Az oroszországi doppingbotrány miatt különösen aktuális Andreas Krieger története, akit 16 éves korától kezdve úgy nyomtak tele anabolikus szteroidokkal, hogy nem is tudott róla. Bár az élete eddig sem volt titok, a Telegraph egy hosszabb beszélgetést közölt az egykori sportolóval, aki mára elfogadta, hogy akaratán kívül sikerült rövidre az atlétikai karrierje.

Krieger Heidi Krieger néven született 1966-ban, 1986-ban nyert aranyat az eb-n. 18 éves korára a testalkata egészen férfias lett, az anabolikus szteroid a férfi nemi hormonra, a tesztoszteronra épül, elősegíti az izomzat növekedését, a zsír csökkenését a szervezetben. Krieger 1990-ben vonult vissza, 97-ben pedig átoperáltatta magát, ekkor változtatta meg a nevét Andreasra. Fontos kiemelni, hogy a szteroidok hatása előtt is bizonytalan volt a nemi identitását illetően, de nem hozhatta meg saját maga a döntéseit. 

2000-ben találkozott újra Manfred Hoeppnerrel, azzal a sportorvossal, aki szintén benne volt a szervezett doppingolásban

Mindig is egy tiszteletreméltó embert láttam benne. Aztán újra átéltem az egészet, és nagyon nehéz volt elé állnom, és a szemébe mondanom, hogy 'ezt tetted velem.'

Hosszú időbe telt, míg Andreas Krieger elfogadta, hogy akaratán kívül adagolták neki a hormonokat. Ebben az időben úgy fogalmazott, hogy megölték Heidit

Azt mondtam, Heidi meghalt, nem létezik többé.

– mondta a lapnak. Aztán Krieger lassan átértékelte a történteket, és feldolgozta a traumát, amit a doppingbotrány okozott neki. 

Felismertem, hogy sokkal fárasztóbb elutasítani Heidit, mint elfogadni. Még mindig ő vagyok. Először azt hittem, hogy el tudom temetni Heidit. De ma el tudom fogadni őt, könnyebben, mint akkor. 

Krieger már feldolgozta az őt ért traumát, Magdeburgban élnek a feleségével, Ute Krause-val. A 2000-es tárgyalások alatt ismerkedtek meg, mikor beperelték a felelősöket. A most 52 éves egykori úszónő szintén belekeveredett a doppingügybe, gyerekként kapott tiltott szereket. 

Még csak 11 éves voltam, suli után mentem a sport klubba, itt kezdődött. Az edző adott nekünk tablettákat az uszodában. Azt mondták, vitaminokat kapunk, amikre szükségünk van a kemény edzés után. Kérdés nélkül bevettük őket, azt hittük, hogy ez a mi érdekünk. 

– nyilatkozta Krause. Már 15 éve élnek boldog házasságban, a szteroidok mellékhatásai pedig még mindig megnehezítik a mindennapi életüket. Andreas Krieger ízületei túlterheltek, orvosa azt hitte, egy 75 éves röntgenképét látja. Főleg a lába fáj, de azért 100 tonnát mozgat meg két hét alatt. Az a munkája, hogy csomagokat pakol, viszont ez a tömeg meg sem közelíti az élsportolói évei alatt szerzett eredményeit.