Nem túl jó reklám az igazságszolgáltatásnak, de talán mégis fontosabb az, hogy egy újabb erőszaktevő kerülhet hosszú időre rács mögé. Ezt pedig nem másnak köszönheti a támadó, mint annak a nőnek, akit megpróbált megerőszakolni tavaly áprilisban, az angliai Kentben, Sheernessben.

A 21 éves, bábának tanuló Chanel Purchase időt és energiát nem kímélve, szó szerint kinyomozta, ki volt az, aki megpróbálta megerőszakolni őt. A férfit azóta bűnösnek találták.

Purchase egy night klub előtt találkozott a férfival, aki először tüzet kért tőle, majd szóba elegyedtek. Egy kis beszélgetés után elkérte a lány számát, majd felajánlotta, hogy hazakíséri. A nő elfogadta, és amikor már csak pár lépésre voltak Purchase lakásának bejárati ajtajától, a férfi rátámadt, a földre taszította, és lerángatta a ruháit. A lány elkezdett sikoltozni, így szerencséjére a férfi megfutamodott és elmenekült.

Purchase felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, de mivel nem számított rá, hogy gyorsan elfogják a férfit, a kezébe vette az irányítást.

Nem volt sok bizonyíték a tarsolyában, és az sem segített, hogy a férfi nem mutatkozott be neki. Egy dologra azonban mégis emlékezett, mégpedig arra, hogy a támadó megemlítette, van egy közös ismerősük. Ebbe a ténybe kapaszkodva azonnal nekiállt a nyomozásnak a Facebook-on. Több órán át kutatott, mire végre rátalált a 22 éves James Huggett fényképére.

Pár órával az után, hogy hazaértem a rendőrségről, nekiálltam a nyomozásnak. Körülbelül hajnali 4 óra lehetett. Amikor épp hazafelé sétáltunk, emlékszem, elárulta az egyik barátja nevét. Ezen a vonalon indultam el, rákerestem Facebookon, de nem találtam meg. Először a telefonomon néztem, aztán egy órával később átálltam a számítógépes keresésre, és így sokkal könnyebben megtaláltam a fotóit és felismertem. Nagyon elszánt voltam, elhatároztam, hogy fel sem állok, amíg meg nem találom.

 

Mindent végignéztem, profilképeket, albumokat, több évre visszamenőleg végiggörgettem az összes posztot. Soha nem csináltam ilyet ezelőtt, de rács mögött akartam tudni. Azért csináltam ezt az egészet, mert igazságot akartam, de főleg az motivált, hogy nem akartam, hogy egy ilyen ember szabadon mászkálhasson az utcán.

A talált képet elküldte a rendőrségnek, akik másnap letartóztatták Huggettet, majd a laboratóriumi vizsgálatok során egyezést találtak a lány arcáról vett minták és a férfi DNS-e között. Purchase szerint nem biztos, hogy a Facebook nélkül bárki is megtalálta volna a férfit.

Huggett őrizetben van, a múlt héten bűnösnek találták nemi erőszak kísérletében. Először valami kamu alibivel próbálta menteni a menthetőt, sőt, azt is letagadta, hogy valaha találkozott a nővel. Aztán belátta, hogy ennek semmi értelme, és finomított a hazugságán: azt mondta, valóban hazakísérte őt, de csak ölelkeztek, csókolóztak, utána pedig azonnal eljött onnan.

Szerintem több évet kellene kapnia. Egy percig nem fogom biztonságban érezni magam, ha kiengedik. Igaz, ha kijönne, és bocsánatot kérne, akkor is ugyanennyire gyűlölném, viszont legalább látnék némi esélyt arra, hogy gyötri a lelkiismeret.

Nem érti, miért tartott egy évig, hogy végre bűnösnek találják a férfit. Szerinte ezt pár hónap alatt le lehetett volna rendezni.

Gavin Humhrey nyomozó elismerte, hogy nagy bátorságra és eltökéltségre vall, amit Purchase tett, és ezért köszönetet is mondott a lánynak.

Az ő erőfeszítései kellettek ahhoz, hogy 6-7 órával az incidens után már le tudtuk tartóztatni Huggettet.

- tette hozzá a nyomozó.