az élő műsorokba, aztán mindenki legnagyobb meglepetésére már a második adásban ki is esett. Ez volt most vasárnap, de ennek ellenére úgy néz ki, hogy a lassan a süllyesztőbe kerülő X-faktornak ebből az évadjából Seann Miley Moore lesz a legemlékezetesebb személyiség.

Ha megnézte a képeket, kérjük, szavazzon, kíváncsiak vagyunk, a Velvet olvasóinak ki jön be a leginkább eközül a hat férfi közül! Aztán ha még van pár perce, hallgassa meg, hogyan és miben énekelt Seann Miley Moore a döntőbe jutásért. (SPOILER: jól és egy vörös ruhában.)